Yazın sağlık deposu 5 süper yeşil besin!

TAKİP ET

Di­ye­tis­yen Duygu Çiçek konu hak­kın­da önem­li bil­gi­ler verdi.

Sağ­lık­lı bes­len­me­ye özen gös­te­ren in­san­lar, yaz ay­la­rın­da hangi seb­ze­le­rin ye­tiş­ti­ği­ni, han­gi­le­ri­nin tü­ke­til­me­si ge­rek­ti­ği­ni merak et­mek­te­dir. Yaz mev­si­min­de ye­ti­şen seb­ze­le­re bazı ör­nek­ler gös­ter­mek ve fay­da­la­rın­dan bah­set­mek ge­re­kir­se; en­gi­nar, kabak, be­zel­ye,bakla, yeşil bi­ber­dir. Bu gibi yaz seb­ze­le­ri­nin fay­da­la­rı ol­duk­ça fazla olur­ken, her biri sağ­lık­lı bes­len­me açı­sın­dan mev­si­min­de ve or­ga­nik ola­rak tü­ke­til­me­li­dir. Fay­da­la­rı­na ba­ka­cak olur­sak;

ENGİNAR
En­gi­nar de­yin­ce akla bu lez­zet­li seb­ze­nin ka­ra­ci­ğe­re olan fay­da­la­rı gelir. En­gi­nar yap­ra­ğı özü ka­ra­ci­ğe­ri ko­ru­ya­rak, ka­ra­ci­ğe­rin ye­ni­len­me­si­ni sağ­la­ya­bi­lir. Ay­rı­ca ka­ra­ci­ğer­den za­rar­lı tok­sin­ler atıl­ma­sı­na yar­dım­cı olan safra üre­ti­mi­ni ar­tı­rır. Lif zen­gi­ni en­gi­nar, ba­ğır­sak dostu bak­te­ri­le­rin art­ma­sı­nı sağ­la­ya­rak kolon kan­se­ri ris­ki­ni dü­şür­me­ye yar­dım­cı ola­bi­lir. Ay­rı­ca ka­bız­lık ve ishal gibi so­run­la­rı da en­gel­le­ye­rek sin­di­rim sis­te­mi­nin düz­gün ça­lış­ma­sı­nı des­tek­ler. Pro­bi­yo­tik gö­re­vi gören inü­lin lifi en­gi­na­rı güçlü kılar. Mide bu­lan­tı­sı, mide ek­şi­me­si ve şiş­kin­lik gibi sin­di­rim prob­lem­le­ri­nin gi­de­ril­me­sin­de et­ki­li ola­bi­lir.

BAKLA
Bak­la­nın mev­si­mi kı­sa­dır. Nisan ayı­nın son­la­rın­da se­zo­nu açan bakla, Mayıs ayın­da daha lez­zet­li­dir ve Ha­zi­ran so­nu­na kadar tez­gah­lar­da­dır. A ve C vi­ta­mi­ni içe­ren bak­la­nın fay­da­la­rı;

· Lif yö­nün­den zen­gin­dir.
· Ka­bız­lı­ğa iyi gelir.
· Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­nin güç­len­me­sin­de et­ki­li­dir
Mev­si­min­de taze bakla ile zey­tin­yağ­lı ya da etli bakla pi­şi­re­bi­lir­si­niz.

BE­ZEL­YE
Be­zel­ye yük­sek kar­bon­hid­rat içer­di­ği dü­şün­ce­siy­le di­yet­te­ki bi­rey­le­rin ön­ce­lik­li ola­rak vaz­geç­tik­le­ri seb­ze­le­rin ba­şın­da yer alır. Ancak bi­li­ne­nin ak­si­ne ol­duk­ça tok tu­tu­cu bir al­ter­na­tif­ti­r­100 gra­mın­da or­ta­la­ma 18 gr. pro­te­in ve 4.5 gr. lif içe­rir. Pro­te­in içe­ri­ğiy­le me­ta­bo­liz­ma­yı des­tek­ler.

Yani di­yet­te be­zel­ye de dahil olmak üzere sev­di­ği­niz be­sin­le­ri ya­sak­la­mak zo­run­da de­ğil­si­niz. Önem­li olan ne şe­kil­de ve ne sık­lık­ta tü­ket­ti­ği­niz

Bes­le­yi­ci­dir: Or­ta­la­ma 100 gram be­zel­ye 70-80 kcal ener­ji içer­mek­te­dir. A, C, K vi­ta­min­le­ri­ni içe­ren be­zel­ye demir, bakır, mag­nez­yum gibi sağ­lık açı­sın­dan fay­da­lı mi­ne­ral­ler içer­mek­te­dir. Düşük ka­lo­ri­li ve düşük yağlı ol­du­ğu kilo ver­mek ve ko­ru­mak is­te­yen­ler için uygun bir se­çim­dir, hem de yeşil seb­ze­ler zaten kilo ver­me­ye yar­dım­cı ol­duk­la­rı için, be­zel­ye de kilo ver­me­yi ko­lay­laş­tı­ran seb­ze­ler ara­sın­da yer alır.

