Vekil Güzelmansur'dan ekonomi için çözüm önerileri

TAKİP ET

27. Dönem Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Şanlıurfa'da ekonomi de çözüm için 13 çözüm önerisi sordu ve iktidara cevaplaması için 9 soru sordu

CHP Genel Merkezi’nin Milletvekillerine verdiği görevde, “CHP’nin “Ekonomik ve Siyasal Krizden Çıkışın Çözüm Yolları’nı anlatın” oldu. Genel Merkez’in görevlendirmesi ile beraber, CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, üç gün boyunca Şanlıurfa’da STK ziyaretleri gerçekleştirdi.

 

CHP Hatay milletvekili Mehmet Güzelmansur  Duru Tv Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Süt ile Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesinde fabrikaların elektriklerinin kesilmesi ile görüş alış verişinde bulundu. Damga Gazetesi Sahibi Mehmet Ağaslan ile Şanlıurfa’ndaki ekonomik sıkıntının nasıl giderilebileceği konusunda görüş alış verişinde bulundu. Değişim Gazetesi sahibi Mahmut Kakız ile de Yerel medyanın başta kağıt olmak üzere kalıp ve diğer girdi malzemelerinin yüksek artışı ile medya sektörünün giderlerinin artışı konusunda görüş alışverişinde bulundu. Şanlıurfa Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Yusuf Güler ile Medya sektöründeki sıkıntılar ve çözüm önerileri ile ilgili görüş alışverişinde bulundular. Ayrıca basın mensupları ile Şanlıurfa esnafının, firmalarının ekonomik sıkıntıları ve çözüm önerileri ile ilgili görüş alış verişinde bulundu. Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmede ayrıca Yerel gazetelerin ve Televizyonların sorunları da ele alandı.



CHP Hatay milletvekili Mehmet Güzelmansur Şanlıurfa Gazeteciler Derneğinde yaptığı açıklamada, Biliyorsunuz 24 Haziran’dan Türkiye ekonomik bir krize girdi ve bu ekonomik krizin biz CHP olarak çözüm önerilerini ve Şanlıurfa’daki STK, Ticaret Borsası onlarla buradaki sıkıntıları dinleyip ortak çözüm üretmek için 2 gündür Şanlıurfa’dayım. Şanlıurfa bizim için önemli bir kentimiz, burada hem parti üyemiz var, hem milletvekilimiz var, Sayın il başkanımla birlikte, kadın kollarımızla birlikte geziyoruz, insanları dinliyoruz, insanların önerilerini dinleyip genel merkezle paylaşıp çözüm önerileri için hep beraber bir an önce bitmesi için elimizden geleni yapacağız.



CHP 27. Dönem Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, Şanlıurfa’da ekonomi de köklü çözüm için sorunların doğru teşhis edilmesini gerektiğini belirterek, “ ekonomi için kararlı ve güçlü adımlar atılmalı, en çok ihtiyaç duyulan güven sağlanmalıdır” diyerek CHP’nin 13 Maddelik çözüm önerilerini sıraladı.

1- Devlette liyakat sistemi yeniden inşa edilmedir. Şimdi geçerli olan liyakat değil sadakat sistemine göre iş yapılıyor. Bu, çözüm kabiliyetini ortadan kaldırıyor.

2- Demokrasiye geçilmeli, hukukun üstünlüğü ve huku güvenliği sağlanmalıdır. Hukuk olmazsa yatırım da olmaz.

3- Merkez Bankasının bağımsızlığı sağlanmalıdır. TCMB’nin araç bağımsızlığına siyasi müdahaleye son verilmelidir.

4-Akılcı bir dış kaynak yönetimine geçilmelidir. Üretim ve istihdam artışı sağlayan ve yeni teknoloji getiren doğrudan yatırım girişleri özendirilmelidir. Türkiye ekonomisi spekülatif amaçlı sıcak para hareketlerine karşı korunmalıdır.

5-Kamu ihale yasası değiştirmelidir. Uluslararası standartlara uygun bir kamu ihalesi çıkarılmalı, adrese ihale teslimi sona ermelidir.

