Yakıt tüketiminiz arttıysa lastikleri değiştirin!

TAKİP ET

Türkiye genelinde şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari ve özel araçlarda kış lastiği uygulaması, 1 Nisan günü itibariyle sona erdi. Şanlıurfa'da oto lastik tamircisi Yusuf Türkmen, yaz mevsiminde kış lastiğinin yakıt tüketimini artırdığının altını çizdi. 

Türkiye genelinde şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda zorunlu olan, özel araçlarda ise can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için gereken kış lastiği uygulaması, 1 Aralık 2022'de başlamıştı. 5 aylık sürecin ardından zorunlu kış lastiğinin 1 Nisan tarihinden itibariyle erdi. 
Şanlıurfa’da oto lastikçi ’de çalışan Yusuf Türkmen, uygulamanın sona ermesiyle yoğunluk yaşadıklarını söyledi. Aynı hassasiyetin kış lastiği uygulamasında da gösterilmesi gerektiğini aktaran Türkmen sürücülere uyarılarda bulundu. 


 Kış aylarında takılmayan lastiklerin insanların hayatlarını tehlikeye attığı gibi yaz aylarında takılmayan lastiklerin de hem hayatı hem de sürücülerin ceplerine zarar verdiğini aktaran Türkmen bu konuda daha hassas olmamız gerektiğini söyledi. 


“VAKTİNDE LASTİK TAKMAK HAYAT KURTARIR”
Yaz lastiği takmanın önemine değinen Türkmen “Yaz lastiği takılırken bulunduğu konumun sıcaklığına göre takılmalıdır. Bizim insanlarımız özellikle Şanlıurfa'da zaten pek kış olmuyor diye kış lastiğine gereken önemi fazla derecede gösteremiyor. Yaz lastiğinin performans seviyeleri var. Örneğin yaz lastiğini kışın takamazsınız. Tabi lastik ebatına göre de takılır.  Yani bugün Şanlıurfa merkez'in sıcaklığı ve Karacadağ tarafındaki hava sıcaklığı farklı olduğu için farklı tekerlekler de tercih edilebilir. Zaten yazın sıcak oldu mu Urfa'da lastik pek dayanmaz. Lastikten hemen aşınma olur. Lastikleri vaktinde değiştirmek çok daha iyi olacaktır.” dedi.   


“KENDİ KONTROLLERİMİZİ YAPTIĞIMIZ GİBİ ARACIMIZINDA KONTROLLERİNİ YAPMAMIZ GEREKİYOR”
Daha sonra sözlerine şu şekilde devam eden Türkmen “Bir sürücünün dikkat etmesi gereken en önemli hususlar tekerin havasını sipopunu çok iyi kontrol etmesi gerekiyor. Havasız lastiğin üstünde gittiniz mi lastik zaten dayanmaz ölür. Nasıl kendi kontrollerimizi aksatmıyorsak aracın da kontrollerini değişimlerini vaktinde yapmamız gerekiyor. Hayatımızı garanti altına almak için de olsa sürekli kontrollerini yaptırmamız gerekiyor.” ifadelerine yer verdi. 


“BÖLGEMİZDE EN ÇOK YUMUŞAK OLAN LASTİKLER TERCİH EDİLİYOR”
Lastik fiyatlarının her geçen gün daha da zamlandığını belirten Türkmen “Lastiğinin fiyatları ebatına cinsine göre değişiyor. Bir lastik 5 bin liradan başlıyor 10.000 liraya kadar çıkıyor. Tabii ki tekerleğin fiyatının değişmesi tamamen araca bağlıdır. Her şeye zam geldiği gibi ne yazık ki lastiğe de günü gününe zam geliyor. Geçen sene 2.000 liraya ise lastik bu sene 4000 lira yani demem o ki her gün zam geliyor. Lastiğin ebatı büyüdükçe fiyatı da değişiyor. Tekerleklerde en iyi marka diyeceğimiz Briston, Urfa'da en çok kullanılan marka ise Lassadır.  Briston daha çok asfalt yolda kullanılır. Lassa ise daha çok bizim bölgelerde kullanılır ve o daha uygundur. Biliyorsunuz Şanlıurfa’da çok sayıda köyümüz var ve bu köy yollarımızda en çok bu lastikler tercih ediliyor.” şeklinde konuştu.

KADER TOPAL/ URFA DEĞİŞİM

Türkiye genelinde şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan yaz mevsiminde kış lastiğinin yakıt tüketimini artırdığını haber son dakika