Yazar: Böyle giderse tarım bitecek!

TAKİP ET

CHP'li Mahmut Yazar, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik'i ziyaret ederek, Şanlıurfa'nın ülkenin tarım sorunlarını konuşarak, çözüm yolları hakkında fikir alışverişinde bulundu.

Şanlıurfalı siyasetçi Mahmut Yazar, Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanlığına tekrar seçilen Abdullah Melik’i ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerini iletti.
Ziyarette, tarımın geldiği nokta, ekonomik şartlar ve hayat pahalılığının konuşulduğu ziyarette, çözüm yolları da tartışıldı.



"ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULMALI"

Ülke tarımının bitirilmek istendiğini iddia eden Yazar, girdi maliyetlerinin pahalılığına dikkat çekerek, “bugün çiftçilerimiz tarlalarını ekemez duruma geldi. Bir ton gübre 15 bin lira olmuş, tohum desen hakeza öyle. Mazotun litre fiyatı 14 lira oldu. Tüm bu maliyetlerle çiftçi nasıl üretim yapabilsin? Hükümetin acilen bir eylem planı hazırlaması gerekiyor ve tüm bu sorunların giderilmesi sağlanmalı” dedi.

YAZAR: ÇİFTÇİ SÜREKLİ ZARAR EDİYOR

Girdi maliyetleri nedeniyle çoğu çiftçinin artık tarlasını nadasa bıraktığını belirten Yazar, “artık bu gidişata dur dememiz gerekiyor. Böyle devam ederse ülkemizin tarımı çöker ve çiftçilik tarihe karışır. Böyle bir durumun olması halinde de neler olacağını hepimiz biliyoruz. Hükümetin derhal aklı selim bir proje hazırlaması gerekiyor ve çiftçiyi desteklemesi lazım. Bu maliyetlerle üretim yapmaya çalışan çiftçi sürekli zarar ediyor. Tarım Bakanlığı’nın verdiği desteklemeler, çiftçinin hiçbir açığını kapatmaya yetmiyor. Bilindiği üzere iki yıldır kurak sezon yaşıyoruz ve sulu olmayan arazilerde çiftçinin tüm emeği heba oluyor. Sulama birlikleri çoğu bölgede hala suyu açmamış, yani bunların hepsi sorun. Bizim en büyük gelir kaynağımız tarım ama maalesef tarıma sahip çıkılmıyor. Tarım Bakanı’na sesleniyorum; Bir an önce çiftçileri destekleyin, uygulamış olduğunuz bu politikadan vazgeçin ve girdi maliyetlerini düşürün” şeklinde konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik de Yazar’a katıldığını belirterek, bir ton gübrenin bir dönüm tarlanın satış bedeliyle aynı olduğunu söyleyerek, hükümetten çözüm beklediklerini kaydetti.
 

Mahmut Yazar Abdullah Melik tarım