6- Sayıştay uluslararası standartlarda denetim yapmalıdır. Vergi toplayan irade, vergiyi nasıl ve nerelere harcadığının hesabını vermeli.

7-Bütçe disiplini sağlanmalıdır. Bütçe dışı uygulamalara son verilmeli, denetimsiz ikinci-üçüncü bütçeler oluşturulmamalı, fonlar bütçe disiplini içerisine alınmalıdır.

8- Dış politika 180 derece değişmelidir.. Dış politikada hamasete son verilmeli, iç politika malzemesi yapılmamalı. Dış politikada dost ülkeler, düşman ülkeler yoktur, dış politikada ülkelerin çıkarları vardır. Barışçıl, tutarlı ve saygın bir dış politika izlenmelidir.

9- Geleceğimizi ipotek altına alan kontrolsüz borçlanmalardan kaçınılmalıdır. Kamuda koşullu yükümlülükler dahil borçlanma disiplini sağlanmalı, bunun için gerekirse anayasal kural getirilmelidir.

10-Adaletsiz vergi politikası düzeltilmelidir. Rantiyenin korunduğu, emeğin ve üretenlerin cezalandırıldığı vergi politikasına son verilmeli. Herkes kazancına göre vergi vermeli, 2006’dan bu yana bekletilen Man Adası gibi vergi cennetleri listesi kararnamesi yayımlanmalı buralara kaçan paralar vergilenmelidir.

11- Üretimi önceleyen bir planlama ve teşvik politikası yaşama geçirilmelidir. Bir ülke tarlada, fabrikada, bilim ve sanatta üretirse güçlü olur. Bunun için doğru planlama ve teşvik gereklidir.

12- Türkiye, israftan kaçınmalı, tasarruf yapmalıdır. İsraf, dengeli ve adil büyümenin düşmanıdır. Tasarrufa kamudan başlanmalı, saray, araç ve bina saltanatına son verilmelidir.

13- Dolar esas alınarak ihaleler yapılıyor yani dolar baş tacı ediliyor bu politikadan vazgeçilmeli. Dolar esas alınarak süratle TL’ye dönüştürülmeli eğer TL’ye güveniyorsanız ‘TL bizim paramız’ diyorsanız süratle ihaleleri Türk Lirasına dönüştürün.

Güzelmansur’dan iktidara 9 soru

27. Dönem Hatay Milletvekili ve Dışişleri komisyon üyesi Mehmet Güzelmansur geldiği Şanlıurfa’da, ekonomiye çözüm önerilerini sıraladıktan sonra iktidarın yanıtlaması için 9 soru sordu.

1- “Tarımı bitir, çiftçiyi borç batağına sürükle, samandan mercimeğe, canlı hayvandan ete kadar tarım ürünlerini ithal et” diyen, dış güçler miydi?

2-“Yandaşlarına Türkiye’nin en büyük ihalelerini dolar endeksli ver, ver ki dolar  yükseldikçe daha fazla kazansınlar” diyen dış güçler miydi?

3-Haydi, ihaleyi dolarla verdin, “yandaşlarına dolarla gelir garantisini de ver” diyen dış güçler miydi?

4- “Yandaşlarının sözleşme değeri 123 milyar dolar olan projelerinin dış borçlarına devleti kefil et diyen dış güçler miydi?”

5- Döviz geliri olmayan şirketlere döviz cinsinden borçlanmalarına izin ver diyen dış güçler miydi?

6- Geçmişteki üreten ve saygınlığı olan Mustafa Kemal’in Türkiye’sini Londra’daki bir avuç tefeciye teslim eden dış güçler miydi?

7- “Merkez Bankası’na müdahale eti bağımsız kurumların bağımsızlıklarını sonlandır, her şeyi sen belirle” diyen dış güçler miydi?

8- Memleketi bu hale getirmek için bugüne kadar emri aldığın dış güçleri açıklayacak mısın?

9- Yeni emirleri Katar’dan mı alacaksın?