Yerel medya zor şartlar altında çalışıyor

TAKİP ET

ŞUTSO'nun 2018-2023 dönemi yol haritasının zeminini oluşturacak stratejik planın hazırlık çalışmalarının dördüncü adımı olan çalıştaya Güneydoğu TV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kapaklının konuşması damga vurdu.

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ŞUTSO) 2018-2023 dönemi Stratejik Planı’nın hazırlanması kapsamında, Şanlıurfa Yerel Basın Çalıştayı yapıldı. Gazeteciler çalıştay konusundaki düşüncelerini açıklarken, çalıştaya Güneydoğu TV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kapaklı’nın yerel medya konusundaki açıklamaları damga vurdu.

'Gazeteler giderek zarar ediyor'

Şanlıurfa medyasını değerlendiren Güneydoğu TV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Kapaklı, "Şanlıurfa'da ilk defa medya çalıştayı yapılıyor. Konu medya olunca önce Şanlıurfa’daki medyanın ne olduğu bilinmesi gerekiyor. Şanlıurfa'da daha önce 15 gazete vardı, şu anda 8 gazetemiz var. 4 uydu televizyonu var, 5’e yakın radyomuz var. Daha önce gazeteler, aylık 20 bin’e yakın resmi ilan alırdı. 10 – 15 bin gideri olurdu. Aylık 5 ya da 6 bin TL kazancı olurdu. Sonraki süreçte ilan alamayan gazeteler birleşme yolunu seçtiler. Yine olmadığını görünce bir daha birleştiler, sayı 8 ‘e düştü. Şu anda her bir gazete 4 ya da 5 bin TL resmi ilan alırken ki özel ilan hiç alamıyorlar giderleri 15 bin. Aylık 9 – 10 bin TL zarar ediyorlar." dedi.  

'Türksat'ın uygulamasında adaletsizlik var'

Televizyonlarda da durumun gazetelerden farklı olmadığını söyleyen Kapaklı, "Biz televizyoncu olarak 22 bin dolar Türksat’a para ödüyoruz. Televizyon sahipleri her ay 50-60 bin TL zarar etmekte. Ülkede döviz artışı ile birlikte TL’ye geçiş var. Devletin kurumu Türksat, bizlerden dolar üzerinden tahsilat gerçekleştiriyor. Bu sadece Şanlıurfa için mi geçerli?  Hayır. Ben daha önce yerel televizyonlar genel başkanlığı görevinde bulunduğum için Türkiye’deki tüm yerelden çıkan televizyonları biliyorum. Türksat, ATV’den, Show TV’den Kanal D’den 22 bin dolar alırken, aynısını kanal Urfa’dan Güneydoğu TV’den ya da Rize Çay TV’den de alıyor. Biz başbakana, başbakan yardımcılarına Türksat’ taki bu durumun adaletsizlik olduğunu bildiriyoruz. Çünkü onların aldığı reklamlarla bizim reklamlarımızın aynı olmadığını söylememize rağmen, onların bize söylediği şey bu bir otopark, bu otoparka lüks araçlar da park edebilir, sıradan araçlar da park edebilir. Park ücreti her ikisi için de aynıdır. Şeklinde bahaneler ile geçiştiriyorlar." ifadelerini kullandı.

'Yerel medyada ciddi sıkıntılar var'

Türkiye'de yerel medyanın sıkıntılar içinde olduğunu belirten Ömer Kapaklı, "Ben Amerika’da Atlanta’da CNN’de bir hafta bulundum, orada hocalarımdan aldığım bilgi, Amerika'da Avrupa'da birçok yerde çalışmalar yaptık. Dünyanın geleceği yerel medya diyorlardı. Kaldı ki gelişmiş tüm Avrupa ülkelerinde yerel medya her şeyin önünde. Çünkü, bugün bir ulusal kanalın Şanlıurfa’da ne olup bittiğini tek bir muhabiri ile öğrenebilir ama Şanlıurfa’daki medya, ticaret sanayi odasını ilgilendiren her konuyu yazmakla televizyonda söylemekle kalmayıp birebir ikili ilişkiden dolayı, önerilerde bulunabiliyor. Dolayısıyla lokal medya çok önemli. Türkiye'de maalesef hala bu konuda ciddi sıkıntılar var." diye konuştu.

'Şanlıurfa'nın bakış açısının değişmesi gerekiyor'

Kapaklı, "Ayrıca yerel medyanın sıkıntılarından birisi de örneğin bir resmi kurum amirinden bir vali, bir belediye başkanı veya sivil toplum kuruluşu temsilcisinden uzun süre görüşebilmek için randevu alamıyor. Fakat ulusal bir medya temsilcisi bu konuda oldukça rahat bir şekilde randevusunu alıp tamamen rant çerçevesinde görüşmelerini yapabiliyor ve alacağını da alıp gidiyor. Bunların büyük bölümü ise gerçek dışı tabiri yerinde ise dolandırmaya gelen kişilerden oluşuyor. Fakat burada şerefiyle namusuyla iş yapan yerel medya temsilcisi aylarca görüşme konusunda randevu alamıyor. Şanlıurfa’nın bakış açısının değişmesi gerekiyor. Şanlıurfa’daki yöneticilerin, iş adamlarının önünü açması gerekiyor. Fakat hiçbir şekilde önleri açılmıyor. Belediyeler de en başta set çeken kurumların başında geliyor. İşte bu gibi konuların sona ermesi için bu gibi çalıştayların sürekliliği gerekiyor. Sadece devam etmekle kalmayıp anı zamanda buradan çıkarılan sonuçların hayata geçirilmesi gerektiğinin kanısındayım." şeklinde ifade etti.