Yıl sonunda rapor tamamlanacak mı?

TAKİP ET

Gaziantep-Şanlıurfa arası yapılacak yüksek hızlı tren projesinde ÇED raporu için yapılan bilgilendirme toplantısında raporun yıl sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Şanlıurfa merkezde özel bir mekânda yapılan ÇED raporu bilgilendirme toplantısına Çevre ve şehircilik Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü  adına Zehra Güliz Has, Devlet Demir Yolları adına Çevre mühendisi A. Cenk Peker ve ÇED Raporunu hazırlayan firma adına ise MGS Proje Firmasından İbrahim Akdoğan katıldı.



 

Toplantının açılışında konuşan İbrahim Akdoğan proje kapsamında atık sular, atık yağlar, evsel nitelikli katı atıklar, ambalaj atıkları, tehlikeli atıklar ve gürültü, gibi çevresel sorunların oluşabileceğini, ancak bu etkenlerin çevreye zarar verilmeden yerel yönetimler ile koordineli şekilde çalışarak çözüleceğini söyledi.





Çevre ve şehircilik Bakanlığı Şanlıurfa İl Müdürlüğü adına söz alan Zehra Güliz Has ise projenin devam ettiğini söyleyerek; ‘’ Halk katılım toplantısı yapmamızdaki amaç halkı süreç hakkında bilgilendirmektir. Yönetmenlik gereği öncelikli olarak proje için ÇED Raporu alınması gerekiyor. Söz konusu rapor içinde süreç devam ediyor. Bilindiği üzere rapor alınmadan ihaleye çıkılamaz. ‘’ ifadelerini kullandı.





Ankara’dan gelerek toplantıya dahil olan Devlet Demir Yolları Etüt Dairesi personeli Çevre Mühendisi A. Cenk Peker en çok merak edilen konulara açıklık getirdi. Projenin devam ettiğini söyleyen Peker’’ Demir yolları şu an etüt proje ihalesine çıktı, proje firması güzergâh üzerine çalışıyor diğer yandan ÇED Firması da ÇED raporunu hazırlıyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra, ÇED olumlu raporu alındıktan sonra yapım ihalesi için yatırıma alınırsa yapım ihalesine çıkılacak. Sonuç olarak proje hazırlanmaya devam ediyor, çevresel etki değerlendirme süreci takip ediliyor, bunlar tamamlandığında yatırım öngörülmesi halinde, siyasiler uygun görürse yapım ihalesine çıkılacaktır.’’ dedi.

 

Projenin tamamlanması ne zaman olacak

 

Kent genelinde merak edilen bir konu olan projenin ne zaman biteceği konusunda gazetemiz muhabirinin sorusuna yanıt veren mühendis Cenk Peker ‘’Bazen süreçler aksayabiliyor, malum pandemi döneminde ciddi bir yavaşlama oldu. Projede baya yol aldık, elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Yapım ihalesine çıkılması için yatırım programına alınması gerekiyor, orda da söz iktidarın taktirindedir. Şu an projenin yüzde yetmiş beşi hazır durumdadır.’’ dedi. Aynı konuda söz olan ÇED firması temsilcisi ‘’ biz firma olarak yıl sonuna kadar raporumuzu teslim etmeyi hedefliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

 

Yapılan toplantı katılan vatandaşların sordukları sorulara cevap verilmesi ile sonlandırıldı .

 

 

Çevre ve şehircilik bakanlığı gaziantep-Şanlıurfa hızlı tren