Yuvaları ısıtan umut kapısı

TAKİP ET

1993'ten beri yardım severlerin bağış ve zekâtlarını, ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Şanlıurfa Aşevi Yardım Derneği, köprü görevi görerek muhtaç olan ailelerin yanında oluyor.

Şanlıurfa Aşevi yardım derneği adı altında, diğer adıyla Aziz hoca aşevi bu 1993’ten bugüne kadar yardıma muhtaç ailelere umut kapısı ve günlük olarak dağıtılan sıcak yemekle ailelere destek oluyor.  Sadece yemek dağıtmakla da kalmıyor aynı zamanda okula giden çocuklar için kırtasiye malzemesi, giyim, gıda, et ve taze ekmekleri yardıma muhtaç olanlara ulaştırıyor.

Pandemi nedeniyle günlük yemek dağıtmaya ara veren dernek, yaklaşık bir yıl içinde bin aileye 4 defa olmak üzere kuru gıda yardımı, günlük 300- 400 ekmek ve 15 günde bir et yardımı yaptı. Bunların dışında hayırseverlerden gelen gıda, kırtasiye ve mağaza ürünleri muhtaç olan ailelere ulaştırıldı.

1993 yılından beri faaliyet yürüttüklerini belirten Şanlıurfa Aşevi Derneği yönetiminden Emin Demirkol,  “İlk kuruluş tahiniden bu yana amacımız fakirlere sıcak yemek vermektir. İkincisi muhtaç olan ailelere gıda, et, kırtasiye, mağaza eşyaları gibi ihtiyaçlarını karşılamak. Bizim asıl görevimiz bir köprü görmek zenginlerin zekâtlarını, bağışlarını, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak. Bizde sabit ortalama bin muhtaç alile kayıtlı bunlardan zaman zaman ramazanda 10 bin 150’ye çıkıyor bunlardan bazen yaz aylarında mevsimlik tarım işçiliği yapan aileler oluyor. Bu sayı o aylarda 900’e kadar düşüyor.” dedi.

“ZENGİNLE FAKİRİ KARŞILAŞTIRIYORUZ”
Demirkol, “Amacımız yardım yapmakla sınırlı kalmıyor. Aynı zamanda çocukların okumalarına da teşvikte bulunmak.  Yaşlı, hasta olanların yardımına koşuyoruz. Zenginle fakiri karşılaştırıyoruz. Bize gelen bir hayırsever fakir bir aileye yardım etmek istediğini söylüyor. Kendisini fakir aileyle buluşturuyoruz o şekilde artık onlara yardım ediyorlar. Kimin günlünde ne kopuyorsa ne olursa olsun biz kabul ediyoruz ve fakire ulaştırıyoruz. Buradaki fakir aileleri de yabana atmamak lazım. Neden derseniz bizim burada bin ailemiz ve bunun yanında bir heyetimiz var. Bu heyet yardım yapılacak kişileri tespit edip ona göre ihtiyaçları karşılanıyor. Şöyle bir kuralımız var. Her türlü yardımdan faydalanmak isteyenler için her gün gelip burada yemek almak zorundalar. 3-4 günde bir gelip yemek almak olmaz, böyle bir durumda mazeretlerini açıklamaları gerekiyor.”

“BİN AİLEYE 4 DEFA KURU GIDA YARDIMI YAPILDI”
“Bizim ana faaliyetimiz sıcak yemektir! Pandemi sürecinden bu yana yaklaşık bir yıldır yemek faaliyetlerimizi durdurduk. Bu süre zarfında bin ailemize toplamda 4 defa kuru gıda dağıttık. 15 günde et yardımı da yaptık. Günde 3 bin ile 4 bin arası ekmek dağıtıyoruz.” İfadelerini kullandı.

“GAYRETİMİZ RAMAZANDAN ÖNCE KAZANLARI KAYNATMAK”
Ramazan ayından önce kazanları kaynatmak istediklerini belirten Demirkol, “Eğer koronavirüs vaka sayıları artış olmaz ise ve Ramazan’dan önce kazanları kaynatıp ihtiyaç sahiplere sıcak yemek dağıtmak istiyoruz. Vatandaşlar sosyal mesafe, maske, dezenfekte gibi kurallara uyarlarsa bu virüs sürecini atlatacağız.

“AZİZ HOCA’NIN AŞEVİ OLARAK BİLİNİR”
Bağışçılarımız genelde Urfalı olan hayırseverlerden geliyor ama zaman zaman şehir dışında da oluyor. Burası Aziz Hoca aşevi olarak bilinir. Önce Allah sonra Aziz Hoca sayesinde burası yeterince tanındı ve büyüdü. Elbette ki eksiklerimiz ve ulaşamadıklarımız vardır fakat bizler elimizden geleni yapma gayretleri içindeyiz. Bize bağış yapmak isteyenler sabit telefon hattımızdan (04142151922) ulaşabilirler veyahut banka hesaplarımıza bağış yapabilirler. Her türlü bağışı kabul ediyoruz” dedi.

“YARDIMIN KÜÇÜĞÜ BÜYÜĞÜ OLMAZ”
Aşevinde gönüllü ve sigortalı çalışanlar ile birlikte 20 kişinin çalıştığını söyleyen Demirkol, bu sayının Ramazan ayında gönüllerle birlikte arttığını da kaydederek sözlerini şöyle tamamladı, “Burada kaynayan çorbada herkesin tuzu var. Ne olursa olsun bu çorbaya herkesi dâhil ediyoruz. Yardımın küçüğü büyüğü olmaz diyoruz, çamsakızı çaban armağanı, hepsini kabul ediyor ve ihtiyaç sahiplere ulaştırıyoruz”

Mehmet Küçük / Urfa Değişim