Yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü

TAKİP ET

Uzun süredir yağışların düşmediği Şanlıurfa'da çiftçiler tarlasını kurak şartlarda ekti. Kasım ayının sonlarında düşen yağışlar azda olsa çiftçilerin yüzünü güldürdü

Girdi maliyetlerinin yüksek olduğu çiftçilikle tarlasını bu yıl gübresiz olarak eken çiftçi umudunu yağmurlara bağladı. Sonbaharın kurak geçtiği Şanlıurfa’da vatandaşlar Cuma Namazından sonra yağmur duasına çıktı. Son 1 haftada il genelinde etkili olan yağışlar geçmiş yıllara göre azda olsa çiftçinin umudunu yeşertti.

Bozkır alanlarda yağışların düşmemesi nedeniyle ovalar henüz filizlenmedi.  Tohumunu eken çiftçi yağmurların bolca düşmesini bekliyor. Mazot ve gübrenin aşırı bir şekilde yükselmesi nedeniyle tarlalarını gübresiz eken çiftçinin tek umudu kışın ve baharda düşecek yağışlar olacak.

TAHIL AMBARI URFA’DA KURAKLIK ENDİŞESİ SÜRÜYOR
Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan ve Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) merkezi konumundaki Şanlıurfa'da, yağmurun yağması sevindirdi. Türkiye'de ekilebilen tarım alanı bakımından üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa, verimli arazilerinden ülkenin mercimek üretiminin yüzde 36'sını, buğdayın yüzde 10'unu, arpanın ise yüzde 11'ini karşılamaktadır. Yaklaşık 6 milyon 394 bin dekar alanda hububattın çeşitli alanlarında tarımı yapıldığı kentte, Eylül ve Ekim, ayında yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesiyle çiftçiler kuraklık endişesiyle karşı karşıya kaldılar.

SON YAĞAN YAĞMURLAR TOHUMLARI YEŞERTTİ
Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin önemli tarım kentlerinden bir olan Şanlıurfa, tarımsal üretimde kuraklık endişesi yaşayan çiftçinin yüzünü son dönemde yağan yağmurlar güldürdü. Eylül ve ekim aylarında başlayan kuraklık Kasım ayına da yansımasıyla bu durum git gide endişelere neden oldu.Yağış miktarındaki düşüş nedeniyle bölge genelinde yeni sezona endişeli başlayan çiftçiler tohumları toprakla buluşturduklarında bile büyük endişe yaşadılar fakat son yağan yağmurla çiftçilerin tohumları yer yer yeşermeye başladı. Bu yıl gübre atmayı düşünmeyen çiftçi kara kara düşünüyor.

YAĞMUR EKİNLERE CAN SUYU OLDU
Uzun bir aradan sonra hafta sonunda başlayan yağışlar çiftçiyi bir nebze de olsa sevindirdi. Yağan yağmur sayesinde ekinlerin yeşermesine olanak sağlarken bir yandan da çiftçileri rahatlattı. Belli aralıklarla sağanak şeklinde ve ara ara etkili olan yağmurlar kurak toprakların susuzluğunu giderdi.Uzun süredir yağmurun yağmaması ova çiftçisini ciddi anlamda endişelendirmişti. Bölge çiftçisi kuraklık endişesi yaşarken, yağan yağmur çiftçinin yüzünü güldürürken aynı zamanda yağan yağmur ekinlere can suyu oldu.Eylül ve Ekim ayında yağışın olmaması, kasım ayının ortalarında yağışın düşmemesi yağışortalamasınındüşmesine neden oldu. Hafta sonu başlayan yağmurlarla baraj ve göletlerde su tutma oranı az da olsa arttı.

NORMAL YAĞIŞLARA GÖRE YÜZDE 58 AZALDI
2021 Yılı Ekim Ayı Alansal Yağış Raporuna göre, Türkiye geneli ekim ayı yağışları normalinin altında, geçen yıl yağışlarının üzerinde gerçekleşti. Ekim ayı yağışı 30,3 mm, normali (1991-2020) 49,4 mm ve 2021 yılı ekim ayı yağışı 21.7 mm’dir. Yağışlar normaline göre %39 azalırken, geçen yıl ekim ayı yağışlarına göre %40 azalma kaydedildi. Bölge geneli yağışlarda ise tüm bölgelerin normalinin altında yer alıyor. Bunların arasında en fazla azalmanın gerçekleştiği bölgeler arasına Güneydoğu Anadolu belgesi de yer almakta. Güneydoğu Anadolu Bölgenin ekim ayı yağışı 14.3 mm, normali 33.8 mm ve 2020 yılı ekim ayı yağışı 0.3 mm'dir. Yağışlarda normaline göre yüzde 58 azalma kaydediyor.
E.Berfin Maçça Urfa / Değişim