Yazar Tarım Bakanlığı'na çağrı yaptı: Üretim durur

TAKİP ET

CHP'li Mahmut Yazar, elektrik zamları nedeniyle tarımsal üretimin sekteye uğrayacağını belirterek, Tarım Bakanlığı'nın acil çözüm üretmesini istedi. Elektrik zamlarının yanı sıra mazota gelen zammın da çiftçileri zor durumda bıraktığını dile getiren Yazar, üretimin durma noktasına geldiğini kaydetti.

CHP’li siyasetçi Mahmut Yazar, Türkiye’nin en önemli geçim kaynağı olan tarımın, artan maliyetler nedeniyle bitme noktasına geldiğini belirterek, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye seslendi.
“Bahar ayları yaklaştı, pamuk ve mısır için ekim hazırlıkları başlayacak ancak bu mazot fiyatları ile çiftçiler tarla süremeyecek, tohum gübre fiyatları ile ekin yapamayacak, sulama ücretleri ile sulama yapamayacak tarımda üretim durma noktasına gelebilir” diyen Yazar, “son zamlarla birlikte elektrik fiyatları fahiş rakamlara ulaştı. Bu zamların tarımdaki sulama ücretlerine yansıması çok yüksek olacak. Geçen sezon 1 dönüm arazinin sulama ücreti 380 TL iken bu sezon elektrik zamları ile birlikte konuşulan belirlenen sulama ücreti 1200 TL olarak belirlenmiş olup bu sulama ücreti ile sulama yapmak mümkün olmayacak. Ayrıca Tarım Bakanlığı’nın derhal sulama birliklerinin sulama ücretlerinde farklılık göstermesine müdahale etmesi gerekiyor. Harran ovası Akçakale Suruç bölgesi ve Bozova bölgesindeki sulama ücretlerindeki farklılık çifte standarttır. Harran ovasındaki çiftçiler sulama ücreti olarak 1 dönüm arazinin sulamasına 70 TL ücret öderken Bozova bölgesindeki çiftçiler 380 TL sulama ücreti ödemektedir. Harran ovasındaki çiftçi de Bozova bölgesindeki çiftçi de ürünlerini aynı fiyata satıyor, bu adaletsizliğin acilen giderilmesi gerekiyor. Sulama birliklerinde sulama ücretlerindeki farklılık Anayasa’daki eşitlik ilkesine aykırı” diye konuştu.

“ELEKTRİK ŞİRKETİ KAMULAŞTIRILMALI”

Bu şartlar altında çiftçilerin son derece zorlandığını belirten Yazar, “sürdürebilir üretimi sağlamak için özel şirketlere satılan elektrik kurumunun acilen kamulaştırılması gerekiyor. Üretimde kullanılan elektrik ücretlerinin minimum seviyeye çekilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın enflasyon karşısında ezildiğini ülkemiz tarihinde hiç olmadığı kadar enflasyonun yükseldiğini vatandaşlarımızın alım gücünün kalmadığını yoksulluğun her gün arttığını bir dünyada artık dayanılması zor bir duruma geldik. Enflasyonla mücadelenin tek çözümü de üretimden geçiyor, üretim olursa enflasyon düşer üretim olursa istihdam olur. Gübre mazot tohum ilaç ve sulama ücretlerindeki aşırı fahiş fiyat yükselişleri tarımdaki üretimi durduracak. Tarım Bakanlığı’nın acilen bir önlem alması gerekiyor ve fahiş fiyatlara müdahale etmesi lazım” dedi.

Yazar, açıklamalarının devamında ise şunları söyledi: “Yıllardır tarımda uygulanan yanlış politikalarla tarım bitirildi. Bu düzenle çok devam edilmeyeceğini de hepimiz biliyoruz, bu nedenle erken seçim artık şart oldu.  Günü kurtarma çabasında olan iktidar ithalat yapacak para kalmayınca enflasyonla mücadele edememektedir. Borç edip ithalatta vatandaşlarımızın gözünü boyayan iktidar çaresiz kalmıştır tek çözüm alınacak erken seçim kararıdır.”
 

mahmut yazar tarım sulama gübre