Ziraat Fakülteleri, mühendis yetiştirmiyor mu?

TAKİP ET

Daha önce Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı tarafından ziraat fakültelerinin çoğunun mühendis yetiştirmek için yeterli eğitim vermediği sözünü TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın da onayladığı görülüyor.

Günümüzde 40 civarında faaliyet gösteren ziraat fakülteleri, her yıl çok sayıda ziraat mühendisi mezun ediyor. Ancak fakültelerde eğitim kalitesinin düşük olması mezun olan mühendislerin de işsiz kalmasına neden oluyor. Öyle ki tarımın başkenti konumunda olan Şanlıurfa'da birçok ziraat mühendisi, mezun olduktan sonra ilaç satışı gerçekleştiren  bayi açarak esnaflık yapıyor.

Özşavlı: Ziraat fakülteleri artık mühendis yetiştirmiyor

Geçtiğimiz aylarda gazeteciler ile bir araya gelerek toplantı gerçekleştiren Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özşavlı, ziraat fakülteleri ile ilgili önemli açıklamalar yapmıştı. Özşavlı, ziraat fakültelerinin birçoğunun verdiği eğitimin yeterli olmadığını belirtmiş, bu fakültelerin mühendis yetiştirmediğini de sözlerine eklemişti. Ziraat fakültelerinde verilen eğitimin iyileştirilmeye gidilmesi gerektiğini vurgulayan Milletvekili Halil Özşavlı, ziraat fakültelerinden mezun olanların birçoğunun mühendislik yapması yerine zirai ilaç bayisi kurarak esnaflık yaptığını ifade etmişti.



Bayraktar: Eğitim kalitesinin artışı çiftçilere olumlu yansıyacaktır

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, her alanda olduğu gibi tarımda da bilgiye ulaşmanın yolunun eğitimden geçtiğini bildirerek, “Faaliyet gösterdiği konuda yeterli bilgiye sahip çiftçi, her zaman diğer çiftçilere göre daha avantajlıdır. Ziraat fakültelerinde verilen eğitimin kalitesindeki artış çiftçilerimize olumlu yansıyacaktır.” dedi.



'On binlerce ziraat mühendisi mesleklerini icra edemiyor'

1980 yılında 5 olan ziraat fakültesi sayısının günümüzde 40’ı aştığını belirten Şemsi Bayraktar, Bazı ziraat fakültelerinin uygulama alanı yoktur. Ne yazık ki bu fakültelerimizde dersler nazari olarak işlenmekte ve bu durum kaliteyi önemli ölçüde düşürmektedir. On binlerce ziraat mühendisinin mesleklerini icra edememesi, başka alanlarda çalışması, işsiz olması ülkemiz için bir kayıptır. Bunun planlaması iyi yapılmalı, ihtiyaç kadar ziraat mühendisi yetiştirilmeli ve bunların mesleklerini icra etmesi sağlanmalıdır." diye konuştu.



'Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatları üreticiye yeterince hizmet edemiyor'

Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatlarının birtakım işler nedeniyle üreticiye hizmet edemediğini öne süren Bayraktar, Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe teşkilatlarının bazı birimleri hem yeterli kadroyla çalışmakta hem de ziraat mühendisleri, evrak yükü ve ÇKS kaydı işlemleri ile uğraşmakta, sahaya çıkamadıkları için asli görevini yerine getirememekte, üreticiye yeterince hizmet edememektedir. Bu bağlamda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, Ziraat Odalarında ve üretici birliklerinde çalışan danışmanlar ve serbest çalışan danışmanları tarım danışmanlığı kapsamında desteklemesi çok yerinde bir karardır." şeklinde konuştu.  

'Bilgi olmadan üretmek mümkün değildir'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin eğitimlere ciddi anlamda önem verdiğini belirten Bayraktar, “Hızla gelişen bilimsel ve teknolojik imkânlar tarımı da etkilemektedir. Dünyada temel tarım ve gıda ürünlerinde üretim, tüketim ve ticaret dengeleri de hızla değişirken bu tür yenilikleri takip etmek ve çiftçiye aktarmak gereklidir. Ziraat Odalarımızdaki teknik elemanlar ile çiftçilerimizin eğitimlerini her şeyin üzerinde tutuyor ve bu bilinçle çalışıyoruz. Türkiye genelinde, Ziraat Odalarımızda çalışan teknik elemanlar ve tarım danışmanları çiftçilerimize bire bir danışmanlık hizmeti vermektedir. Birliğimiz ve Ziraat Odalarımız 2013 yılından bu yana 427 bin çiftçimize eğitim vermiş, 670 bin çiftçimizin ise fuarlara katılımını sağlamıştır." ifadelerini kullandı.



'Eğitimler 81 ilde devam edecek'

Çiftçilerin gösterdiği büyük ilgi nedeniyle eğitimlerin 2019 yılında da 81 ilde tüm hızıyla devam edeceğine dikkati çeken Bayraktar, tarım öğreniminin 173. yıl dönümünü kutlarken, çağın koşullarına ve ülke gerçeklerine uygun olarak yetişen ve yetişecek, tarımsal teknolojiye hakim ziraat mühendislerinin, çiftçi ile yan yana çalışarak Türk tarımına büyük katkı sağlayacağına inandığını belirtti.