Yeşil alanlar neden betonlaştırılıyor?

TAKİP ET

Evren Sanayi Sitesinde, bazı bölgelerde bulunan park ve yeşil alanların kaldırılarak yerine dükkanların genişletildiği iddia edildi. Ağaçların kaldırılıp betona dönüştürülen birçok alanda yeşil alanın kalmadığı görülüyor.

Kurak bir iklime sahip olan Şanlıurfa'da, yeşil alanların artırılması gerekirken birçok alanda çarpık kentleşmenin yaygınlaşması nedeniyle yeşil alanlara rastlanmıyor. Daha önceki yıllarda yeşillendirilme çalışmaları yapılan alanlar, gereken önemin verilmemesi veya betona kurban edilmesi sonucu yok edildi.

Verimli tarım arazilerinin geniş alan kapladığı Şanlıurfa'da beton yapıların artması ile yeşil alanlar her geçen gün eksiliyor. Kentin yeşillendirilmesine yönelik çalışmalar yapılsa da kent merkezi gibi en işlek alanların bilinçsiz bir şekilde kullanılması sonucu bazı bölgelerde herhangi bir ağaca ya da yeşil alana rastlanmıyor. 



Evren Sanayi'de yeşil alanlar betonlaştırılıyor

Eyyübiye ilçesinde bulunan Evren Sanayi Sitesi, yeşil alanların çok az bulunduğu bir bölge olmasına rağmen buradaki yeşil alanlar da beton yapılara maruz kalıyor. Gölgelik alanların da pek fazla bulunmadığı Evren Sanayi Sitesinde, yeşil alanların oldukça az olması, esnafların yazın kavurucu sıcaklıklarda çalışmalarına neden oluyor.

Beton yapılardan ibaret olan Evren Sanayi Sitesinde, park ve yeşil alanların az bulunması çevre ve hava kirliliğinin giderek artmasına neden oluyor. Bu duruma rağmen bazı işyerlerinin genişletilmesi sonucu mevcut olan yeşil alanların da yok edildiği iddia ediliyor. Öyle ki oksijen veren yeşil alanlar bakımından fakir olan Evren Sanayi Sitesinde, ağaçlar kaldırılarak yerini beton yapılar alıyor.



Caddede hiç ağaç yok

Evren Sanayide birçok alanda az sayıda ağaç ve park bulunurken, bazı caddelerde ise işyerlerinin genişletilmesi mevcut olan ağaçları da yok etti. Bu nedenle bazı caddelerde tek bir ağaca bile rastlanmıyor.



Şire Pazarında da aynı durum yaşanmıştı

Geçtiğimiz aylarda Haliliye ilçesinde bulunan Şire Pazarında da yeşil alanlar kaldırılmış, işyerlerinin genişletilmesi gerekçesiyle beton yapılar oluşturulmuştu. Şire Pazarında bulunan ağaçlık alanlar kaldırılarak bu alanlara duvarlar yapılmıştı.  



Murat Doğan /  Urfa Değişim Gazetesi

 

Şire pazarı evren sanayi sitesi park ve yeşil alanlar haberler Şanlıurfa son dakika