Yasaklar bitti! Urfalılar dışarıya akın etti

TAKİP ET

Vaka sayısının düşük olması sebebiyle tedbirlerin gevşetildiği Şanlıurfa'da, uzun bir sürenin ardından işletmelerini açan ciğer ve kafe işletmecileri durumdan memnun olurken, vatandaşlar da dışarıda yemek yemenin keyfini çıkardı.

Şanlıurfa’da 65 yaş üstü ile 20 yaş altı kişilerin sokağa çıkma yasağı sona erdi, aynı şekilde işletmelere de belirli saatlerde faaliyet göstermeleri koşuluyla açılma izni verildi. Kafe ve restoranların açılmasıyla birlikte hem esnafın yüzü güldü hem de vatandaşlar uzun bir süre sonra dışarıda yemek yemenin sevincini yaşadı.

Yaklaşık bir yıl boyunca kovid-19 tedbirleri kapsamında alınan tedbir kararları nedeniyle iş yapamayan esnaflar, yasakların bitmesiyle birlikte işlerinin başına döndü. Uzun bir süre kısıtlı bir şekilde sadece paket servisi yapabilen esnaflar, artık yüzde 50 kapasiteyle müşteri alabiliyor. Bu duruma çok sevinen esnaflar, yaşadıkları ekonomik sıkıntıların bundan sonraki süreçte giderileceğini söyledi.

ŞANLIURFALILAR CİĞERCİLERE AKIN ETTİ
Şanlıurfa’da koronavirüs vakalarının düşmesinin ardından az riskli bölge olarak ilan edildi ve akabinde işletmelerin belirli koşullarda müşteri almasına izin verildi. Hal böyle olunca, uzun süredir evlerinde kalan vatandaşlar, özellikle de ciğerci dükkanlarına akın etti. Dışarıda ciğer yemeyi özlediklerini belirten vatandaşlar, evde sıkıldıklarını belirterek uzun bir süreden sonra dışarıda yemek yemenin sevincini yaşadığını söyledi.

ESNAFLAR DA DURUMDAN MEMNUN
Restoranlar uzun süre paket servisi yaparken, ciğerciler de aynı durumdaydı. Paket servis olunca fazla iş yapamadıklarını belirten esnaflar, şimdi müşterilerini ağırlamanın mutluluğunu yaşıyor. Vaka sayısının tekrar artmaması için herkesi kurallara uymaya davet esnaflar, kendi iş yerlerinde tüm kurallara uyduklarını ve kurallara bağlı kalarak müşterilerine hizmet verdiklerini söyledi. Salgının tümden bitmesini umut ediklerini dile getiren esnaflar, “uzun bir süre tamamen kapalıydık, ardından paket servisi yapıyorduk. Malumunuz olduğu üzere çok fazla iş yapamıyorduk. Şimdi yasakların bitmesiyle yüzümüz gülüyor. Artık müşterilerimizi rahatlıkla ağırlıyor, işimizi yapıyoruz. Umarım bu salgın çok kısa bir süre tamamen biter ve tüm kısıtlamalar sona erer” diye konuştu.

“EVDE OTURMAK PSİKOLOJİK RAHATSIZLIĞA NEDEN OLDU”
Şanlıurfa esnetilen kuralları büyük bir sevinçle karşılayan vatandaşlar soluğu kafe, lokanta ve çay bahçelerinde almaya başladı. Gümrük Hanı’nda antika işi yapan esnaf Hasan Karasapan, Yasağın ilk gününde vatandaşların kendini sokağa attığını kaydetti.

Karasapan, “Evde otura otura, evde sıkılmaya başladık. Evde oturma da başka hastalık getirmeye başladı, nerdeyse psikolojik rahatsızlık durumuna getirdi. Arada bir de olsa insanları serbest bırakmak lazım, tamam her şey bizim için yapılıyor ama bizim milletimiz sıkıntıya gelmez, sıkıntıya alışmamış, her şey sıkıntı hep sıkıntı ne olacak, başka bir hastalığa yakalanacağız bu defa devlet bu hastalıkla bizleri tedavi etmekle uğraşacak. Kurallara riayet edelim. Güzel havanın tadını çıkaralım fakat bunu yaparken kurallara uymalıyız ağzımızı kapatalım, temizliğe dikkat edelim ve birbirimizle mesafeli oturalım. Her şeyi boşa vermeyelim ki tekrar evde hapsolmayalım ve pandemiden dolayı iş yerleri kapanmasın. Kapanmasın ki vatandaş kirasını ve evini geçindirebilirsin. Herkes kurallara uyarak çalışırsa en azından borçları ödeyebilir. Birlik ve beraberlik içerisinde olursak güç doğar. Hem kendimiz koruyalım, hem dostlarımızı koruyalım” dedi.

Fethi Tapaç / Urfa Değişim