Yazar: Geç olmadan çiftçiye sahip çıkın!

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın açıkladığı 5700 liralık mısırın taban fiyatı, iddialara göre Şanlıurfada uygulanmıyor, tüccarlar çiftçilerden daha ucuza alım yapıyor. Mahmut Yazar, kendisinin de mısır ektiğini ve bu fiyatlarla gelirin gideri karşılamadığını kaydetti.

Tarım girdi maliyetlerinin en az 3 katı arttığını dile getiren Mahmut Yazar, açıklanan mısır fiyatlarının ise yüzde 30 civarında arttığını vurguladı.

Bu durumda çiftçilerin maliyetin altında ezildiğini kaydeden Yazar, "Bölgemiz tarım bölgesi ve bu bölge insanının büyük çoğunluğu tarım sayesinde ayakta kalıyor. Ama baktığımız zaman gelirler gideri karşılamıyor. Maliyetler en az 3 katı artarken, ürünlerimizin fiyatlarında gözle görülür bir artış görülmüyor. Kaldı ki bu sezon çiftçilerin büyük bir kısmı mısır ekmiş ve fiyat 5700 lira olarak açıklandı. Çoğu tüccar bu fiyatla da alım yapmıyor, tam tersine daha da düşük bir fiyatla alım yapıyor. Bu böyle devam ederse çiftçilerin hepsi zarar eder, kimse bu yükü kaldıramaz. Mısır, öyle stratejik bir ürün ki her alanda kullanılıyor ama baktığımız zaman bu fiyatlarla sanki mısır üretimi durdurulmak isteniyor" diye konuştu.

Yazar, açıklanan fiyatının yanında devlet desteğinin şart olduğunu kilogram başına devletin en az 2 TL destek vererek çiftçiyi kurtarabileceğini söyledi

Açıklamasında enflasyona da değinen Yazar, enflasyonu düşürmenin yolunun üretimden geçtiğini belirtti.

Yazar, konuşmasını şöyle sürdürdü: Bunun için de çiftçi desteklenmeli, üretim arttırılmalıdır. Eğer köylüye gerekli değer verilmezse üretim olmaz ve dolayısıyla ciddi bir gıda krizi yaşanır. Bir an önce yanlış politikalar düzeltilmeli, çiftçi mutlu edilmelidir. Tüm dünyanın çarkı çiftçinin sırtında dönüyor. Çiftçinin çarkı tıkanırsa dünya tıkanır.

tarım üretim mısır mısır fiyatları Şanlıurfa