Yarış atlarının ölümünün sebebi için sonuçlar bekleniyor

TAKİP ET

Şanlıurfa'da son bir ayda 15 yarış atının ölmesinin sebebi araştırılıyor. At ölümlerinin hangi hastalıktan kaynaklandığı bilinmezken, laboratuardan gelecek olan sonuçlar bekleniyor.

Şanlıurfa'da son bir ayda 15 yarış atı bulaşıcı hastalıktan dolayı öldü. Değerleri 20 bin lira ile 1 milyon arasında olan yarış atların ölümü at sahiplerini de oldukça endişelendirdi. At ölümlerinin hangi sebeple kaynaklandığı bilinmezken, kesin olmayan bilgiler Batı Nil Virüsünden kaynaklandığı söylendi.

ELĞAÇ: BU HASTALIĞIN ÖZELLİKLE TARIM İLAÇLARINDAN BULAŞTIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ

Hastalıklar ile ilgili bilgi veren Türkiye Yarış Atları ve Sahipleri Derneği Şanlıurfa Şube Başkanı Yakup Elğaç, "Şanlıurfa'da özellikle tay ve damızlık olarak 15'e yakın yarış atını hastalıktan dolayı kaybettik. Bu atlar arka ayaklarından felçlenme gibi bir rahatsızlık geçiriyorlar. Bizim fikrimizce Batı Nil Virüsü olan bu hastalık daha önce de Bursa ve Adana'da da olmuştur. Bu hastalığın özellikle tarım ilaçlarından bulaştığını düşünüyoruz. Bu hastalığı da sivrisineklerden taşındığını söyleyebiliriz. Tabii bu daha net bilgi değildir. Şu anda özellikle Suruç bölgesinde bu hastalık yaygın durumdadır." dedi.



KAZOĞLU: VETERİNER EKİBİMİZ ÇİFTLİKLERDE ATLARIN TEDAVİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

Şanlıurfa Hipodrom Müdürü Mehmet Kazoğlu, "Özellikle Suruç ilçemizde at ölümleri görülmeye başlandı. 1 haftalık 10 gün içerisinde bu at ölümleri de arttı. Bununla ilgili Tarım Bakanlığımız Hayvan Sağlık Şube Müdürlüğü tarafından da hemen müdahale edildi. Adana'dan gelen bir ekiple buradan hastalıkla ilgili numuneler alındı. Bu numuneler de hastalığın kesin teşhisi için Ankara'da laboratuara gönderildi. Ancak sonuçlar halen belirtilmedi. Şanlıurfa Hipodrom Müdürlüğü olarak da bu hastalıklara karşı veterinerlerden oluşan ekibimiz çiftliklere giderek atların tedavisini sürdürüyor. Bizim temennimiz fazla kayıp vermeden bu hastalığın ortadan kalkmasıdır." diye konuştu.

Kazoğlu, "24 Ekim'de de bizim yarışlarımız başlıyor. Bunun için de oldukça dikkat ediyoruz. Buraya gelen atların sağlık raporları alınıyor. Gerektiği taktirde kan numuneleri alıyoruz, tahliller yapıyoruz. Bu hastalıkların hipodroma yansımaması için çalışıyoruz. Bununla ilgili önlemler alıyoruz. Daha önce Şanlıurfa'da böyle salgın hastalıklarla hiç karşılaşılmamıştı." şeklinde konuştu.



TOPRAK: BU BİLGİLERİN KESİN OLARAK DOĞRU OLDUĞUNU SÖYLEYEMEYİZ

Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Şahin Toprak, "Atların ölüm sebebi olarak Batı Nil Virüsü olduğundan şüpheler var ama bu bilgilerin kesin doğru olduğunu söyleyemeyiz. Bu şüpheler olasılıklar içerisindedir ama böyle bir teşhis koymak için henüz çok erken. Bu konuda biz üniversite olarak da Tarım İl Müdürlüğü ile diyalog içerisindeyiz. Laboratuar sonuçları geldikten sonra ancak net olarak bilgi verilebilir. Batı Nil Virüsü de Şanlıurfa'da var olan viral bir enfeksiyondur. Bu konuda önlemler alınmıştır. Bunun tarımsal ilaçlar sonucu sivrisinek ile bulaştığını da direk olarak söyleyemeyiz. Şu anda kritik bir durum söz konusu değildir. Bu tür durumlarda acilen Tarım İl Müdürlüğüne haber verilmesi gerekir." ifadelerini kullandı.