Yazar: TMO fiyatları açıklasın!

TAKİP ET

Hububat ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa'da hasat dönemi başlanmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi henüz fiyatları açıklamadı. Şanlıurfalı Çiftçi Mahmut Yazar, fiyatların açıklanmamasından dolayı tüccarların çiftçileri sömürdüğünü söyledi.

Türkiye’nin önemli tahıl merkezlerinden olan Şanlıurfa’da arpa ve mercimek hasadına başlandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) henüz ürün fiyatlarını açıklamadı. Çiftçi Mahmut Yazar, TMO’nun fiyat belirlememesi nedeniyle tüccarların ucuz fiyatlarla çiftçilerden ürün aldığını belirterek, “Yaz ayları geldi ve çiftçinin hasat dönemi başladı. Çiftçiler, bir yıl boyunca harcadığı emeğini tüccarlara adeta kendi elleriyle sunuyor. Bunun sebebi de Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat belirlememesidir. Hasat dönemi gelmesine rağmen fiyatların henüz ne olacağını kimse bilmiyor. Bu nedenle de fiyatı tüccarlar kafalarına göre belirliyor. Bu durumda mağdur olan yine çiftçilerdir. Çiftçi, zaten mazotu, gübreyi, ilacı tohumu yüksek fiyattan alıp, tarlasını ekti. TMO’nun yüksek bir fiyat açıklayarak, çiftçinin önünü görmesine vesile olmasını bekliyoruz” dedi.

YAZAR: SULAMA BİRLİKLERİNE ELEKTRİK VERİLMİYOR

Mahmut Yazar, ayrıca DEDAŞ’ın elektrik vermemesinden ötürü sulama birliklerinin su veremediğini söyleyerek, çiftçilerin bu durumda da mağdur edildiğini kaydetti. Tatarhöyük Sulama birliğine bağlı çiftçilerin sulama yapamadığını kaydeden Yazar, şöyle konuştu: “Yaklaşık bir haftadır sular verilmiyor. DEDAŞ elektrik vermediği için sulama birlikleri de su veremiyor. Buğday sulamasını henüz bitiremeyenler var, mısır ve pamuk eken çiftçiler arazilerini sulayamıyor. Yetkili ağızların bir an önce bu soruna çözüm atması gerekiyor. Yoksa zaten azalan çiftçilik tamamen bitecek.”
 

Toprak mahsulleri ofisi şanlıurfa ürün fiyatları