Yakacakta sipariş dönemi

TAKİP ET

Türkiye'nin en sıcak ili Şanlıurfa'da kış mevsimi hazırlıkları devam ediyor. Sıcak geçen aylardan sonra vatandaşlar oduncu pazarına akın etti. Pandemi nedeniyle bu yıl Şanlıurfa'da sipariş usulü ile odun alışverişi yoğunluk kazandı.

Kışın yaklaşmasıyla vatandaşı soğuk telaşı sardı. Kış aylarının vazgeçilmezi olan sıcak ortam için vatandaşlar işe baca temizliği ile hazırlığa başladı.

 

Baca temizliği ile başlayan kış hazırlıkları özellikle kırsal kesimin vazgeçilmezi olan sobaların ısınması için vatandaşlar soluğu oduncu pazarında aldı. Kimi vatandaş soğuk kış aylarından sobayı ısıtmak için odun kimisi ise kömür alıyor.

 

Kış aylarında ısınmak için soba kuracaklar baca temizliği ile işe başlarken kaloriferli evlerde ise kalorifer kazanı ve peteklerin temizliğine start verildi.



 

Pandemi nedeniyle yaşanan durgunlukta vatandaşlar artık oduncu pazarına gidip yakacak almak yerine telefon açarak evlerine sipariş istiyorlar. Siparişle evlere gönderilen odun memnuniyet vermeyince geri gönderiliyor. Buda odun satıcılıları ve nakliyatçıları zorda bırakıyor.

 

Önceki yıllara oranla fiyatlarda artış oldu mu?

Hem pandemi hem Ekonomi kaynaklı ciddi sorunlar yaşadıklarını dile getiren oduncu pazarı esnafı Fikri Aslan, “Geçen yıl odunun kilosu 70 ile 75 kuruş arasıydı, bu yıl ise 85 ile 90 kuruş oldu. Yakıtın pahalı olmasından kaynaklı nakliyede sıkıntı yaşıyoruz bu yıl pandemi kaynaklı sorunlar yaşamaktayız.

Pandemiden önce insanlar buraya gelip odunu beğenip kendi bütçesine göre alıyordu. Şu anda müşteriler gelmemeye başladı. Sipariş üzerine odun istiyorlar odunu götürüyoruz beğenmiyorlar, pahalı buluyorlar ve buda müşteri memnuniyetsizliğine neden oluyor.

 

Ekonomik sıkıntılar yaşıyoruz, buda hem satıcıyı hem de alıcıyı etkiliyor. Bunun yanı sıra asgari ücretle çalışanlar var, ev kirası ödeyenler, geçim sıkıntısı yaşayanlar var. İnsanların odun alacak parası dahi yok. Bu defa çareyi gelip burada borçla odun almakta buluyor. Bu defa biz borç verdiğimizde, ödeme yapmakta gecikiyorlar ve bizimde elimizde para olmayınca bizde mal almakta ciddi sorun yaşıyoruz. İnsanlarda para yok, buda hem alıcıya hem satıcıya zorluklar yaşatıyor. Ekonomi de baya bir sıkıntı yaşıyoruz tek temennimiz pandeminin bitmesi ve Ekonomini düzelmesi”  dedi.



 

“Siftah yapmadığımız günler oluyor”

“Odun ticaretinin yanında hızarcılık yaptığına dikkat çeken esnaf Aslan işleriniz zor olduğu söyleyerek konuşmasını  şöyle sürdürdü, “Emeğimizin karşılığını hiçbir zaman alamıyoruz. Makineye elimi vurdum 7 ay boyunca çalışamadım zaten sezonluk çalışıyoruz .7 ay boyunca çalışmayınca bütün yıl işsiz ve parasız kalıyoruz. 3 ya da 4 ay çalışıyoruz sezon kapanıyor. 7 ay işler duruyor ve öyle günler oluyor ki siftah bile yapmıyoruz” şeklinde konuştu.

 

 “Odun alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor? “

“Kaliteli odun almak isteyen vatandaşların 8. ve 9. ayda odun almalarını tavsiye ediyoruz” diyen esnaf Aslan” Bu aylarda odun çok geldiği için ve yağış olmadığından dolayı odunun kalitesi de iyi oluyor. Vatandaşlar kuru odun aldıklarında hem daha hesaplı oluyor hem de iyi yanıyor. Kış aylarında almalarını tavsiye etmiyoruz. Islak odun her türlü vatandaşı zarara uğratıyor.” diyerek sözlerine son verdi.



 

“Pandemi işlerimizi olumsuz etkiledi”

“Pandemi, her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi.” diyen diğer esnaf Mahmut Akdemir ise şunları kaydetti, “ Geçen sene insanlar daha çok gelip daha çok alışveriş yapıyordu. Şimdi vatandaşlar koronadan dolayı Oduncu Pazarına girmeye korkuyor. Hastalık korkusundan vatandaş evden çıkmaya korkuyor. Müşteri virüsten dolayı sipariş usulü ile odun ve kömür alıyor. Bizlerde müşterinin istediğini hazırlayıp adrese teslim ediyoruz. Salgın nedeniyle vatandaşlar bu yıl daha çok elektrikli soba, klima ve doğalgaza yöneldi. Bu durum haliyle önceki yıla göre satışlarımızı düşürdü. Bu yıl kömürün kilo fiyatı 30 ile 35 kuruş arasında değişiyor. Odunun kilo fiyatı ise kaliteye göre değişiyor meşe fiyatı 85 kuruş, kaysı fiyatı ise 75 kuruş.” İfadelerini kullandı.

 

Oduncu Pazarı esnafı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında iş yükünün genellik durgun geçtiğini söyledi.



Gülbahar Balta / Urfa Değişim