Viral enfeksiyonlar yine artıyor!

TAKİP ET

Sıcak bir yaz mevsiminin ardından yağışlı havalar başlarken, grip ve nezle gibi hastalıklar da artmaya başladı. Özel ŞANMED Hastanesi Başhekimi Ahmet İnan, konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu.

Havaların sıcak geçtiği yaz mevsiminin sona ermesi ve havaların soğuması bulaşıcı hastalıkları da artırdı. Özellikle mevsim geçişleri sırasında sık sık görülen hastalıklar ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Başhekim Ahmet İnan, özellikle giyim hijyen konusunda vatandaşları uyardı. Özellikle bu mevsim geçişlerinde yaşlıların, hamilelerin ve kalp hastalıkları olanların daha fazla dikkat etmesi gerektiğini belirten İnan, toplu ortamlarda da bu hastalıkların bulaşmasının kolay olduğunun altını çizdi.

 

'Vücut direncini artıran vitaminler tüketilmeli'

Vücut direncini artıran vitaminlerin tüketilmesi gerektiğini söyleyen Başhekim, Ahmet İnan, "Her mevsim değişikliğinde özellikle sıcak mevsimden soğuk mevsime geçerken gribal enfeksiyon diye nitelendirdiğimiz Viral enfeksiyonlarda artış görülmekte. En çok dikkat edilmesi gereken mevsim, sonbahar ve ilkbahar mevsimleridir. Hem alerjik hastalıkların çoğalması, astım bronşitten tutun, alerjik bronşite kadar, soğuk algınlığı diye nitelendirdiğimiz gribal enfeksiyonlar son zamanlarda çok sık artmakta. Bunun için özellikle koruma tedbirlerinden bahsetmek lazım. Vücut direncini arttırıcı C vitaminlerini özellikle kullanmamız lazım. Narenciye cinsi portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi gıdaları mutlaka sık sık almak lazım. Ayrıca giyimimize dikkat etmemiz lazım. Mutlaka pamuklu giysileri bulundurmamız lazım." dedi.

 

'Yaşlılar, hamileler ve kalp yetmezliği olanlar daha fazla dikkat etmeli' 

Hastalıktan korunmak için giyime de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen İnan, "Özellikle akşam geç saatlere kadar çalışan insanlar için de mutlaka bir yün hırka yanlarında bulundurmalarını tavsiye ediyorum. Yine sıcak bir ortamda aniden soğuk bir ortama geçişlerde vücut ısısının ayarlanması noktasında da çok dikkat edilmesi gerek. Daha ziyade yaşlı insanlar yani 60 yaş üzeri insanlar, hamileler, kalp yetmezliği olanlar ve çocuklar özellikle bu konuda daha çok dikkat etmeleri lazım. Toplu taşıma araçlarında da çok yakın temas olmaması noktasında yine tavsiyelerimiz olacak ve insanların aksırıklarını mutlaka kontrol altına alıp kollarına doğru aksırmalarını tavsiye ediyoruz. Bizim flugge damlacıkları diye nitelendirdiğimiz, bu enfeksiyonun yakın ailesine geçmesini önler. Aynı aile içerisinde de bulunursa, havlu ve su bardaklarının da o anda hasta olan kişi tarafından kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Hemen antibiyotik tedavisine geçmememiz lazım. Bu gribal enfeksiyonlar zaten bir haftalık süre içerisinde vücut direnci sağlam ise ve akciğer enfeksiyonu konusunda sıkıntısı bulunmuyorsa, kişi bir hafta içerisinde düzelir. Vücut direncini arttırıcı gıdalar ve içecekler vücudumuza takviye ederek enfeksiyonun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır." diye konuştu.

İnsanların yakın temas halinde de dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili bilgi veren İnan, şu ifadelere yer verdi:

"Çocuklarda özellikle giyimlerine dikkat edilmeli, bunun yanı sıra okullarda bilhassa yakın temas içerisinde ve enfeksiyona sahip olan çocuklardan uzak durulmasını tavsiye ediyoruz. Yine servislerde veya toplu taşımalarda bu kontaminasyonun oluşmaması için birebir direkt temasların oluşturulmaması lazım. El temaslarından ve toplum arasında yanak yanağa öpüşmeler gibi durumlarda bu enfeksiyonların hızla yayılması için birer sebep oluyor. Temizlik konusunda el hijyeni tabi ki çok önemli, mutlaka ve mutlaka ellerimizin temizliğine ve hijyenine çok önem göstermeliyiz. Herhangi bir şekilde kirli bir şeyle temas edildiğinde dikkat etmeliyiz. Bu bir para olabilir. Kağıt ya da bozuk para olsun hiç fark etmez, temas edildiğinde mutlaka ellerin yıkanmasını tavsiye ediyorum. Yemeklerden önce ve yemeklerden sonra da el temizliğine dikkat edilmesi de önemli konu. Yine hastalıkların yayılmaması için yemeklerden önce ve sonra da yıkamayı alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor. Ellerimizin kirli olduğunu bildiğimiz zaman yüzümüze yaklaştırmamamız lazım. Gıdalar konusunda da yine çok dikkatli olmamız gerekmekte. Özellikle yeşil yapraklı sebzeleri sirkeli suda yarım saat kadar bekletmemiz, sağlığımız açısından son derce önemli olduğunu unutmamamız gerekli."   



Abdulselam Yavuz / Urfa Değişim

yeşil yapraklı sebzeler Özel Şanmed hastanesi ahmet İnan viral enfeksiyonlar kalp yetmezliği yaşlılar hamileler Şanlıurfa