Yüz yüze eğitim için geri sayım başladı

TAKİP ET

Türkiye'de 1 Mart itibariyle yüz yüze eğitimlerin başlaması ön görülürken, Şanlıurfa İl Milli Eğitim müdürü İsmail Yapıcıer de tüm hazırlıkları tamamladıklarını belirtti.

Koronavirüs salgını nedeniyle yaklaşık bir yıldır ara verilen eğitime 1 Marttan itibaren devam edilmesi bekleniyor. Okulların açılacağı beklentisi üzerine Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü de harekete geçerek, gerekli tedbirleri aldı. İl Milli Eğitim Müdürü Yapıcıer, “kovid-19 kuraları kapsamında tüm tedbirlerimizi aldık ve hazırlıklarımızı tamamladık ”dedi.

Köy okullarının açılmasının ardından 1 Mart tarihi itibariyle ilkokulların tamamı ve 8 ile 12'nci sınıflar da okullarına gidebilecek. Bilim Kurulu'nun önerileri ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili kurulları tarafından gerçekleştirilen ortak çalışmayla Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 1 Mart itibariyle yüz yüze eğitim için okulların açılacağını söyledi.

“TEDBİRLER ALINDI, UYARI TABELALARI ASILDI”
Şanlıurfa İl Mili Eğitim Müdürü İsmail Yapıcıer, okullarda alınan tedbirlere ilişkin yaptığı değerlendirmede, hijyen koşullarının önemine değinerek, tüm okullarda gerekli altyapıyı tamamladıklarını kaydetti.  “Yüz yüze eğitim öncesi, eğitim kurumlarımızı eğitimci ve öğrencilerimiz için hijyen koşullarına, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak eğitim öğretim faaliyetlerine katılım göstermeleri için okullarımız bilgilendirildi” diyen Yapıcıer, maske kullanımına da büyük hassasiyet göstereceklerini belirterek, “Öğrencilerin ve eğitimcilerimizin maske kullanması gerektiği, Sağlık Bakanlığımız, Milli Eğitim Bakanlığımız ve Valiliğimizin göndermiş olduğu kurallar idarecilerimize iletildi ve gerekli uyarıları içeren görseller, afiş ve levhalar okullarımıza asıldı” şeklinde konuştu.

EĞİTİM SİSTEMİ NASIL UYGULANACAK?
Milli Eğitim Müdürü Yapıcıer, “15 Şubat itibarıyla, köy ve benzeri seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde il/ilçe Hıfzıssıhha Kurullarının alacağı kararlar doğrultusunda tüm kademelerde ve bağımsız anaokullarında yüz yüze eğitim başlayacak” diyerek, “1 Mart'tan itibaren ise tüm resmi ve özel ilkokulların tüm sınıf düzeylerinde ve bu ilkokulların bünyesindeki ana sınıfları ile özel eğitim sınıflarında, haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapılacak.
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), 15 Şubat'tan itibaren kademeli başlatılacak yüz yüze eğitime ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Buna göre, Bilim ve Sanat Merkezleri de 1 Mart itibariyle 8 ve 12. sınıflarla birlikte yüz yüze eğitime geçecek” ifadelerini kullandı.

HAFTADA 2 GÜN YÜZ YÜZE EĞİTİM YAPILACAK
Okulların açılması da sınırlı olacak ve haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapılabilecek. Tüm resmi ve özel ortaokullar ile imam hatip ortaokullarının 8. sınıflarında da yüz yüze eğitime başlanacak. Katılım isteğe bağlı olarak yüz yüze eğitim gerçekleştirilecek.

“TELAFİ EĞİTİMLERİ YAPILACAK”
Süreç boyunca yüzlerce öğrenci EBA sistemine erişemedi. Eğitimden uzak kalan öğrenciler için telafi eğitiminin verileceği belirtildi. İl Milli Eğitim Müdürü Yapıcıer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerimiz EBA üzerinden eğitimlerini aldılar. Bu konuda internete erişimi olmayan öğrencilerimiz için destekleme ve yetiştirme kurslarımız vasıtasıyla telafi eğitimleri yapılacaktır. Destekleme kurslarımız bakanlığımızın açıkladığı takvim doğrultusunda okullarımızda gerçekleştirilmektedir ”dedi.

ÖĞRENCİLERİN ADAPTASYONU NASIL SAĞLANACAK?
Açıklamasında, öğrencilerin derse olan adaptasyonuna ilişkin de konuşan Yapıcıer, bunun için gerekirse psikolojik eğitim verileceğini dile getirdi. Okullardaki rehberlik servisinin bu anlamda görev yapacağını belirten Yapıcıer, sözlerini şöyle tamamladı: “Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Salgın Hastalık PsikoeğitimProgramı  Rehberlik Araştırma Merkezleri ve Okul Rehberlik Servisleri tarafından tüm öğretmen ve velilere uygulandı. Öğretmenler aldıkları eğitim sonrasında aynı eğitimi öğrencilere verdiler. Bu program salgın hastalığı süresince çocukların ve yetişkinlerin tepkilerini normalleştirmek ve zorlayıcı yaşantıların etkileri konusunda çocukların iletişim becerilerini güçlendirmelerine katkı sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. Ayrıca Okul Rehberlik servisleri tarafından olağan uyum çalışmaları her okulumuzda yapılmaktadır. Salgının tamamen ortadan kalkmasıyla birlikte Bakanlığımızca yapılacak planlamalar doğrultusunda telafi eğitim programları da uygulanacaktır.”

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim