Zamlar Ramazan'ın tadını kaçırdı

TAKİP ET

Türkiye genelinde yaşanan zamlardan dolayı vatandaşlar bu yıl akrabalarını ve dostlarını misafir edemediğini söyledi. Eskiden kalabalık aileler olarak iftar yaptıklarını söyleyen vatandaşlar, bu yıl kimseyi misafir edemediklerini söyledi.

2021 ve 2022 yıllarında enflasyonun tavan yapmasıyla birlikte A’dan Z’ye temel gıda ürünleri 2-3 kat arttı. Bazı ürünlerde ise 4-5 kat arttığı görüldü. Ramazan ayının bereketiyle bu yıl alışverişi kısıtlı yapan vatandaş, akrabalarını ve dostlarını iftarda misafir edememenin üzüntüsünü yaşıyor. Geçmişte her ailenin bir koyun keserek akrabaları davet ettiğini söyleyen vatandaşlar eskisi gibi bereket kalmadığını söyledi. İftarda çeşit sayısının azaldığını da kaydeden vatandaşlar bu yıl daha çok insanlar patates ve soğana yöneldiğini ileri sürdüler. Sebze, meyve, gıda, kırmızı et gibi temel ramazan ihtiyaçlarına yapılan zamlar vatandaşlarının bütçelerini kısıtlamasına neden oldu.

Yapılan zamlardan dolayı artık insanlar arasındaki dayanışmanın kalktığını söyleyen vatandaşlar eski ramazanları mumlu aradıklarını söyledi.

Urfa Değişim Gazetesinin mikrofonlarına konuşan vatandaşlar yapılan zamlardan adeta dert yandı.

“ZAM TOPLUMUN SORUNU İKTİDARIN DEĞİL”
Yapılan zamlardan toplumu sorumlu tutan Murat Kan, zamlar birbirine zincirlenmiş durumda birisi zam yaptığı zaman diğeri de hemen zam yapıyor. Zamlar iktidarın değil toplumun ve dünyanın sorunudur iddiasında bulundu. Murat Kan sözlerine şöyle devam etti. “Sen domatese zam yaparsın öbürü otobüse yapar. Birbirlerini takip eder bunlar ne kadar pahalıya aldığın önemli değil. Doyabildiğin kadar alacaksın.  Eskiden çok israf vardı. Şimdi ise insanlar ihtiyaçları kadar alıyorlar birden fazla almanın bir anlamı yok. Ekonomik olarak sıkıntı var bunu kabul edebiliyoruz. Sadece bizde yok dünyanın genelinde var” ifadelerini kullandı

ESKİDEN HERKES KOYUN KESERDİ! ŞİMDİ DAVET YOK
İnsanların artık marketlerden eli boş döndüğünü söyleyen Mustafa İzol, “Her şey pahalanmış. İnsanlar markete gidiyor. Benim dikkatimi çok çekmiştir. Kimse bir alamadan çıkıyor. Tayyip Erdoğan bizi bitirdi. Ondan sonra gidecek.  Toplumu bitirmiş yani, Allah merhamet  etsin. Eski ramazanlarda ben hatırlarım köylerde her gün bir aile bir koyun keserdi komşularını davet ederdi. Ama bu sene kimse birbirine yemek vermemiş. Yok, o kalktı artık. Çünkü maddi gücü yok.  Para yok her şey pahalanmış herkes yerinde duruyor” dedi.

İnsanların sadece patates ve soğan yediğini söyleyen Gökhan Özgürtekin ise, “Zamlar geldi, domates 15 lira olmuş, patlıcan 30 lira olmuş, her şeye zam yapılmış insanlar nasıl evlerine ekmek götürsün şu an bu sıkıntıları yaşıyorlar.  Millet patatese soğana gömülmüş başka ne yapsın. Yok ya ne misafirliği ne biz gidiyoruz, ne onlar geliyor. Öyle bir durumdayız şuan” şeklinde konuştu.

Mehmet Kırvar / Urfa Değişim
 

Murat Kan Ramazan Türkiye Şanlıurfa