Yetkinin Beyazgül'e verilmesine HDP'den çekimser

TAKİP ET

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne mültecilerin ihtiyacı kapsamında kullanılmak üzere Avrupa Birliği tarafından verilecek olan hibenin kullanılması yetkisinin Başkan Beyazgül'e verilmesine HDP çekimser kaldı. Karar oy çokluğu ile Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edildi.

500 binin üzerinde Suriyeli nüfusu barındıran Şanlıurfa’da yaşanan yoğunluğa alt yapının yetersiz kalması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi tarafından ihtiyacın giderilmesi konusunda projelere hibe sağlanması için başvuru yaptı. Yoğun göçün yaşanmasından dolayı alt yapısı yetersiz kalan Suruç ve Birecik ilçelerine Avrupa Birliği tarafından hibe verilmesi kabul edildi. Ancak hibenin kullanma yetkisinin Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e verilmesi Mecliste tartışmalara neden oldu.

 

Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından komisyona havale edilen Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT II) kapsamında alt finansman anlaşması hususunda Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e yetki verilmesi hususu ile ilgili komisyon tarafından inceleme ve değerlendirme yapıldı.

 



İller Bankası A.Ş. tarafından yürütülen AB’nin Türkiye’deki mülteciler için FRIT II kapsamında, bankanın AB kaynaklarından Fransız Kalkınma Ajansı aracılığıyla temin ettiği ve bağlı idare olan ŞUSKİ Genel Müdürlüğü’ne kullandırılacak avro hibeye ilişkin alt finansman anlaşması ve ilgili dokümanları müteselsil kefil sıfatı ile imzalamaya, hibenin kullanılması ve hibe için her türlü iş ve işlemleri müteselsil kefil sıfatı ile yapmaya Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e yetki verilmesi komisyon tarafından uygun görüldü.

 

HDP grubundan itiraz

Söz konusu hibenin kullanma yetkisinin Başkan Beyazgül’e verilmesi önerisini HDP grubu kabul etmedi. Oylamada çekimser oyu kullanan HDP grubu, yetkinin tek kişide toplanmasından kaygılara neden olduğunu belirtti.  

 

Canbeyli: Yetkinin tek kişiye verilmesi söz konusu değildir

Meclis üyesi Cihan Canbeyli, “Meclisimiz bu konuda bir yetki verdi, burada istenen de sadece Meclisten çıkan bir kararla Türkiye’deki mülteciler için mali yardım programını yönetmesi adına kurumun başındaki kişiye yetki verilmesi istenmiştir. Bu durumda yetkinin tek kişiye verilmesi söz konusu değildir.” dedi.  

 



Güllüoğlu: Beyazgül’e yetki verilmesinin nedeni paranın harcanacağına dair kefalettir

Hibe istenen proje ile ilgili bilgi veren ŞUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Sait Güllüoğlu, “ŞUSKİ olarak finans kaynakları başvurularımız devam ediyor. Finansman kaynakları ile ilgili toplam 4 proje ile müracaat ettik. Bu projelerden ilki Suruç kanalizasyon ve yağmur suyu projesidir. Bu projenin bedeli 22.18 milyon avrodur. İkincisi Birecik kanalizasyon ve su arıtma tesisi olup toplam alınacak hibe miktarı 8.28 milyon avrodur. İlimize kazandırdığımız toplam hibe miktarı 39.40 milyon avrodur. Bu bedelin yüzde 100’ü hibe ve geri ödemesizdir. Yetkinin Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’e verilmek istenmesinin sebebi, bu iş ve işlemlerde bu paranın ilgili projelerde harcanacağına dair kefalettir.” şeklinde konuştu.  

 



Sarıkaya: Hibeye karşı değiliz ama…

Raporda net bilginin olmadığından dolayı çekimser kaldıklarını söyleyen HDP’li Halil Sarıkaya, “Bahsedilen hibe desteklerini zaten biz kabul etmiş durumdayız. Bu hibeleri biz HDP grubu olarak reddetmedik. Ancak bu yetki verilirken, önü açık olan yani burada göçmenlerin ismi geçiyor. Burada yardım miktarı ne olacak? Acaba bu miktar sadece Suriyeli göçmenlere yönelik mi, yoksa başka yerlere mi harcanacak? Çünkü bunun önü açıktır. Biz onun için şerh koyduk. Yoksa biz uğraşlarla alınan hibe konusunda takdir ediyoruz. Bu konuda oy birliğiyle zaten kabul ettik ve tebrik ettik.” ifadelerini kullandı.  

