Sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeleri içeren ve 17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifin görüşmeleri dün mecliste kabul edildi.
Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun'daki "yakala-kısırlaştır-sal" metodunun kaldırılarak, hayvan bakımevinin tanımı, "Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis" şeklinde değiştirilecek.
Belediyeler 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevlerini kuracak ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirecek. Sahipli hayvanın sahibi tarafından terk edilenlere hayvan başına 2 bin liradan 60 bin liraya çıkarılırken yasanın kuralarını yerin getirmeyen belediye başkanı ve belediye yetkililerine 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ayrıca sokak hayvanlarına boş alanlara bırakan belediyeler ve derneklere hayvan başına 50 bin TL ceza kesilecek.
Av. Sena Nur Koç, yeni yasa hakkında Urfa Değişim mikrofonlarına özel açıklamalarda bulundu. Koç, yasayla ilgili akıllarda soru işaretlerinin olduğunu ve hayvanların ötenazi yapılmasını kabul etmediğini bildirdi.
ŞARTLARI VAR
Sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin mecliste yasalaşmasının ötenazi yapılmasının önünü açtığını kaydeden Av. Sena Nur Koç, “Yeni yasa hayvanlar hakkında ötenazi yapılmasının önünü açmaktadır. Yeni yasaya göre bunun bazı şartları vardır. Bunlar insan hayatını tehlikeye atan akut bulaşıcı hastalıklara sahip olan veya sahiplenilmeyen hayvanların ötenazi yapılabilmesi aslında ötenazi yapabilme yasağını ortadan kaldıran yasadır” diye konuştu.
ÖTENAZİ İŞLEMİNİ NEDEN ONAYLIYORUZ?
“Kısırlaştır- aşıla- sal” yönteminin yerine getirilmeden yeni bir yasanın çıkarılmasını eleştiren Av. Sena Nur Koç, “Az önce anlattığım gibi bu yasayla ötenazinin önü açılıyor. Fakat hayvan hakları koruma yasamız vardı bu yasaya göre aslında hayvanların ötenazi yapılmadan kısırlaştırıp aşılama yapılarak sokak güvenliğine sağlanabileceği yönündeydi. Aslında hayvan hakları koruyucularının dikte ettikleri ve savundukları uygulamasını istedikleri şey “kısırlaştır- aşıla- sal” yöntemidir. Haklı olarak da şunu söylemekteler; bu yöntem uygulanmadan mevcut yasalar yerine getirilmeden neden yeni bir yasaya gidiyoruz ve ciddi neticeleri de olacak olan bir ötenazi işlemini neden onaylıyoruz. Aslında biraz da hayvan hakları bakımından bir can olduğunu unutmamak gerekiyor. En nihayetinde ötenazi diyoruz ama bir cana kıyıyoruz” diye konuştu.
“KAYITLAR SİSTEMLERE İŞLENECEK”
Koç, yasanın ciddi yaptırımlarının olduğunu bildirdi. Ayrıca sokak hayvanlarına rehabilitasyon merkezlerindeki veterinerler tarafından ötenazi yapılacağını söyleyen Koç, şu şekilde konuştu:
“Yeni kanunla birlikte kedi ve köpekler sahipleri en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital olarak sahipli belgelendirmeleri gerekiyor. Bu kayıtlar sistemlere işlenecek. Daha sonrasında da belediyelere de 31 Aralık 2028'e kadardır. Barınaklar yerine rehabilitasyon merkezleri kurulacak. Bu şekilde hayvanlar takibe alınacak. Rehabilitasyon merkezlerindeki veterinerler tarafından ötenazi yapılacaktır. İlgili bu maddedeki uygulamaları yerine getirmediği zaman belediyelere bazı miktarlarda cezalar yazılacak. Yasanın ciddi yaptırımlar var diyebiliriz.”
“İLERLEYEN SÜREÇLERDE DAHA İYİ NET GÖRÜRÜZ”
Yeni yasayla ilgili akıllarda soru işaretlerinin olduğuna değinen Koç, “Sokak hayvanları rehabilitasyon merkezlerine götürüldükleri zaman bakımları yapılabilecek mi ya da yapılamayacak mı şüpheleri ve soru işaretleri tüm hayvan hakları savunucularında var. Zaten bu soru işaretleri sebebiyle itirazlar var. Hem yeni yasanın ötenazinin yolunu açması ve bunun bir kıyım olması hem de maddede yazılı olarak işte bulaşıcı akut sahip hayvanlara uygulanıp uygulanmayacağı ya da dozajı aşılıp aşılmayacağı bunların hepsi birer akıllarda soru işaretleri. Bunu ilerleyen süreçlerde daha iyi net görürüz” ifadelerine yer verdi.
“ÖTENAZİYE TAMAMEN KARŞIYIM”
“Hayvanların ötenazi adı altında yumuşatılarak katledilmesine naçizane kabul etmiyorum” diyen Koç, “Hayvan haklarının savunucularının dediği gibi aslında kanunun uygulaması gereken şey tehlike oluşturan hayvanların kısırlaştırıp aşılayıp güvenli bir şekilde sokağa bırakmak ve güvenli sokaklar elde edebilmek. Ötenaziye tamamen karşıyım. Öncelikle mevcut yasa uygulanmalıydı o şekilde yeni önlemler alınabilirdi. Bu mevcut yasadan netice alınmadığı takdirde ötenaziye başvurulabilirdi. Hayvanların ötenazi adı altında yumuşatılarak katledilmesine naçizane kabul etmiyorum” açıklamasında bulundu.
SİNAN CİN
ÖZEL HABER
Yayınlanma: 01 Ağustos 2024 - 10:42
Güncelleme: 01 Ağustos 2024 - 10:49
Avukat Koç'tan sokak hayvanları yasası hakkında açıklama! "Soru işaretleri var"
Av. Sena Nur Koç, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşan yasa hakkında açıklamada bulundu. Koç, yeni yasanın ötenazinin yolunu açtığını kaydetti.
ÖZEL HABER
01 Ağustos 2024 - 10:42
Güncelleme: 01 Ağustos 2024 - 10:49
İlginizi Çekebilir