Yabani ağaçlar aşıyla ekonomiye kazandırılıyor

TAKİP ET

Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından doğal olarak yetişen yabani menengiç ağaçlarına fıstık aşısı yapılarak ekonomiye kazandırılıyor. Aşı yapılan ağaçların meyveleri kırsalda yaşayan vatandaşlara gelir sağlıyor. 2015 yılında başlanan çalışma ile yabani ağaçlardan elde edilen gelir, 28 milyon 650 bin TL oldu.

Doğal ortamda yetişen menengiç ağaçları ekonomiye katkı sunmazken, Şanlıurfa Orman Bölge Müdürlüğü bu ağaçları ekonomiye kazandırmaya devam ediyor. Bozuk ormanların rehabilitasyonu projesi kapsamında, dağlık kıraç topraklarda doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarını Ocak-Şubat aylarında aralama, seyreltme, budama çalışması yapılarak tek ya da iki gövde haline getiriliyor. Bu gövdeler üzerine 2-3 adet aşılama yapılarak 3-4 yıl içinde meyve vermesi sağlanıyor. Bu uygulama sadece Şanlıurfa ile sınırlı kalmıyor, çevre illerde de uygulanıyor.

 

‘Hem ormanlar iyileşsin; hem de köylüler kazansın’

Orman köylülerinin kalkınması ve daha refah bir hayat sürdürebilmesi için çeşitli projeler geliştirdiklerini belirten Şanlıurfa Orman Bölge Müdürü Cevdet Çiçek, “Buradaki amacımız köylümüzün yerinde yapması ve üretime katkıda bulunmasını sağlamaktır. Orman köylüsünü yerinde gelir sahibi yapmaya çalışıyoruz. Her orman köylümüz ormanların gönüllü bekçisidir. Özellikle bozuk orman alanlarında gelir getirici türlerde ağaçlandırma, rehabilitasyon çalışması yapıyoruz ki hem ormanlarımız iyileşsin, hem de köylümüz gelir elde etsin. Biz Orman Bölge Müdürlüğü olarak orman köylülerimizin gelirini artıracak faaliyetler yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.   

 



573 ton kuru fıstık üretildi; 28 milyon 650 bin TL gelir sağlandı

Bölge Müdürü Çiçek, “Şanlıurfa’nın yanı sıra Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Şırnak illerinde 2015 yılında başladığımız aşılama çalışmalarımız 105 bin 380 dekar ormanlık alanda 867 bin 230 adet yabani menengiç ağacına 2 milyon 601 bin 690 adet Siirt fıstığı aşılaması yapılmıştır. Buna karşılık 573 ton kuru fıstık meyvesi elde edilmiş olup, 28 milyon 650 bin TL gelir elde edilerek orman köylümüze katkı sağlamıştır. Siirt fıstığının geçmişi 15 yıldır. Antep fıstığından sonra son 15 yıldır bu türün dikiminin yaygınlaştığını, Orman Bölge Müdürlüğü olarak son 4 yılda yabani menehgiç ağaçlarına Siirt fıstığı aşılayarak, yeni yeni meyvelerini almaya başladık. Aşıların tutmasından 3-4 yıl sonra menengiçler, yılda 1-2 kilogram, 8-10 yıl sonra 4-5 kilogram arasında meyve veren Siirt fıstığı fabrikasına dönüşmektedir. 4-5 yıl sonra ağaçlar tam verime geçeceklerinden yıllık 4 bin 322 ton civarında olacağı bugünün değerlerine göre yıllık 216 milyon 87 bin TL orman köylüsüne gelir sağlayacaktır.” dedi.



Urfa Değişim

yabani ağaçlar aşıyla ekonomiye kazandırılıyor Şanlıurfa orman bölge müdürlüğü ‘hem ormanlar iyileşsin; hem de köylüler kazansın’ 573 ton kuru fıstık üretildi; 28 milyon 650 bin tl gelir sağlandı ocak-Şubat aylarında aralama