Zararlı böceklere karşı çare aranıyor

TAKİP ET

Bozova Tarım Müdürlüğü ve Bozova Ziraat Odası birlikte geliştirdikleri çalışmalarla pamuk ekimine zarar veren zararlı böceklerden ilaçlama yapmadan kurtulma yollarını arıyorlar. Geliştirilen Feromon tuzağı başarılı olursa ilaçlamaya gerek duyulmadan pamuk ekimi zararlı böceklerden kurtulacak.

Şanlıurfa'da pamuk üreticisinin en fazla sorunlarla karşılaştığı durumlardan biri de pamuğa zarar veren böcekler oluyor. Yaprak kurdu, yeşil kurt ve dikenli kurtlar pamuk ekimine en fazla zarar veren böcekler arasında bulunuyor. Bu nedenle Bozova Tarım İlçe Müdürlüğü ve Bozova Ziraat Odası tarafından söz konusu böceklerin zararlarını etkisiz hale getirmek için farklı yöntemlere başvuruyor.



Feromon tuzağı ile ilaçlamaya gerek kalmayacak

Bozova'da pamuk tarlaları için en büyük sorun olan yaprak kurdu, yeşil kurt ve dikenli kurtlara karşı feromon tuzağı yöntemi geliştirildi. Feromon tuzağı deneme amaçlı bir çiftçiye verildi. Tarlada bir kabın içine ilaç konuldu. Tarlaya konulan kabın içerisine zararlı böcekler girdiğinde burada hapsediliyor. Tarım İl Müdürlüğü tarafından pamuk ekimi yapılan her ilçeye birer numune gönderildi. Bu durumda zararlı böceklerle mücadelede tuzağın ne kadar faydalı olduğu ve tuzağın yapılması sonucu ilaçlamaya ihtiyaç duyup duyulmadığı tespit edilerek çiftçiler de bu konuda bilgilendirilecek.

Mehmet Halhalli / Urfa Değişim

bozova tarım İlçe müdürlüğü zararlı böceklere karşı çare aranıyor geliştirilen feromon tuzağı bozovada pamuk tarlaları Şanlıurfa