Vekil Aydınlık, tıbbi sekreterleri sordu

TAKİP ET

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, "lise ve üniversite eğitimlerinde tıbbi sekreterlik eğitimi alanlar" için Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesini TBMM Başkanlığı'na sundu.

Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, yapmış olduğu yazılı açıklamada şunları ifade etti:

"Halkımız bize milletvekilliği görevini verdikten sonra konu ve şehir fark etmeksizin elimizden ne geliyorsa daha fazlasını yapmak için mücadele ediyoruz. Şu an her ne kadar İstanbul seçimleri için Maltepe'de mücadelemizi devam ettiriyor olsak da bir yandan da Meclis çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Diplomalı Tıbbi Sekreterler Derneği üyeleri birkaç ay önce TBMM'ye gelerek parti ayırımı fark etmeksizin onlarca vekilimizle görüşme gerçekleştirdiler. O ziyaret sırasında sağ olsunlar bizleri de unutmadılar. Oturduk, konuştuk, dertleştik. Milletvekili olmamızı bırakın bir baba olarak ben çok üzüldüm. Düşünün ki evladınız okusun diye maddi manevi yıpranıyorsunuz, çocuğunuzu okutuyorsunuz ve evladınız mezun olunca işsiz kalıyor. Bu hiç adil değil. Bu evlatlarımızda mesleklerini icra etmek istiyorlar. Yaptıkları iş gerçekten çok önemli, eğitimini almışlar. Yani bu evlatlarımız liyakat sahibi insanlar. Cumhuriyet Halk Partisi olarak en fazla önem verdiğimiz konuların başında "liyakat" geliyor. Yıllardan bu yana "liyakat, liyakat, liyakat" diye bağırıyoruz.

Bakın şimdi, icra makamları sağlık sektöründe birçok şehirde atılımlar yapıyor. Teşekkür ediyoruz, iyisini kötüsünü daha sonra tartışabiliriz; ama bizim isteğimiz şu: Bu yeni hizmet binalarında çalışacak personellerde aranan tek şey liyakat olsun. Onun adamı, bunun adamı, şu partinin üyesi gibi işler olmasın, işin ehli orada çalışsın. Tek derdimiz budur” dedi.

 

Cumhuriyet Halk Partisi Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık’ın meclise sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

“Sayın Bakan, geçtiğimiz aylarda TBMM Makamımıza gelen “Diplomalı Tıbbi Sekreterler Derneği” üyelerinin tarafımıza ilettiği talepler ciddi anlamda önemlilik arz etmektedir. Lise tıbbi sekreterlik bölümü ile ön lisans tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümü mezunlarının kurmuş olduğu bu dernek, üyeleri aracılığıyla “yeterli tıbbi sekreter ataması yapılmadığından dolayı” hemşire ve ebelerin tıbbi sekreterlik görevini yapmak zorunda kaldıklarını iletmişlerdir. Elbette her üniversite mezunu evladımız gibi mesleklerini icra etmeyi istemeleri en doğal haklarıdır. Türkiye’nin çeşitli noktalarında icraata yeni başlamış ya da başlamak üzere olan “şehir hastaneleri” ve bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda liyakat sahibi bu kişilerin istihdam edilmesi ilgili kurumlarda işlerin daha rahat yürütülmesini sağlayacaktır.

Bu bağlamda;

1) Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan “diplomalı tıbbi sekreter” sayısı ve diplomalı olmayarak “sertifıkalı” çalışan tıbbi sekreter sayısı kaçtır?

2) Halkla İlişkiler Personeli ve Tıbbi Sekreterler istihdamına ilişkin 2017/6 sayılı genelgenin sağlık kuruluşları tarafından görmezden gelindiği iddiaları doğru mudur?

3) Bugüne kadar, bu konuda istihdam edilen personeller hangi şekilde ve hangi şartlara uygun olarak görevlendirilmektedir?

4) Açıköğretim ve uzaktan eğitim kurumlarının ikinci üniversite kapsamında sınırsız kontenjan dahilinde öğrenci alması hususunda YÖK ile birlikte herhangi bir çalışmanız var mıdır ya da bu yönde bir çalışma planlanmakta mıdır?

5) Lisede ve üniversitede bu mesleğin eğitimini alan kişilerin istihdamına bir anlamda engel olan, “3-4 aylık” hızlandırılmış eğitimlerle tıbbi sekreterlik sertifikası veren kurum ve kuruluşlar hakkında gerekli kurumlarla bir çalışmanız var mıdır? Yoksa böyle bir çalışma planlanmakta mıdır?

6) Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 25.11.2010 tarih ve 45646 sayılı yazısında bu kurumlarda çalışan tıbbi sekreterler için “1219 sayılı tababet ve şuabatı sanatlarının tarzı icrasına dair kanun ve 181 sayılı Sağlık Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri hakkında kanun hükmünde kararname hükümleri doğrultusunda bakanlığınızın görevleri arasında yer alan tıbbi sekreterlerin istihdam edilmesine yönelik hükümler” açıkça belirtilmiş olmasına rağmen neden farklı uygulamalar karşımıza çıkmaktadır?

7) Hizmete yeni açılacak olan şehir hastaneleri ve sağlık kuruluşlarında bu hizmeti verecek personeller hangi şartlarda ve nasıl istihdam edilecektir?

8)      Bu meslekte istihdam konusunda Sağlık Bakanlığı yönetmeliklerinde 4D’li personel alımlarında yaş sınırının ortadan kaldırılması konusunda bir çalışmanız var mıdır ya da planlanmakta mıdır?”

cumhuriyet halk partisi Şanlıurfa milletvekili aziz aydınlık sağlık bakanı fahrettin koca tıbbi sekreterlik eğitimi alanlar Şanlıurfa