Yazar: Tahıl koridoru yerine çiftçimiz desteklenmeli!

TAKİP ET

Şanlıurfalı Mahmut Yazar, Türkiye'nin tahıl ithalatına tepki göstererek, Türkiye'nin tarım arazilerinin nadasa bırakılmak istendiğini kaydetti.

Şanlıurfalı Mahmut Yazar, Türkiye’de çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, yerli çiftçi yerine başka ülkelerin çiftçisine para kazandırıldığını söyledi.

Türkiye’de tüm tarım girdilerinin yüksek maliyetli olduğunu, çiftçilerin desteklenmediğini kaydeden Yazar, “Yani bu ülkenin her bir karışı tarıma elverişliyken, başka ülkelerden hububat getirmek neyin nesi oluyor? Çiftçiye mazotu, ilacı tohumu ucuza verin, zaten çiftçiler üretim yapar ve o zaman dışa bağımlı olmaktan kurtuluruz. Tam aksine başka ülkeler bize bağımlı olmaya başlar. Kendi çiftçimizi görmezden geliyorlar ve bunun yerine diğer ülkelere tonlarca para ödüyorlar” diye konuştu.

Türkiye’de çiftçilerin zorlu koşullarda üretim yaptığını dile getiren Yazar, konuşmasında şunları kaydetti: “Bugün bakın; En mağdur konumda olanlar çiftçilerdir, çiftçi mağdur olduğu için de diğer sektörler sıkıntı yaşıyor. Enflasyon almış başını gidiyor, niye? Çünkü Türkiye’de artık üretim azalıyor. Çiftçi kazanmadığı için üretim yapmak istemiyor. Hükümet bu durumu tam tersine çevirmesi gerekirken, ithal yoluna başvuruyor. Oysa çiftçilere imkan verilse, Türkiye’nin toprakları ekilse üretim artar ve dolayısıyla tüm sektörlerde rahatlama olur. Enflasyon da düşer, vatandaş da rahat eder. Ben bu tahıl durumunun bir an önce sona erdirilmesini ve çiftçilerin desteklenmesini bekliyorum. Hükümet bir an önce bu yanlış politikadan dönmelidir. Bugün ekmeğin fiyatı 3 liradan satılıyor, dışarıdan buğday getirdiğiniz zaman ekmeğin fiyatı düşüyor mu? Hayır. Ama Türkiye’de buğday ekim alanı artarsa, ekmek fiyatları da makarna da, buna benzer tüm ürünlerde fiyatlar düşer. Devlet yetkililerinin bu durumu iyice gözden geçirmesini umut ediyorum.”  

tahıl koridoru Şanlıurfa ekonomi Mahmut Yazar