Yoksulluk sınırı 33 bin oldu, öğretmen maaşı 22 bin olacak!

TAKİP ET

Türkiye'de yaşanan ekonomi sıkıntılardan dolayı her meslek grubunda olduğu gibi memur kategorisine bulunan öğretmenlerde ciddi sıkıntılar çekiyor. Yoksulluk sınırının 33 bin liraya dayandığı bu dönemde öğretmen maaşının 22 bin lira olacak.

Gazetemize konuşan Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim- Bir-Sen)  Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun temmuz ayında memur maaşların yetersiz olduğunu yoksulluk sınırının 30 bin lirayı geçtiğini bunun için memur maaşlarının 22 bin lira olması memurları mutlu etmeyeceğini belirtti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Sınıf Araştırmaları Merkezi’nin (BİSAM) yaptığı araştırmaya göre; Nisan ayı için açlık ve yoksulluk sınırı verilerine göre, Türkiye'de sağlıklı ve dengeli beslenmenin maliyeti günlük 327 lira, açlık sınırı ise 9 bin 814 lira olurken yoksulluk sınırı ise 33 bin 948 lira olarak belirlendi.

Emekli zammı ile memur maaş zammı için gözler temmuz ayına dönerken memurlara yapılacak olan zammın değerini gün geçtikçe kaybettiği görülüyor.

En düşük emekli maaşı 7.500 TL olurken üzerinde aylık alanlar için 6 aylık enflasyon oranı ve refah payı ile kademeli bir artış söz konusu olacak. Temmuz’da en düşük memur maaşı ise 22 bin lira olacak.

Geçtiğimiz haftalarda kamu işçisinin en düşük maaşı 15 bin TL olurken 2023’ün ilk altı ayı için yüzde 45 ücret artışı alacakları Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Tüm vatandaşlarımızın gelirini artırarak refah seviyesini yükseltecek yeni düzenlemelerde yapacağız. Asgari ücret artışından memur ve emekli maaş zammına bu konuda yılbaşında gerçekleştirdiğimiz çalışmaların devamını getireceğiz. Temmuz ayı için bu doğrultuda enflasyon farkı ve refah payı esasına dayanan hazırlıklarımız var. Bilhassa memurlarımız müsterih olsunlar. Onların haklarını teslim etmek ayrıca bizim boynumuzun borcudur” ifadelerini kullanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memur maaşlarıyla ilgili yaptığı açıklama birçok memuru sevindirse de yoksulluk sınırı göz önüne alındığı zaman memur maaşları yoksulluk sınırının altında kaldığı görülüyor.

Memur maaşlarının 22 bin lira olmasıyla ilgili Urfa Değişim Gazetesi’nin mikrofonlarına konuşan Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim- Bir-Sen)  Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun yapılacak olan zammın öğretmenleri sadece 1-2 ay idare edebileceğini daha sonra öğretmenlerin sorunlarla boğuşmaya devam edeceğini kaydetti.

“YOKSULLUK SINIRI ORTADA”

Yoksulluk sınırının 32 bin lirayı aştığını söyleyen Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim- Bir-Sen)  Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun memurlara yapılacak zammın kendilerini mutlu edemeyeceğini belirtti.

Başkan Coşkun, “Öğretmen maaşlarının 22 bin lira olması hepimizi sevindirdi. Burada yoksulluk sınırının 32 bine ulaşması 22 bin TL ile geçinmenin de sıkıntısı var. Çünkü hayat şartlarının zor geçimin zor enflasyonunun yüksek şartların ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla memur dediğimiz arkadaşların aldığı ücret ile geçinmeye çalışıyor. Piyasalarda istikrarda yok. Her ay enflasyon artışı gerçekleştiği için aldığımız bu zamlı ücretle bir iki ayımızı idare ediyor ama ondan sonra ayın sorunları yine yaşıyoruz.  Onun için biz hep söyledik yine söylemeye devam edeceğiz. Birincisi piyasanın istikrarlı bir yapıya ulaşması lazım.  Ama yoksulluk sınırının 32 bine ulaştığı bir ortamda 22 bin memurun alması da geçim şartlarına göre 13 bin alan öğretmenlerimiz var. Yeni göreve başlayan bir öğretmen 13 bin lira alıyor.

“EN BASİTİ URFA’DA EV KİRALARI 10 BİN LİRA”

22 bin liranın yetersiz olduğunu öğretmenlerin gelir giderleri arasında farkın açıldığını kaydeden Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim- Bir-Sen) Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, “Ev kirası Urfa’da bile 10 binlere ulaştığı yerde bunun geçinebilme imkanı nedir ben yetkililerimize soruyorum. O yüzden bu 22 bin idare eder ama daha fazla olması gerekir. Çünkü gerçekten şartlar ağır, geçim zor özellikle biz memurların sabit ücret ile çalışanların ne kadar zor süreçlerden geçtiğimizin yetkililerin de bilmesi görmesi gerekiyor. Bunun için piyasaların istikrarlı bir yapıya kavuşturulması ve 22 bin lira olan memur maaşlarının daha fazla olmasını istiyoruz ki gerçekten sorunsuz sıkıntısız herhangi farklı bir şey düşünmeden yalnızca işimize yönelelim yalnızca işimizi yapalım ki ekonomi mali kaygılardan kurtulmamız gerekir” dedi.

Eğitimciler Birliği Sendikası ( Eğitim- Bir-Sen) Yoksulluk sınırı öğretmen maaşı