Yerel seçimlerde aşiret furyası

TAKİP ET

31 Mart Yerel Seçimler için siyasi partilerin en büyük destekçisi aşiretler olarak görülse de birçok aşiret mensubu aksine başka partiler içerisinde faaliyet yürütüyor.

Şanlıurfa'da siyasi partilerin yerel seçim için çalışmaları devam ederken, aşiretler de bu hareketliliğe duyarsız kalmıyor. Bazı partilerin Güneydoğu bölgesinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da aşiretçilik kavramına önem vermesi ve buna yönelik aday çıkarması, seçim çalışmalarında da aşiretler ön planda tutuluyor.

Yerel seçim çalışmalarında siyasi hareketliliğin tuzu biberi olan aşiretler, zaman zaman bir partiden başka partiye geçiş sağlarken, adaylar da aşiretlerin bazı mensuplarının kendilerine verdiği desteği tüm aşiretin desteğiymiş gibi belirtiyor.



Aşiretlerin bütün mensupları gerçekten partiye destek veriyor mu?

Şanlıurfa'da seçim çalışmaları sürerken, birçok aşiret mensubu parti bürosuna giderek belediye başkan adayını desteklediklerini belirtiyorlar. Adayların da açıklamaları, öne çıkmış bazı aşiretlerin desteklerini aldıkları yönünde oluyor. Ancak aşiretlerin bölündüğü de göz önünde bulundurulursa bazı aşiretlerin bir kısmı desteklediği partinin aksine başka parti içerisinde faaliyet yürütüyor.

Bu söylemler, aşiret içinde destek vermeyenleri rahatsız ediyor

Öne çıkan bazı aşiretlerin bir kısmı bir partiye ya da adaya aşiret adına destek verdikleri açıklaması da destek verenler dışında kalan aşiret mensuplarını da rahatsız ediyor. Bu durumda partilerin ya da adayların aldıkları desteği şahıstan değil de direkt olarak aşiretten aldıkları söylemleri kamuoyunda pek benimsenmiyor.

Aşiretçilik kadın adayların önünde engel mi?

Partiler her seçimde olduğu gibi önümüzdeki seçimlerde de en fazla aşiret desteği almak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Öyle ki Şanlıurfa'da birçok aşiret siyasi partilerin seçim bürolarına giderek destek verdiklerini açıklıyorlar.

Ak Parti MKYK üyesi Vildan Polat, geçtiğimiz günlerde gazetemize yaptığı açıklamada Şanlıurfa'da kadın adaylara neden yer verilmediğini açıkladı. Polat, Güneydoğu bölgesinde olduğu gibi Şanlıurfa'da da aşiret kavramının ön plana çıkması nedeniyle oy dengelenmesinin düşünüldüğünü belirtti. Vildan Polat, Oyların dengelenmesi amacıyla da kadın adaylara pek yer verilmediğini sözlerine eklemişti.