Zamlar, bu sene Urfalıları esnafa yöneltti

TAKİP ET

Kurutmalık ürün denince akla ilk gelen yerlerden biri istisnasız Şanlıurfa'dır. Bu sene kurutmalık satış fiyatlarının yüksek olmasıyla damları kırmızıya boyayamayan vatandaşlar esnaflardan en uygun kurutmalıkları almanın yoluna girdiler.

Şanlıurfa’nın yöresel ürünlerinden olan güneşte kurutulmuş kabak, biber, patlıcan gibi ürünler büyük ilgi görüyor. Kurutmalık gıda sektörünün merkezlerinden biri olan Şanlıurfa’da bu ürünler tezgâhları süslemeye başladı.

 Geçtiğimiz yıl iplikleri 30-40 liradan satılan kurutmalıklar bu sene 70-80 lira arasındaki fiyatlarla görücüye çıktı.

Şanlıurfa’da Eylül ayında damları kırmızıya bürüyen vatandaşlar bu sene artan maliyetlerden dolayı kurutmalık ihtiyaçlarını Urfalı esnaflardan karşılamaya çalışıyorlar.

Mikrofonlarımıza konuşan Urfalı esnaflar daha önce işlerinin sadece gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere bağlı olduğunu söyleyerek “Kurutmalıkların zamlanması vatandaşımızı bize yöneltti” dedi.

“İNSANLAR NE KURUTMALIK NE DE EV İSOTU YAPABİLİYOR”

Kurutmalık ve Urfa isotunda fiyatların cep yaktığını söyleyen Haşimiye esnafı Mehmet Başıbeyaz şu ifadelere yer verdi “Tabi ziyaretçiler Urfa'ya ilk geldiğinde kurutmalık ve isotumuzu alırlar, bu sene durum biraz farklı oldu, her şeye gelen zam bizim sektörü de vurdu. Şu anda yeni sezon ve mahsul olmasına rağmen fiyatların uygun olması gerekiyordu fakat fiyatlar gerçekten çok pahalı insanlar artık ne isot çıkarabiliyor ne de kurutmalık yapabiliyor” dedi.

“ARTIK URFALI VATANDAŞLARIMIZ DA BİZDEN ALIŞVERİŞ YAPIYOR”

Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren Başıbeyaz şunları kaydetti, “Eskiden Urfa'da herkesin damı kırmızı olurdu fakat şu anda çok nadir görülüyor. Urfalılar bile gelip bizden hazır yapılmış kurutmalık ve isotları alıyorlar çünkü onlara daha makbul oluyor.

İnsanlar ilerleyen günlerde fiyatları düşer diye bekliyorlar, fiyatlar düşünce havalar da soğuyor o zamana kadar bir de yağmur yağdı mı artık ne o isot yenir ne de kurutmalık biber. Şu anda kurutmalık biber ve patlıcandan her bir ipte 50 adet kurutmalık fiyatı 60 ile 70 arasında değişiyor.

Bizde en çok tercih edilen patlıcan ve kurutmalık biber, özellikle yerli ve yabancı tüm ziyaretçilerimizin ilk alacağı şey onlar oluyor. Bu sene ise yerli halkımız da almaya başladı” ifadelerini kullandı.

“GEÇEN SENE BİBER OLMAMASINA RAĞMEN FİYATLAR BÖYLE DEĞİLDİ”

Artan zamlar karşısında çiftçilerin eridiğini kaydeden Geylani Çiftçi "Biz geçen sene kurutmalık biber ve patlıcanın ipini 30-40 liraya satarken bu sene 70-80 liraya satıyoruz. Geçen sene biber az olmasına rağmen o fiyata satıyorduk bu sene biber fazla olmasına rağmen bu kadar pahalı satıyoruz.

Yani bu pahalılığa birçok örneği sığdırabilirim, geçen yıl akaryakıt 6-7 lira iken bu sene 40'ı geçti. Tabi bir de her gün üst üste zamlar geliyor. Su elektrik derken çiftçi bayağı zorlandığı için fiyatlar bu şekilde hal alıyor” şeklinde konuştu. 

“BİZİM İŞİMİZ DAHA ÖNCE TURİSTLERLE İLERLİYORDU ŞİMDİ YERLİ HALKTA VAR”

Kurutmalık ve isotta maliyetlerin çok arttığını söyleyen Çiftçi “Bizim Urfa insanımız pazarda ya da halde gidip biberin kilosunu 21- 22 liradan alıyor tabi temizlenme maliyeti veya hizmeti derken bir sürü parayı bulabiliyor insanlar artık bu işin kolayına kaçtığı için gelip alışverişlerini bizden yapıyorlar.

O kadar para ödeyeceklerine bizde yapılan orijinal isotların kilosu 300-350 lira arasında değişiyor. Vatandaşlarımız diyor ki yapacağımız zahmet de hiç değmez gidip alsan da ya da yapsan da aynı fiyata çıkıyor o yüzden hazır almak daha iyi.

Fiyatların yükselmesi de aslında Urfalıların bizden alışveriş yapmalarını sağladı. Bizim işimiz daha önce sadece turistlere bağlıydı fakat bu sene hem turistlere hem de yerli halka bağlı” dedi.

“KURUTMALIK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ”

Kurutmalık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunan Çiftçi sözlerini şu şekilde sürdürdü, “İsot alırken özellikle bu konulara çok dikkat etmeliyiz bu Urfalıların gözünden hiçbir zaman kaçmaz ama biz yine de tekrarlayalım.

İsot ya da kurutmalıkları alırken kesinlikle fiyata bakmasınlar, biberler birkaç çeşidi ayrılıyor Urfa biberi, Antep biberi ve tabi bir de patlıcan da önemli Urfa patlıcanı bildiğiniz gibi fazla değil en iyi patlıcan Birecik patlıcanıdır, o da ancak Urfa'ya yeter.

Patlıcanda iki çeşit satarız irincisi patlıcanın dip kısmı ikincisi ise kök kısmı, müşterilerimiz patlıcan alırken kök kısmını değil dip kısmını almalılar. Ve kök kısmı ise dip kısma göre daha uygun fiyatlı” sözlerine yer verdi.

Zamlar kurutmalık