 



Kaplan: Bu tür konularda net olmalıyız

Proje ile ilgili net bilginin yazılmadığını vurgulayan HDP’li İsmail Kaplan, “Biz mevcut hibeye karşı değiliz. Ama bu yetkinin tek kişide toplanmasından ve orada mültecilerden bahsedilirken öte yandan kanalizasyon sorununun çözümünden bahsediliyor. Bu tür konularda net olmalıyız. Bizim bu konuda kaygılarımız var. Nasıl bir harcama olacak; nereye yatırım olacak? Konusu net değil. Halen tartıştığımız cenaze ortada, kimin kaldıracağı belli olmayan trambüs konusu halen var. Neden? Bu yetkiden dolayı. Büyükşehir Belediye Başkanına halkın iradesiyle seçildiği ifade ediliyor. Trambüs projesini yapanları da halk seçmişti. Bu durumda biz hesabı kimden soracağız? Bu kaygılarımızdan dolayı biz bunu kabul etmiyoruz, gelen hibelerin Meclisten geçirilerek kullanılmasını talep ediyoruz.” diye konuştu.  

 



Kaytan: Yoğunluğa karşı alt yapının ne duruma geldiğini gördük

Meclis Başkanı Ahmet Kaytan, “Geçmişte daha bu hibelerin hesabı, kitabı yapılmadan bu memleket yüz binlerce Suriyeliyi burada misafir etti. O süreçte Suruç alt yapısının 2 ay içerisinde ne hale geldiğine hepimiz şahit olduk. Burada asıl gerekçe bu kentin yoğunluktan dolayı eksik kalan ihtiyaçlarının giderilmesidir.” sözlerine yer verdi.  

 



Bayuk: İrade verilen Başkanın bu şekilde yetkilendirmesi gerektiğini düşünüyorum

Ak Parti grubu adına konuşan Faruk bayuk, “Söz konusu hibe projesi ile ilgili yetkinin tek kişiye verildiği düşüncesine katılmıyorum. Halkın büyük çoğunluğunun verdiği oyla göreve gelmiş ve bu yetkiyi kullanabilecek birinin ancak bu şekilde yetkilendirilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Belediye Başkanımız bu hibeye başvuru yaptığında bu kente ne kazandırabiliriz; kentte bulunan mültecilerin ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında nelerin yapılabileceği konusunda çalışmalar yapmışlardır.” şeklinde ifade etti.  

 



Sultan: Hibe alınacağı konusunda açık bir şekilde yazılmalıdır

Fırat Sultan, “Avrupa Birliği bu hibeyi Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine verirken, bunun takibini yapmıyor mu? Bunu sormak lazım. Nereye verdiği ve nerede harcandığı sürecinin takip edilip edilmediği konusu önemlidir. Bu tür raporlar yazılırken, bunların açık ve net bir şekilde yazmamız daha doğru değil mi? Raporda ne kadar hibe alınacağı konusunda açık bir şekilde yazılmalıdır.” sözlerinin altını çizdi.  

 



Sarıkaya: Suruç Belediyesi de halkın iradesiyle seçilmişti

Halil Sarıkaya, “Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ile ilgili halkın iradesiyle göreve geldiği ifade ediliyor ama biz zaten bu iradeye saygılıyız. Ancak halkın iradesini her yerde kabullenmek durumundayız. Kendimize göre bir irade takip ediyorsak, bu doğru bir yaklaşım değil. Siyasi düşüncesi ne olursa olsun biz halkın iradesine saygılı olduğumuz gibi sayın Başkan Beyazgül’e de saygılıyız. Çünkü halkın teveccühü ile göreve gelmiştir. Ancak bu her yerde geçerli olmalı. Suruç Belediyesi de halkın tercihi değil miydi? Başkanı da halk seçmemiş miydi? Ne için halkın iradesi elinden alındı? Bizi Büyükşehir Belediye Başkanının görüşlerine katılmasak da doğru olduğu müddetçe çalışmalarından dolayı takdir ediyoruz.” dedi.

 

Kaytan: Başkan Beyazgül, nitekim bizim temsilcimizdir

Ahmet Kaytan, “Bu tür Avrupa projeleriyle ilgili olan yönetmelikte kurumsal teminat vermenin yeterli görmediğini bizzat ismin belirlenmesi gerektiğini hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla Büyükşehir Belediye Başkanımızın isminin geçmesinin sebeplerinden birisi de budur. Nitekim bizim temsilcimizdir.” diye belirtti.  

 

Kankılıç: Belediye Başkanımıza vermesek kime vereceğiz?

Kamil Nazım Kankılıç, “Hibe almadan bunun tartışmasına giriyoruz ama ilgili dokümanların  müteselsil kefil sıfatıyla imzalamaya hibenin kullanılması ve hibe için her türlü iş ve işlemlerin müteselsil kefil sıfatıyla yapmaya bölümünü görmüyoruz. İmza yetkisi 10 kişide olmaz, bir kişide olur. Belediye başkanımıza vermesek kime vereceğiz.” şeklinde konuştu.  





Murat Doğan / Urfa Değişim

yetkinin beyazgül’e verilmesine hdp’den çekimser Şanlıurfa büyükşehir belediyesi’ mültecilerin ihtiyacı kapsamında kullanılmak üzere mali yardım programı (frit ii) kapsamında canbeyli: yetkinin tek kişiye verilmesi söz konusu değildir kaplan: bu tür konul