'Yüksek fiyatın nedeni denetimsizlik!'

TAKİP ET

Şanlıurfa'da isot bu yıl ağızdan çok yüksek fiyatıyla cep yakarken, hal pazarı esnafı ise bu durumu kayıt dışı satışa bağladı. İsotun bu yıl hal pazarına girmediğini belirten esnaflar, buna önlem alınmadığı takdirde fiyatın daha da artacağını belirtti.

İsot üretimi ve tüketimi ile acının ana vatanı konumunda olan Şanlıurfa'da isot kurutmak artık daha zor oldu. Acısıyla lezzetiyle birçok yemeğe renk ve tat veren isot, bu yıl ağızları değil  cepleri yakıyor. Önceki yıllarda 1 TL civarında olan isotun fiyatı bu yıl yüzde 300 artış gösterdi. Fiyatı her geçen gün artarak 4 TL'ye yaklaşan isotun durumuna hem vatandaş hem de esnaf tepkili.

 

Serbest piyasa fiyat yükseltiyor; olan vatandaşın cebine oluyor

Üretici, isotun fiyatının yükselmesini üretim eksikliğine bağlarken, hal pazarı esnafı ise bu durumu denetimin olmadığına bağladı. Ancak bu durumda, olan vatandaşın cebine oluyor. İsotun hal pazarına gelmeden, tarladan tüketiciye gittiğini bu nedenle fiyatın yükseldiğini belirten hal pazarı esnafı, duruma önlem alınmasını istiyor.

 

Yaygaz: Tarla başında fiyat biçiliyor

İsotun yüksek fiyattan satılmasını denetimlerin olmamasından kaynaklandığını belirten Hal Pazarı Esnafı Hasan Yaygaz, "Biber fiyatlarındaki pahalılığın en büyük nedeni, Şanlıurfa’da denetimin olmamasıdır. Genel anlamda denetim şu anda bizim sektörde yok. Tarlada yetiştirilen isotlara tarla başında fiyat biçiliyor ve ürünler hal pazarına girmeden Şanlıurfa merkezde bazı mahallelerde vatandaşlara satılıyor. Biz buna kayıt dışı satış diyoruz. Kayıt içi satışların olmadığı bir yerde, ürünler hal pazarına girmediği için fiyatlarını tarlada üreticiler belirler. O nedenle biber fiyatları üreticinin elinde. Kısacası fiyatı istediği gibi şekillendiriyorlar. Bu fiyatı da isterlerse düşürür, isterlerse yükseltirler." dedi. 

 

Kayıt dışı satışın önlenmemesi durumunda fiyatların artmaya devam edeceğini sözlerine ekleyen Yaygaz, "Ürünlerde fiyatların düzene girmesi için denetimlerin düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Aksi halde fiyatlar gittikçe yükselir. Biz hal pazarı esnafı olarak burada vergimizi veriyoruz. Fakat bir diğeri tarlaya giderek kamyonetini yükler, getirdiği isotların çuvalını 20 ila 30 TL arasında satar. Bu nedenle denetimler şart. Denetimler olmadığı takdirde tüketici isotu yüksek fiyattan almaya devam edecektir." diye konuştu.

 

Fidanoğlu: Bu yıl hal pazarı biber yüzü görmedi

Her yıl bu zamanlarda hal pazarının biber sayesinde kırmızıya büründüğünü söyleyen Esnaf Ali Fidanoğlu, "Biber hal pazarına giriş yapmıyor. Biber artık öyle beklediğimiz gibi gelmiyor. Dışarıda mahalle aralarında satıldığı için fiyatı yükseliyor. Geçtiğimiz yıllarda özellikle bu dönemlerde hal pazarı adeta kırmızı bir renge bürünürdü. Fakat şu anda biberden pek fazla bahsetmemiz mümkün değil. Kamyonetlere doldurulan biberler mahalle aralarında satılıyor. Bu nedenle piyasa, tarlada ve dışarıda belirleniyor. Hal pazarı artık fiyat belirlemede etkili olmuyor. Biberlerin hemen hemen hepsi hal pazarına girmiş olsa, fiyatlar toplu bir şekilde düşer. Fakat ne yazık ki tarla başında satışı yapılan biberde fiyat düşüşünün olacağını sanmıyorum." ifadelerini kullandı.

 

Doğan: Yetkililer bu durumla ilgilenmeli

Yetkililerin bu duruma çözüm bulmaları için girişimde bulunmaları gerektiğini vurgulayan Hasan Doğan, "Ev biberi olarak bilinen isotu her yıl rahatlıkla çıkarta biliyorduk. Fakat ne yazık ki bu yıl fiyatlar oldukça yüksek. Bu gidişatın nereye kadar süreceğini bizlerde bilmiyoruz. Bu duruma yetkililerin bir an önce el atarak gerekli çalışmaları yapmalarını istiyoruz." şeklinde konuştu.  

Murat Doğan / Urfa Değişim

doğan: yetkililer bu durumla ilgilenmeli yüksek fiyatın nedeni denetimsizlik! isot fiyatları Şanlıurfa