Yüksekkaya "savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz"

TAKİP ET

Şanlıurfa Tabipler Odası İsrail ve Filistin arasında yaşanan çatışmalarla ilgili basın açıklaması düzenledi.

Şanlıurfa tabipler Odası ve Urfa Emek ve Demokrasi platformu adına konuşan Şanlıurfa Tabipler odası yönetim kurulu üyesi Kemal Yüksekkaya, İsrail ve Hamas arasında 7 Ekim’den itibaren başlayan çatışmaların ve İsrail’in Gazze’de bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi’ne saldırmasında can kayıplarının yaşandığını dile getirerek savaşların topluma ve sivil halka nasıl zarar verdiğine yönelik açıklamalarda bulundu.

Söz konusu açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

 “Coğrafyamızda savaşların yarattığı tahribat ve acılar bitmiyor. Son günlerde Kafkasya, Ortadoğu coğrafyalarında yaşanan savaş halini kaygıyla izlemekteyiz. Önce 19 Eylül günü Azerbaycan’ın Karabağ bölgesine askeri çıkartma yaptığını, izleyen günlerde sivil can kayıplarının yaşandığını, binlerce insanın yaşadıkları bölgeden göç ettiğini, zorlu yollarda ölüm tehlikeleri yaşadıklarının haberlerini aldık.

FİLİSTİN HALKI BÜYÜK BİR SOYKIRIMIN EŞİĞİNE GELMİŞTİR

6 Ekim günü Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik bir hava saldırısı başlatıldığı Millî Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu. Hava saldırılarında sivil can kayıplarının ve yaralanmaların yaşandığı, sivil yaşam alanlarının vurulduğu haberleri basına yansımıştır.7 Ekim günü Hamasın İsrail’e başlattığı saldırılarda bir müzik festivalindeki insanların öldürüldüğü, kaçırıldığı haberleri basına yansıdı. Bunun üzerine İsrail’in başlattığı karşı saldırılarda binlerce sivil yaşamını yitirdi ve Gazze bombalanarak yaşanmaz bir hale getirildi. İsrail’in kara harekâtı kararı ile birlikte Filistin halkı büyük bir soykırımın eşiğine gelmiştir.

ENGELLENMESİ CENEVRE SÖZLEŞMELERİNE VE ÇATIŞMA HUKUKU KURALLARINA AYKIRIDIR

Son olarak Filistin sağlık bakanlığı İsrail’in Gazze’de bulunan El-Ehli Baptist Hastanesi’ne bombalı saldırı düzenlediğini ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Savaşlarda dahi sağlık kurumları ve sağlık çalışanları dokunulmazdır. Savaş zamanı hasta ve yaralılara bakım sağlanması ahlakın, dinin ve insanlık hukukunun gereğidir. Silahlı çatışmalar hukukunda bazı hedeflere saldırılması özel olarak yasaklanmıştır. Bu konudaki en eski kural ise sivillere saldırılmasının yasaklanmasıdır. Hastaneler, tıbbi birimler savaşlarda çatışan taraflar tarafından hedef gösterilemez ve korunmakla yükümlü olunan tesislerdir. Hastanelerin bombalanması ve tedavi görenlerin tedavi hakkının engellenmesi Cenevre Sözleşmelerine ve çatışma hukuku kurallarına aykırıdır.

"SAVAŞ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNUDUR"

 2 gün önce TBMM’de imzalanan tezkere, son iki haftadır Suriye'nin kuzeyine yönelik artan hava operasyonları ve yapılan açıklamalar nedeniyle ülkemizin de daha kapsamlı bir savaşa sürüklenmesinden kaygı duyuyoruz. Savaş, açlık, yoksulluk, göç, ölüm, doğanın talanı ve gözyaşı demek. Bu nedenle "savaş bir halk sağlığı sorunudur" diyoruz. 

 TEMEL İNSANİ İHTİYAÇLAR KARŞILANAMAMAKTADIR

  İnsan yaşamında tarihsel olarak en sağlıksız ortamlar savaşlardan kaynaklanmıştır, en çok can kayıpları savaşlardan kaynaklı yaşanmıştır. Ayrıca yaşam alanlarının savaştan etkilenmesi sonucu beslenme, temiz su, barınma gibi temel insani ihtiyaçlar karşılanamamaktadır. Tarım alanları, bitki örtüsü, hayvanlar ve doğa zarar görmekte, bunun yansıması tüm dünyaya ekolojik felaketler olarak yansımaktadır.

  Sermaye ve kapitalist sistem çoklu krizini aşmak için bir kez daha milliyetçilik, ırkçılık, gericilik üzerinden savaş silahına sarılmıştır. Son yıllarda sistematik olarak artan silahlanma yarışı ve birçok ülkede iktidarlara sağcı, ırkçı, gerici partilerin gelmesi de böylesi bir savaşın zeminini güçlendirmiştir.

KENDİ İŞGAL, SALDIRI VE SAVAŞ SUÇLARINA KILIF BULACAKLARDIR

 ABD ve diğer emperyalist güçlerin paylaşım savaşları nedeniyle başta Ortadoğu ve Ukrayna olmak üzere birçok bölgede farklı düzeylerde devam eden çatışmaların genelleşmesi ve açık bir dünya savaşına dönme tehlikesi dünden daha yakın bir ihtimal olarak kapımızı çalmış durumdadır. Biliyoruz ki, devletler “ulusal çıkarlarımız” adı altında kapitalist sistemi, sermayenin önceliklerini gözetecek, buna göre pozisyon alacaklardır. Kendi işgal, saldırı ve savaş suçlarına kılıf bulacaklardır. Demokratik değerlerin ve kazanılmış hakların gaspı için fırsata çevireceklerdir. Gerçekleşen de budur.

 SAVAŞIN KAZANANI, BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ

Savaşı durduracak olan ezilen halklar ve emekçilerdir. Yaşama, geleceğe ve emeğimize sahip çıkmak için barış mücadelesini yükseltelim. Savaşlara derhal son verilmeli, uluslararası hukuk ve anlaşmalar ışığında tüm anlaşmazlıklar diyalog ve müzakere ile çözülmeye çalışılmalıdır. Yaşamdan yana ve barış içinde bir dünya mümkündür.”

                                                                          

Şanlıurfa tabipler Odası