Yaz ayının meyveleri tezgahları fiyatlarıyla renklendirdi

TAKİP ET

Yaz meyvelerinin en vazgeçilmezleri arasında yer alan çilek, erik ve badem fiyatları yaz ayının gelmesi ile beraber tezgahlarda kilosu 50 TL'ye kadar düştü. 43 yıldır esnaflık yapan Mehmet Çiftçi, fiyatların ve satışların iyi olduğunu söyledi.

Havaların ısınmasıyla pazarcı esnafı ve manavların tezgâhları; çilek, erik, karadut, badem çağlası gibi özlenen meyvelerle renklendi. İlk çıktığı zaman badem, erik ve çileği kilo fiyatı 300 TL ile 500 TL arasında değişiyordu.

Nisan ayında havaların gittikçe ısınmasından dolayı kapalı seralar kapanırken açık seralar açıldı. Üretimin artmasından dolayı fiyatlar gittikçe düşmeye başladı.

Urfa Değişim mikrofonlarına konuşan 43 yıllık esnaf olan Mehmet Çiftçi, üretimin artmasından dolayı fiyatların düştüğünü bildirdi.

Baba mesleğini yıllardır yaptığını aktaran Çiftçi, çilek, badem ve eriğin 2 ay daha tezgahlarda kalacağını belirti.

“GENEL İTİBARİYLE PİYASA DÜŞTÜ”

Çilek, badem ve eriğin ilk başta çıktığı zaman kilosunun çok pahalı olduğunu söyleyen esnaf Mehmet Çiftçi, “Şu an erik, badem ve çilek fiyatları çok iyi. İlk çıktığında çok pahalıydı şu an gayet fiyatlar uygun. Erik kilosu 50, badem 60, çilek ise 60 TL. Şu an bu 3 meyve fiyatlarında düşüş olur ama yükselme olmaz. Çünkü genel itibariyle piyasa düştü. İlk başta çıktığı zaman eriğin kilosu 400 TL- 500 TL arasında değişiyordu. Badem de 250 TL- 300 TL arasında değişiyordu. Ondan sonra yavaş yavaş hepsi düştü” dedi.

AÇIK SERAYA DÖNÜLDÜ

Kapalı seraların yerine yaz mevsiminde açık seraların dönülmesinden dolayı fiyatların düştüğünü kaydeden 43 yıllık esnaf Çiftçi, “İlk başta çıkan her ürün pahalıdır. Çünkü az bulunuyor ve kapalı serada yetişiyorlar. Şu an kapalı seralar kapandı. Hepsi açık seraya döndü. Mesela çilek İlk çıktığında 250 lira 300 lira arasında değişiyordu, şu an çileğin kilosu 60 TL. İsterseniz 20 TL'ye bile çilek bulabilirsiniz. İlk başta patlıcan biber ne çıkarsa hep pahalı oluyor sonradan yavaş yavaş düşüyor. Bir de yaz mevsiminde üretim arttığı için fiyatlar ister istemez düşüyor” ifadelerini kullandı.

HERKES KENDİ BÜTÇESİNE GÖRE ALIYOR

Yaz meyvelerinin daha iki ay daha tezgahlarda olacağını belirten Çiftçi, şu açıklamada bulundu:

“Eve giden insanlar kilo ile alıyorlar yolda yemek için alanlar ise 10 ,20 ve 30 TL’lik alıyorlar. Badem, erik ve çilek fark etmez herkes kendi bütçesine göre alıyorlar. Çilek, badem ve erik daha 2 aya kadar da tezgahlarda olur. 2 ay sonra çilek, badem ve eriğin yerini karpuz -kavun alır.”

“MAZOT, GÜBRE VE NAKLİYE PAHALI OLDU”

Mazot, gübre ve nakliye fiyatlarının sebze-meyve fiyatlarına yansıdığını değinen Çiftçi “Şu an satışlarımız geçen seneye göre daha iyi. Mesela bu yıl 50 TL'ye verdiğimiz erik geçen yıl 30 TL idi. Ama şu an her şey pahalı oldu. Mazot, gübre ve nakliye pahalı oldu. Bu pahalılıkta da sebze ve meyve fiyatlarına yansıyor. Mesela geçen yıl mazot 35 TL idi, şu an 45 lira civarında. Bu mazot yükselişi de nakliyeyi ister istemez etkiliyor. Mesela muzu geçen yıl 25 TL satıyorduk, bu yıl ise 60 TL'ye satıyoruz. Ya şu an bu fiyatlar normal zaten Türk lirasını değeri kalmadı. Ucuz da olsa pahalı da olsa herkesin çilek, badem ve erik gibi meyveleri yemesini isteriz” diye konuştu.

Yaz meyveleri Mehmet Çiftçi erik ve badem fiyatları çilek Şanlıurfa