Yıldız, denetimden ve vekillerden dert yakındı

TAKİP ET

Şanlıurfa Züccaciye ve toptancılar Derneği Mustafa Yıldız, bugüne kadar hiçbir vekilin kendilerini ziyaret etmediğini Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'ün kendilerine ne destek verdiğini ne de ziyarette bulunmadığını söyledi.

Yıldız, belediyelerin denetim yapmamasından yakındı. Ayrıca toptancılar sitesi olmadığı için sıkıntı çektiklerini vurguladı.

Dolar ve enflasyonun yükselmesi nedeniyle züccaciye esnafının iş yapamadığını ve işlerin durma noktasında geldiğini söyleyen Şanlıurfa Züccaciye ve toptancılar Derneği Mustafa Yıldız, yakın zamanda yüzde 30 civarında esnafın kepenk indirdiğini söyledi. Denetim eksikliğinden de yakınan Yıldız, belediyeleri denetim yapmamakla suçladı. Milletvekillerinin sadece seçim zamanında kendilerini ziyaret ettiğini ve daha sonra dertlerini dinlemeye gelmediğini söyleyen Yıldız, onlara seçimde gereken cevabı vereceklerini kaydetti.

“Doların yükselmesi züccaciye esnafını çok etkiledi” diyen Başkan Yıldız, “Piyasanın denetlenmemesinin bir yankısı da var. Türkiye’de maalesef denetim eksikliği var.  Şu an fırsatçılık yapan esnaflarda var.  Bir an önce devlet bununla ilgili bir proje yapması lazım, denetimin olması lazım esnaf bitme seviyesine geldi. İmalatlar durdurulmuş, imalatların birde ham maddeleri plastik üzerine dersek plastik ham maddenin Türkiye’de şu an kısıtlı gelmesinden dolayı üretim durdurulmuş. inşallah 2023’te bir şeyler yapılır.  özellikle denetim olması lazım. Derneğimiz 8 yıldır kurulmuş bugüne kadar Büyükşehir Belediye Başkanımızı derneğimizde görmedik.  Muhalefetinden iktidarına hiç biri bizi ziyaret etmedi. Seçimden seçime esnaf hatırlanıyor. Büyükşehir belediye başkanı en azından seçildiği zaman bir esnaf ziyareti tebrik anlamında gezebilirdi.

“VEKİLLERDEN VE BAŞKANLARDAN ZİYARET BEKLİYORUZ”

Maddi anlamda büyükşehir belediyemizden, ilçe belediye başkanlarımızdan ve milletvekillerinden bir şey beklemiyoruz. Pandemi sürecinde sadece 1 vekilimiz ziyaret etti. Biz bunlardan bir şey beklemiyoruz ki, maddi değil manevi olarak bizi ziyaret etmelerini istiyoruz. Züccaciyelerin sorunlarından bir tanesi, özellikle belediyelerdeki denetim eksikliğidir. Örnek olarak adam kasap dükkânı açmış, kasabın önüne paspas fırça koymuş. Sen kasapsın züccaciye eşyası satman yanlış. Piyasa diye bir şey yok, dolarda her gün üstüne geliyor. Birde yakıtın fiyatı yüksek olunca bazı esnaf arkadaşlarımızın servisleri şu an durdurulmuş. İş yerleri de kapatılmış inşallah önümüzdeki süreçte iyi olmasını temenni ediyoruz. Pandemi sürecinde 3 milyarlık yardım yapıldı. Gelen yardım kiraya bile yetmedi.

FİYATLAR 1 SENE DE 5 KAT ARTTI

Gecen seneyle kıyaslarsak fiyatlar 5 katına çıktı. Özellikle hammaddenin Türkiye’ye kısıtlı gelmesinden dolayı fiyatlar aşırı derecede yükseldi.  Vatandaşta kendince haklı, aldığı bir bardağın fiyatını öbür sefer geldiğinde 3 katı gördüğü zaman ister istemez esnafı suçluyor. Diyor ki bu fiyat olur mu onlarda kendine göre haklı, esnafta haklı ama bununla ilgili de şu an biz gecen İstanbul’a gittik.  Toptancılarla görüştük adam diyor ki ben malları niye satayım satmıyorlar. Üretimde yapmıyorlar. İşte o bardakları ben sana verim imalat şuan durdurulmuş fiyat farkı ondan da etkileniyor.

TOPTANCILAR SİTEMİZ YOK!

Türkiye’nin neresine giderseniz gidin toptancılar sitesini bulursunuz. Balıklıgöl üst tarafında toptancımız var, tırlarımız eşyalarımız geldiği zaman 12’den sonra biz ambarlarımıza biz yada iş yerlerimize küçük olduğu için tırlar yada kamyonlar geldiği için o yollar kapanması lazım. Eşyalarımızı 12-1 arası boşaltıyoruz. Toptancılar sitesi olduğu zaman hem yer bakımından en azından hem teşhir salonu olur yada ambar şeklinde olur. Esnafımız daha rahatlar. Muhalefetinden tut iktidarına kadar ilçe başkanlarına hiç biri bizim derneğe ziyarete gelmedi. Seçime 3 ay kala 2 ay kala geldiği zaman esnafı ziyaret ederler esnafı sonra esnafta o zamanda bu secimde inşallah hak ettiği şekilde bunlara bir gösteriş yapılacak. Esnaf olarak biz bitme seviyesine gelmişiz. Doların bu kadar yüksek olması, akaryakıtın bu kadar yüksek olması zor durumda bırakıyor. vekiller anlamında söylüyorum ziyaretimize gelmiyorlar. Biz derdimizi kime söyleyeceğiz. gecen bir tane esnafımız diyor ki başkanım ben şu an kiramı ödeyemiyorum kiralar yükselmiş. Esnaf toptancıların çoğu ilçelere servis veya transitle mallarını götürüyorlar. Akaryakıtın fiyatı yüksek olduğundan sonra bunlar servisi de iptal etmişler. Adam diyor biz gidiyoruz da ama kurtarmıyor.  Zücaciye esnafının yüzde 30’u iş yerlerini kapatmışlar dahada kapanmayı düşünüyorlar.  Kara kara düşünüyoruz çeklerimizi ödeyemiyoruz. alacaklarımızı da alamıyoruz.

“SATIŞLAR YÜZDE 50’NİN ALTINA DÜŞTÜ”

satışlar yüzde 50’nin altına düştü. Fiyatlar yüksek olunca vatandaş almıyor. fiyatı söylediğimiz zaman ister istemez vatandaşta tepkili, fiyatlarda günlük değiştiği için bir bardağı satarsın 5 liraya haftaya o müşteri geldiği zaman 8 lira olmuş 10 lira olmuş. aşırı bir fiyat farkı var. fiyattan dolayı evliliklerde aşırı azaldı. Evlenen kardeşlerimize de Allah yardım etsin kısıtlı şekilde eşya alıyorlar. Toptancıların kirası aşırı derecede, adam 50 milyarlık dükkanı senelik tutmuş şimdi ise 300 milyar istiyorlar. Esnaf bu kira parasını nasıl ödeyecek. Esnaf çeklerin karşılığını bile alamıyor. Esnaflık Şanlıurfa’da öldü” ifadelerini kullandı.
 

züccaciyeci dolar destek enflasyon rakamları