Zam yapılmasın! Asgari ücret aynı kalsın

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakan Nurettin Nebati, 'Yüksek enflasyonu bitirdik. Asgari ücrete yıl ortasında bir zam olmaması lazım' sözlerine vatandaşlar destek vererek ürünlere zam yapılmasın asgari ücret sabit dursun dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı canlı yayında ekonomik gidişata ve enflasyona ilişkin açıklamalarda bulundu. Fiyat artışının temel sebebinin dövizdeki artışlar olduğunu söyleyen Nebati, “Geçen yıl bir kur atağı yaşadık. 20 Aralık’ta KKM’nin açıklanmasıyla fiyatlar normalleşti. O gün makro ekonomik göstergelerle alakası olmayan bir operasyon oldu. Döviz arttı. Fiyat artışının temel sebebi dövizdeki artıştır. Enflasyonla mücadelede önce burada iyi bir kur seviyesi ve öngörülebilirliğin arttığı bir amacımız vardı. Enflasyon gelmesi gerektiği yere gelmiştir” dedi.

‘YIL ORTASINDA BİR ZAM OLMAMASI LAZIM’

Bakan Nebati “Asgari ücrette yılda bir kere zam yapılıyor biliyorsunuz. Geçen yıl enflasyondan korumak için ara zam yapıldı. Yüzde 95’lik bir artış, enflasyonun 30 puan üzerinde. Şu anda asgari ücretliye yine bir zam yapıldı. Önümüzdeki yıl için geçinmesi için bir artış yapıldı. Enflasyonu biz çözdük. Yıl ortasında bir zam olmaması lazım. Bu tabii cumhurbaşkanımızın takdirinde olan bir şey. Geçen yıl yüksek enflasyon var diye zam yaptık. Biz yüksek enflasyonu bitirdik, artık olmayacak inşallah.”dedi.

Gazetemize konuşan Şanlıurfalı vatandaşlar Bakan Nebati’yi haklı bularak asgari ücrete zam yapılmaması için ilk önce üst üste yapılan zamların durdurulması gerektiğini söylediler.

ASGARİ ÜCRET İLE DEĞİL ENFLASYON İLE MÜCADELE ETSİNLER          

Yükselen enflasyonun vatandaşların belini kırdığını aktaran Aziz Çil, bu süreçte asgari ücret 10 bin liraya çıkarılsa da zamlar durmasa yine vatandaşlara yetmez diyerek asgari ücretten çok enflasyon rakamları üzerinde konuşulması gerektiğini vurguladı.

Aziz Çil, “Asgari ücreti 10 bin lira yapsalar yine yetmez. Çünkü her gün ürünler zamlanıyor. Bugün asgari ücreti sabit tutsalar ve ürünleri de indirseler fiyat olarak vatandaş daha da mutlu olur. Bugün yağ, şeker, un çay vb temel ihtiyaç ürünlerine bakın fiyatları uçmuş. Bu sene bir adete verdiğin parayı geçen yıl 3 adet için harcardın onun için değil, 6 ayda bir zamlar durmadığı sürece 3 ayda bir asgari ücrete zam yapılsa bile yine boş. Hükümetin bu yönde ciddi bir politika gütmesi lazım. Alım gücü yüksek, üretimde az. Bugün çiftçilerimizin çoğu isyanda yetmiyor aldığı paralar. Onların girdi maliyetleri çok yüksek. Gübreye tohuma verdiklerini alamıyorlar ürünlerinden. Onun için öncelikle olarak zamlar durdurulsun ve üretime ciddi destekler sağlansın o zaman Türkiye’ye karşısında kimse duramaz.” şeklinde konuştu.

ŞU ANDA BİLE ASGARİ ÜCRET ERİMEYE BAŞLADI!

Bakan Nebati’nin 6. Ayda asgari ücrette zam yapılmaması lazım sözlerine tepki gösteren Mehmet Emin Çelik, yeni asgari ücretin belirlenmesinin üzerinden daha bir ay geçmeden asgari ücretin eridiğini söyleyerek, hükümetten üretime destek çıkması ve yükselen enflasyonu düşürmesini talep etti.

Mehmet Emin Çelik, “Şu anda verilen asgari ücret, milletin elektrik su ve doğalgazını ancak karşılayabiliyor. Bugün kiralar uçmuş, temel gıda ürünleri almış başını gitmiş ve asgari ücrete 6. Ayda zam yapılmayacağını söylüyorlar bu kabul edilecek bir durum değil. Eğer zamlar durursa ve belli sektörlerde indirimler yaşanırsa o zaman asgari ücrete zam yapılmasa olur. Üretime destek çıkılsa yeni alanlar açılsa daha güzel olur. Devletin yaşanılan bu sıkıntılara ve zamlara çare bulması gerekiyor.” dedi.

ZAMLARA ÇARE BULUNSUN ASGARİ AYNI KALSIN

Hükümettin üreticiye daha fazla destek vermesi gerektiğini ve enflasyon  rakamların ancak üretimle düşürülebileceğini aktaran Hüseyin Demirkol, asgari ücrete zam yerine binlerce çiftçiye destek vererek ürün fiyatlarını düşürebilmesi gerektiğini belirtti.

Hüseyin Demirkol, “Asgari ücrete zam yapıldığı zaman, otomatik olarak ürünlere de zam yapılıyor. Ondan dolayı asgari ücretin artırılması yerine enflasyonu düşürsünler daha iyi olur diye düşünüyorum. Hükümettin buna çare bulması gerektiğini ve 2023 yılında her şeyin en güzellini yaşayacağımızı düşünüyorum.” İfadelerini kullandı.

EV KİRALARI UÇTU TABİKİ YAPSINLAR!

Ev kiralarının yükseldiğini ve asgari ücret ile çalışan vatandaşların geçim yapma şansının azaldığını aktaran Hacı Polat, 6. Ayda asgari ücrete zam yapılması gerektiğini söyledi.

Hacı Polat, “6. ayda asgari ücrete zam yapılsa daha iyi olur. Çünkü her taraftan zam yapılıyor. Vatandaşların kendi hayatlarını idame etmesi gerekiyor ondan dolayı asgari ücrete 6. Ayda zam yapılsa daha iyi olur diye düşünüyorum.” sözlerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakan Nurettin Nebati Asgari ücret Şanlıurfa