Verimli araziye çam tepkisi!

TAKİP ET

Şanlıurfa TİGEM sınırları içerisinde bulunan verimli tarım arazilerine çam ağacının dikilmesi vatandaşların tepkisini üzerine çekti. Sosyal medyada duruma tepki gösteren vatandaşlar, bu arazilere çam yerine verimli olan ağaçların dikilmesi gerektiğini belirttiler.

Geniş verimli tarım arazilerine sahip olan Şanlıurfa'da, bu arazilerin gerektiği şekilde değerlendirilmemesi üretimi de olumsuz etkiliyor. Gerek aşırı sulanarak çoraklaştırılması, gerek imara açılarak betona maruz kalması, gerekse yanlış ekimin yapılması sonucu tarım arazilerinden istenilen seviyede verim alınamıyor.



 



Tarım arazilerine çam ağacı dikildi

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde TİGEM bölgesinde bulunan verimli tarım arazileri üretim yapılmak için kullanılması gerekirken, bu arazilere ağaç dikildi. Dikilen ağaçlar ise yeşillendirme dışında hiçbir verimi olmayan çam ağaçları seçildi. Bu durum ise daha verimli olan zeytin ağacının dikilmesi önerilerini söylemde bıraktı. Ekim yapılması durumunda tonlarca ürünün elde edileceği araziler, sadece yeşil alana kazandırıldı.



 



Değeri yüksek ürünler için değerlendirilmedi

Genel olarak ağaçlar kullanılmayan kıraç arazilerde dikilirken, Ceylanpınar'da bu kurala uyulmadı. Kıraç alanlar yerine tarım arazileri üzerine ağaç dikilmesi vatandaşlar tarafından da tepkiyle karşılandı. Değerli araziler gereksiz bir şekilde kullanılırken, dikilen ağaçlar da değeri yüksek ürün veren türden tercih edilmedi; daha çok verimi olmayan çam ağacı tercih edildi. Vatandaşlar ise tarım arazilerine çam ağacının dikilmesine tepki göstererek, bu arazilerin daha yüksek kaliteli ürünlerin üretiminde kullanılması gerektiğini ifade ettiler.



 



'Bu arazilere milli gelire katkı sağlayacak meyve ekilmeli'

TİGEM arazilerinde çam ağaçlarının dikilmesi sosyal medyadan da tepki aldı. Duruma tepki gösteren sosyal medya kullanıcıları tarafından şu ifadelere yer verildi:

Aziz Şakir: Şu güzel toprağa çam ekmek; rabbim akıl fikir versin.

Mehmed Mehmet: Ne yemiş bunlar? Yetkili bir mühendis yok mu? Bu araziye fıstık, zeytin gibi her türlü milli gelire katkı sağlayacak meyve ekilmesi gerek. Allah akıl fikir versin inşallah. Resmen arazi katlediyorlar, cinayet işliyorlar. Bir gün bu ağaçları kesecekler, o zamanda keserken ikinci bir cinayet işleyecekler.

Hasan Demirel: Bu güzel çukurlar, verimli topraklar daha verimli ağaçlarla dikilseydi iyi olmaz mıydı?

Hasan Cecan: Hiç mi aklı başında olan bir yetkili yok? Her gün bağıra bağıra çam ağaçlarını dikmeyin diyoruz. Dağlık alanlara dikiyoruz dediniz. Peki bu TİGEM'in en verimli topraklarına çam dikmek neyin nesi?

Mustafa Göktürk: İyi de TİGEM kendi arazilerinde ekili olan ağaçlara bakamadığı için hepsi kurudu.

Necmettin Kubat: Çam dikmeyin, zeytin veya fıstık dikin! Hem yeşil hem ekonomiktir. Geleceğe fayda ve istihdam sağlar. Yazık değil mi bu güzelim arazilere.







Murat Doğan / Urfa Değişim

ceylanpınar ilçesi tİgem sınırları sosyal medya ağaçların dikilmesi tarım arazileri dikilen ağaçlar Şanlıurfa haberler