Yapı çöküyor; cemaat endişeli!

TAKİP ET

Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesinde bulunan tarihi Arıpınar Cami, bakımsızlıktan çöküyor. Cemaat ise başka cami olmadığından dolayı çatlakların oluştuğu camide endişeyle namaz kılıyor.

Kültürel geçmişi ile çok sayıda tarihi yapıya sahip olan Şanlıurfa'da, bu tarihi yapılar pek korunmuyor. Yapıları ile adeta açık hava müzesini andıran Şanlıurfa'da, son yıllarda Valilik ve Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi yapıların bir kısmı restore edilerek turizme kazandırılırken, birçok yapı ise görmezden gelindiği için varlığını kaybediyor. 







Tarihi camide cemaat korkuyla namaz kılıyor

Şanlıurfa'da tarihi yapılar kent merkezinde yoğunlaşırken, kırsal bölgelerde de bu yapıların sayısı fazla. Ancak kırsal bölgelerde bulunan birçok tarihi yapı, bakımsızlıktan varlığını kaybediyor. Karaköprü ilçesinde Bahçeli Kırsal Mahallesi'ne bağlı Arıpınar Mezrasında bulunan tarihi cami de bakımsızlıktan, yıkılma aşamasına gelen yapılar arasında yer alıyor.







Bir asırdır yapılan, mimarisi ve estetiğiyle bölgenin tek farklı tarihi yapısı olan Arıpınar Cami, yaşanan depremlerden zarar görmüş durumda. Zarar görmesine rağmen restorasyonu yapılmayan caminin duvarlarında çatlaklar oluştu. Çatlakların her geçen gün daha da genişlediği tarihi camide, cemaat endişe ile namaz kılıyor. Dışarıdan görüntüsüyle beğenilen bir mimariyi andıran ancak içinin harabe bir şekilde kalması ve çökme tehlikesi ile karşı karşıya olan camiyi kullanmak zorunda olan cemaat, yetkililerin bu yapıyı restorasyon etmeleri gerektiğini belirtti.







'Burası ilgisizlikten çöküyor'

Tarihi caminin durumunun üzücü bir durumda olduğunu söyleyen bir vatandaş, "Gidip gelirken dikkatimi çekerdi. En sonunda şu eseri göreyim dedim. Dıştan muhkem görünen yapının içten içe kanserli vücut gibi kendi kendini yediğini gördüğümde üzüldüm. Cami görevlisi ilgisizlikten şikayetçiydi. Bir önceki kaymakam burayı ziyarete gelmiş ama daha sonra arayan soran olmamış." dedi.











Murat Doğan / Urfa Değişim