Kan­se­re Karşı Ko­ru­yu­cu­dur: Ya­pı­lan araş­tır­ma­lar be­zel­ye­nin içer­di­ği ‘‘po­li­fe­nol’’ ola­rak ad­lan­dı­rı­lan madde, kan­se­re karşı ko­ru­yu­cu­dur. Ay­rı­ca lif içe­ri­ğiy­le mide dostu ol­du­ğu­nu söy­le­ye­bi­li­riz.

Ba­ğı­şık­lı­ğı Güç­len­di­rir: Be­zel­ye ka­li­te­li an­ti­ok­si­dan­lar ve ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni des­tek­le­yen, kal­si­yum, demir, çinko, bakır, man­ga­nez gibi mi­ne­ral­ler içe­rir.

YEŞİL BİBER
Bir­çok fark­lı türü bu­lu­nan biber, ye­mek­ler­de, sa­la­ta­lar­da, dol­ma­lık ola­rak, turşu ola­rak ve daha bir­çok fark­lı şe­kil­de tü­ke­til­mek­te­dir. Beta ka­ro­ten içe­ren biber, ay­rı­ca C, K, B1, B2 vi­ta­min­le­ri ve po­tas­yum mi­ne­ra­li de içer­mek­te olup, iştah açıcı, mide kas­la­rı­nı kuv­vet­len­di­ri­ci, mi­de­de­ki sin­di­ri­mi hız­lan­dı­rı­cı, yük­sek an­ti­ok­si­dan etki gös­ter­mek­te­dir.

İçinde sağ­lı­ğa fay­da­lı bir­çok fark­lı madde ba­rın­dı­ran biber özel­lik­le çiğ ola­rak tü­ke­til­di­ğin­de, kan­ser ve bir­çok has­ta­lı­ğın ön­le­yi­ci­si­dir. Kalp has­ta­lık­la­rı için de en­gel­le­yi­ci bir sebze olan biber, beta ka­ro­ten içe­ren be­sin­le­rin ge­ne­lin­de ol­du­ğu gibi felç ve ka­ta­rakt ris­ki­ni de ol­duk­ça azalt­mak­ta­dır. Özel­lik­le kış ay­la­rın­da çok daha fazla tü­ke­til­me­si öne­ri­len bu seb­ze­nin, içer­di­ği yoğun C vi­ta­mi­ni sa­ye­sin­de kış has­ta­lık­la­rı­na karşı vü­cu­dun di­ren­ci­ni art­tır­ma­ya yar­dım­cı ol­mak­ta­dır. İçe­ri­ğin­de­ki yük­sek oran­da­ki lif sa­ye­sin­de mide ve ba­ğır­sak­la­rı da ra­hat­la­tan bu sebze, ka­bız­lık gibi so­run­la­ra da iyi gel­mek­te­dir

KABAK
Yaz ay­la­rı­nın lez­zet­li seb­ze­le­rin­den biri olan kabak göz, cilt ve kalp sağ­lı­ğı için fay­da­lı olan lu­te­in, ze­ak­san­tin ve be­ta-ka­ro­ten gibi ka­ro­te­no­id­le­ri bol mik­tar içe­rir. Çö­zün­mez lif içe­ri­ğiy­le dış­kı­ya hacim ka­zan­dı­ra­rak ve be­sin­le­rin ba­ğır­sak­lar­da daha kolay ha­re­ket et­me­si­ne yar­dım­cı ola­rak ka­bız­lık ris­ki­ni azal­tır. Çö­zü­nür lif içe­ri­ğiy­le de ba­ğır­sak­ta­ki ya­rar­lı bak­te­ri­le­ri bes­ler, kötü ko­les­te­rol se­vi­ye­le­ri­ni dü­şü­rür, kan şe­ke­ri­ni des­tek­ler. Bu­nun­la bir­lik­te ol­duk­ça düşük ka­lo­ri içe­ren kabak yük­sek lif ve su içe­ri­ğiy­le tok­luk his­si­ni ar­tı­ra­rak kilo kont­ro­lü­ne des­tek sağ­lar.

YAĞ YAK­MAK ÖDEM ATMAK İÇİN KABAK DE­TOK­SU;
2 KABAK
4 YEMEK KA­ŞI­ĞI YO­ĞURT
BA­HA­RAT­LAR
(2 Ka­ba­ğı ren­de­le­yip yağ­sız,tuz­suz şe­kil­de kendi su­yun­da ocak­ta pi­şi­re­lim.Pişip so­ğut­tuk­tan sonra yo­ğur­du ek­le­ye­lim.Üze­ri­ne tuz hariç is­te­ni­len ba­ha­rat ek­le­ne­bi­lir.) (Habe Merkezi)

Di­ye­tis­yen Duygu Çiçek bakla