Bu proje hastalara ilaç gibi gelecek
Hastalara yönelik uygulanacak olan ‘Smart Eczane’ projesi hakkında konuşan Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Dolap, “Bu proje Türk Eczacıları Birliği tarafından gönüllü eczacılar tarafından uygulanan bir projedir. Ancak biz Urfa’da bu projeyi daha önce düşündük.” dedi.


İlk olarak 8 pilot ilde başlatılan ‘Smart Eczane’ projesi ile gönüllü eczacılar, ilaçların yan etkileri, kullanım şekli, ilaç etkileşimleri gibi konularda hastalara bilgi verecek. Türkiye'de önemli sayıda hasta bulunan KOAH ve astımla başlanan bu proje zamanla diğer illerede de uygulanacak.
Konu ile ilgili Urfa Star gazetesine bilgi veren Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Dolap, “Bu proje Türk Eczacıları Birliği’nin uyguladığı bir projedir. Kronik hastalarına yönelik olan bir projedir. Bu hastalar astım hastalarıdır. Astım hastasıyla ilgili eczacı o bilgileri aldıktan sonra hastaya o ilaçların nasıl kullanılacağına dair bilgiler verir. Bu sadece astım hastalarına yönelik değil, birçok hastalığı da içinde barındıran bir projedir. Yani kronik hastalarına yönelik bir bilgilendirme projesidir.” dedi.
‘BU PROJE HASTALARA ÇOK FAYDA SAĞLAYACAK’
Bu, eczacıların daha önce de bildiği bir şeydir. Bu, daha çok hastaya fayda sağlayacak. Çünkü hasta o ilaçlar hakkında daha fazla bilgi sahibi olacak. Örneğin bir hasta düzgün bir şekilde ilaç kullanmazsa tedavi de olmaz. Hasta, yanlış ilaç kullanırsa bu zehirdir. Ancak doğru bir şekilde ilaç kullanılırsa hastaya fayda sağlayabilir. Bu proje de buna yönelik olduğu için hasta bilinçli bir şekilde ilaç kullanarak bunun faydasını görebilecek.” şeklinde konuştu.
‘BİZİM DAHA ÖNCE DE BÖYLE BİR PROJEMİZ VARDI’
“Smart Eczane projesi, Türkiye genelinde uygulanmak üzere uygulanan bir projedir. “diyen Mahmut Dolap, “İlk olarak Ankara’da başladı. Daha sonra diğer illere de anlatılmaya başlandı. Urfa için konuşacak olusak, daha ilimizde uygulamaya geçmedi. Bizim onlardan önce de böyle bir projemiz vardı. Bizim projemiz tematik projeydi. Devletin desteklediği bir proje. Biz bunu KOSGEB işbirliği ile yaptık. Yani ilaçlarla ve eczanelerle ilgili olan bir projemiz var. Bu projeyi de ilk olarak 70 pilot eczanede uyguladık. Daha sonra bunu yaygınlaştırmaya başladık. Yani onların bu proje için Urfa’ya gelmeleri gerekmez. Zaten bizim daha önce böyle bir projemiz vardı. Ankara’da başlayan bu projeyi kendi imkanlarıyla yaparken, biz bunu devlet destekli olarak yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
‘Smart Eczane’ projesinin işleyişi hakkında bilgi aktaran Dolap, gelişmiş danışmanlık eğitimi alan eczacıların, ilaç ve kullanım şekline ilişkin detaylı bilgi verdiği hastanın, ilacı nasıl kullandığını ve sağlık sıkıntılarını kayıt altına alarak, ona özel bakım planı uyguladığını dile getirerek, Hastaların değerlendirildiği rapor ve testlerin olduğunu, danışman eczacıların hastaya bu yönde sorular sorduğunu ifade etti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: