'Yetkililerden çözüm beklemek için zaman yok!'

TAKİP ET

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Türkiye'nin en bereketli topraklarına sahip olan Şanlıurfa'da, üretilen pamuğun jüt karışımından dolayı kalitesiz olduğuna dikkat çekti. Kalitesiz pamuk üretiminin bütün çabaları boşa çıkardığını belirten Bahçıvan, sahte tarım ilaçların fazla olmasını da eleştirdi.

Pamuğun yüzde 45'ini üreten Şanlıurfa'da, ekim alanları ve rekolte yüksek olsa da fiyat üreticileri memnun etmiyor. Ekim alanlarının geniş olmasına rağmen Türkiye ortalamasına göre daha düşük verim sağlanan Şanlıurfa pamuğu, bu kez kalitesizlikle gündemde.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ile Yönetim Kurulu ve Meclis üyelerinden oluşan heyet, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ŞUTSO) iş dünyası temsileriyle toplantıda, bir araya geldi.

 

'Şanlıurfa'nın pamuğunun imajı bozuk'

Toplantıda Şanlıurfa'da yetiştirilen pamuk ile ilgili açıklamalarda bulunan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Şanlıurfa'nın bereketli tarlalarında pamuk en iyi bir şekilde üretiliyor. Fakat ambalajından dolayı etiketi ve imajı bozuk. Bu kabul edilecek bir durum değildir. Dünyanın en kıymetli arazisinde, bin bir zorlukla kıymetli bir hale getiriyorsunuz. Fakat paketlerin içerisindeki sorundan dolayı o pamuğun marka değeri düşüyor. Bu kaliteyi düşüren durum da pamuğun ambalaj edildiği jütün pamuğa karışmasıdır. Bu nedenle pamuğa verdiğiniz o kadar emek boşa gidiyor." dedi.  

 

'Bunun çözümünü bürokratlardan beklemenin zamanı yok'

Şanlıurfa pamuğunun üzerindeki kötü imajının kaldırılması için bir an önce çalışmaların yapılması gerektiğini vurgulayan Bahçıvan, "Pamuğa karışan jütten dolayı Şanlıurfa pamuğunun kalitesi düşüyor. Bu durum bu şekilde kabul edilemez. Bununla ilgili somut bir karar aldık. Bu konuda sadece sızlanmakla, sorunları sıralamakla bir şey çözülmüyor. Bu konuda üzerimize düşen görevler vardır. Bizim artık bu konunun çözümüne ulaşmamız lazım. Artık bunun çözümünü bürokratlardan bekleme noktasında zamanımız yok. Çünkü bürokratlar bunu bir türlü çözemedi. Bu sorunu artık biz kendimiz çözmek zorundayız. Bugüne kadar neler yapıldığını pek bilmiyorum ama bugün bu sorun hala İstanbul’da bir sorun olarak görünüyorsa demek ki çok eksiğimiz var." ifadelerini kullandı.  

 

'Bununla ilgili arayışlarımız olacak'

Pamuk kalitesinin İstanbul'da tartışıldığını söyleyen Erdal Bahçıvan, "Şanlıurfa'nın kendisine ait üretimi, daha zengin bir ürün haline getirmenin, katmanı daha değerli bir ürüne getirmenin birinci önceliği, şu imajı ortadan kaldırmaktır. Bunun da kararını aldık. İstanbul’da 2-3 ay içerisinde üreticinin de olduğu, pamuk işletmecilerinin de olduğu, Borsanın da olduğu, Odamızın da olduğu bu konunun çözümü konusunu dert edineceğim ve arayışlarımız ona göre olacak. Bizim yapmamız gereken sızlanmak değil, sorunların adını koyup çözüme odaklanmamız lazım. Sorunun masada kalması lazım. Bizim için Şanlıurfa'nın pamuğunun üzerinde bir leke olarak görülen jüt olayını kaldırmamız lazım." diye konuştu.

 

'İlaçların yarısından çoğu sahte'

Bahçıvan, sahte ilaç konusuna da değinerek, "Beni burada rahatsız eden konulardan biri de sahte ilaç konusudur. Şanlıurfa'da satılan tarım ilaçlarının yarısından çoğunun sahte olduğu belirtiliyor. Bu ülkenin en değerli topraklarında benim çiftçimin kullandığı ilaçların yarısı sahte. Böyle bir şey olabilir mi ya!" sözlerine yer verdi.  

 

Bodur: Şanlıurfa'yı ancak sanayi ile artırabiliriz

Şanlıurfa'nın sanayi ile yeşermesi gerektiğine vurgu yapan İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur, "Dünya tarihini değiştiren Göbeklitepe ile birlikte burada tarım, hayvancılık, sanayi ve turizmle birlikte bölgenin çekim merkezi. Hepimiz buradaki ticaret erbabını ve kabiliyetini çok yakından görebiliyoruz. Artık ülkemiz birtakım problemleri geride bırakıp ileriye umutla bakıp ekonomiyi canlandırmak, dünya sahnesinde daha önemli bir yer elde edinmek için argeneravasyonu teşvik etmekle uğraşmamız gerekir. Türkiye bu anlamda aslında iyi teşvikler de veriyor birçok ülkeyle kıyasladığımız zaman bu anlamda katma değeri arttırmak önemli, bu çerçevede de mutlaka Şanlıurfa'da da yapılacak çok fazla iş, ve imkân vardır. Mutlaka sanayinin çeşitlenmesi, sanayi dokusunun gelişmesi çok önemli. Her ne kadar tarım önemli bir faaliyet ise de buradaki katma değeri ancak sanayi ile arttırabiliriz. Bölgenin istihdam ihtiyacını da düşündüğümüz zaman sanayinin bu bölgede yeşermesi ve kök salması için hep beraber hep birlikte gayret göstermek zorundayız." şeklinde konuştu.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim



İso meclis başkanı zeynep bodur İstanbul sanayi odası (İso) erdal bahçıvan kalitesiz pamuk sahte tarım ilaçları