Vazgeçilmez lezzet "Keme Kebabı"

TAKİP ET

Doğada yetişen, kendine has lezzeti ve tadı ile etle zırhlanan "Keme kebabı" Şanlıurfalıların vazgeçilmez damak tadı sofralardaki yerini aldı.

Zengin mutfağıyla Gastronomi Turizminde önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da sadece 2 ay tüketilen ‘Keme Kebabı’na vatandaşlar yoğun ilgi gösteriyor. Köyüler tarafından dağlık alanda toplanan keme etle harmanlandıktan sonra pişirilerek servis ediliyor.

Özellikle ilkbahar aylarında Şanlıurfa’nın dağlık alanlarında yetişen keme mantarı lezzetiyle hem midelere hem de gözlere hitap ediyor. Tohumu olmayan ve kendiliğinden yetişen keme mantarı Mart ve Nisan ayında yağan bahar yağmurlarıyla ortaya çıkıyor.

Köylüler tarafından toplanan keme, iç pazarda kilosu 140 liradan alıcı buluyor. Görüntüsü patatese benzeyen keme, Bir süre suda bekletildikten sonra ustalar tarafından ince ince doğranıyor.


İnce doğranan Keme, zırhla çekilmiş etle harmanlanıyor. Şişlere saplanan Keme, kömür ateşinde pişirildikten sonra Urfa isotu ve yeşil soğanla servis ediliyor.

DOĞA DA KENDİLİĞİNDEN YETİŞİYOR
Kebap Ustası Fatih Bayram:" Keme Baharın başından itibaren yaklaşık 1 ile 1 buçuk ay doğada kendiliğinde yetişen bir ürün. Tohum olarak ekilen herhangi bir ürün olmamasıyla birlikte doğada bahar aylarında kendiliğinde yetişen bir ürün. Kemenin aşamaları şu şekilde Kemelerimizi ilk önce seçiyoruz, içinde ki çürüklerden ayırıyoruz, daha sonra 1 ile 1 buçuk saate suda bekleterek, toprağını bırakması için ve daha sonra bıçakla saplarından ayrılıyor böylelikle temizleme işlemi bitmiş oluyor. Daha sonra yapımına geçiyoruz. Bıçak ve zıh yardımıyla kemeleri doğruyoruz, daha sonra zıhla çekilmiş kıyma etiyle, doğranmış kemelerle karıştırıyoruz ve sonra şişten geçiriyoruz tekrar sarmasını yapıyoruz ve daha sonra ocakta pişiriliyor. Bunun sonucunda ortaya böyle güzel kebaplar çıkıyor.


İL DIŞINDAN KEME İÇİN GELİYORLAR
Bu kebabın yanında yeşil soğan, limon ve Urfa’mızın közlenmiş kırmızı biber ile servis edilmektedir. Bunun dışında eğer müşteri yanında başka şeylerde isterse onları da yanında servis ediyoruz. Bu aylarda keme mevsimi olmasıyla müşterilerimizin kemeye, olan yoğun talepleri Üzerine, büyük bir yoğunluk yaşamaktayız. Özelikle şükrü usta için şehir dışından gelen, şehir içinden gelen ve özelikle kemeyi eskiler daha çok iyi bilmekteler. Burada 1 ile 1 buçuk ay boyunca keme tüketilmektedir. Keme kebabı ve kebap denilince Şükrü Usta akla gelmektedir ve yaklaşık 40 yıldır biz bu işi yapmaktayız.”


ŞİMŞEĞİN TOPRAĞA VURMASIYLA YETİŞİYOR
Keme Kebabı yiyen müşteri Av.Mustafa Şahin ise, “Biz Urfalılar olarak Mart ve Nisan aylarını dört gözle bekliyoruz. Bu aylar içinde keme yetişmekte, keme doğal olarak kökü olmayan bir yiyecek. Yağmurlu havalarda, şimşeğin toprağa vurmasıyla, yetişen bir bitkidir. Çok lezzetli buluyorum bu kebabı ve bu aylarda Şükrü ustaya gelerek burada kebap yiyorum. Bu lezzeti yemeyenler için buraya davet ediyorum. Bu kebabı tercih etmemin nedeni doğal olması, lezzetli olması ve bu kebabın tescillenmesini istiyorum.” dedi.

Abdulkadir Çelikcan / Urfa Değişim