Bahar aylarının gelişiyle birlikte birçok kişi sürekli bir yorgunluk ve halsizlikten şikayet ediyor. Özellikle sabahları yataktan kalkmada güçlük çeken vatandaşlar, gün boyu süren bir uyku isteği ve çalışma isteksizliği yaşıyor.
Dikkat dağınıklığının da yaygınlaştığı bu dönemde, performans düşüklüğü ve motivasyon eksikliği dikkat çekiyor.
Uzmanlar, bahar yorgunluğunun mevsimsel bir adaptasyon süreci olduğunu ve genelde birkaç hafta içinde azaldığını ifade ediyor. Ancak yeterli su tüketimi, dengeli beslenme, hafif egzersiz ve uyku düzeninin bu süreci kolaylaştırabileceği vurgulanıyor.
Konuya ilişkin İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Yeşilbağdan, Urfa Değişim mikrofonlarına özel açıklamalarda bulundu.
Dr. Yeşilbağdan, yaptığı açıklamada şu açıklamalara yer verdi, “Mevsim geçişleri sırasında doğada meydana gelen fiziksel değişiklikler oranının artması, havadaki iyon dengesinin değişmesi, güneş ışınlarının yapısal farklılığı gibi faktörler doğrudan insan vücudunu etkiliyor.
Bu dönemde damarlarda meydana gelen genişlemenin, dolaşım sistemini yavaşlatabileceğini ve bu nedenle beyne giden oksijen miktarının azalabileceğini belirtiyor.”
Ayrıca, baharın gelişiyle serotonin, dopamin ve endorfin gibi "mutluluk hormonları" artsa da, bu her zaman olumlu sonuçlar doğurmuyor. Özellikle serotonin hormonunun artışı, melatonin üretimini baskılayarak uyku düzenini bozabiliyor.
“İLKBAHARIN GELMESİYLE HER GÜN BİRKAÇ KİŞİ, BELLİ BAŞLI ŞİKAYETLERLE KLİNİĞİMİZE BAŞVURUYOR”
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Yeşilbağdan: Bahar yorgunluğu hakkında Urfa Değişim ekibine yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, "Bahar yorgunluğu" tıbbi kitaplarda geçen bir tanımlama değildir; fakat hastalarımızdan ve sosyal tıpta çok sık duyduğumuz bir semptomdur.
İlkbaharın gelmesiyle birlikte kliniğimize her gün birkaç kişi, halsizlik, yorgunluk, uyku hali gibi şikâyetlerle başvuruyor. Biz de bu durumu genellikle bahar yorgunluğu olarak yorumluyoruz.
PEKİ, BAHAR YORGUNLUĞUNUN SEBEPLERİ NE OLABİLİR?
Baharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte, ister istemez havadaki nem oranı artar, iyonlar değişir, elementlerde değişiklikler olur, hatta güneşten gelen ışınların bile yapısı değişebilir. Havaların ısınmasıyla birlikte vücuttaki damarlarda az da olsa genişlemeler meydana gelir.
Bu da dolaşımın hafif azalmasına ve dolayısıyla beyne giden oksijen miktarının düşmesine neden olabilir. Asıl nedenlerden biri de nem oranındaki artıştır.” dedi.
“SEROTONİN HORMONU UYKU HALİ ÜZERİNDE; MELATONİN HORMONU İSE UYKU PROBLEMİNE YOL AÇIYOR”
“Bir diğer paradoks ise güneş ışınlarının artmasıyla birlikte, mutluluk hormonları olarak bildiğimiz serotonin, oksitosin, endorfin ve dopamin gibi hormonların miktarının artmasıdır.” diyen Uzman Doktor Yeşilbağdan, konuşmasının devamında şu açıklamalara yer verdi, “Bu hormonların artması ile kişide dinçlik beklenirken, özellikle serotonin hormonunun bazen uyku hali üzerinde etkili olduğu; melatonin hormonunu düşürerek uyku problemlerine yol açabileceği görülmektedir.
Melatonin düzeyindeki bu düşüşle beraber kişide uyku kalitesi azalır ve uykusuzluk ortaya çıkabilir. Bu da bahar yorgunluğunun temel sebeplerinden biridir.
“UYKU, VÜCUDU DİNLENDİREN VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİREN EN ÖNEMLİ UNSURDUR”
Bu durumu önlemek için, gece yatmadan en az 2 saat önce uykuya hazırlık yapılmalı; telefon, tablet, televizyon gibi elektronik cihazlar bırakılmalıdır.
Derin ve dinlendirici bir uyku için ortamın yeterince karanlık ve loş olması önemlidir. Uyku, vücudu dinlendiren ve bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli unsurlardan biridir.
Bahar yorgunluğu yaşayanlar, uyku süresini artırmayı düşünebilir; çünkü çoğu kişi gece geç yatıp sabah erken kalkmak zorunda kalmakta, bu da yorgunluğu artırmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Haluk Yeşilbağdan, Bahar yorgunluğunun nedenlerini sıralayarak şu açıklamalara yer verdi, “Diğer bir sebep ise kış aylarında ve soğuk zamanlarda var olan yorgunluğun çok fark edilmemesi, ancak ilkbaharda insanların dışarıya daha çok çıkması, daha fazla egzersiz yapması ve daha fazla efor sarf etmesiyle bu yorgunluğun belirgin hale gelmesidir.
Bahar yorgunluğunun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
Havadaki nem oranının artması,
Melatonin hormonunun azalması,
Efor kapasitesinin artması,
Vücut ısısının yükselmesi ve damarların genişlemesi,
Mevsim geçişiyle birlikte ışık, sıcaklık ve diğer çevresel faktörlerdeki değişimlerin vücutta adaptasyon sorunlarına yol açıyor.” açıklamalarında bulundu.
“YURT DIŞINDA DA BENZER BELİRTİLER GÖRÜLMEKTE VE KONUYLA İLGİLİ MAKALELER BULUNMAKTA”
Bahar yorgunluğu şikâyetiyle gelen hastaların genellikle "Daha fazla uyumak istiyorum", "Sabahları dinç uyanamıyorum", "Günün herhangi bir saatinde uyku bastırıyor", "Baş ağrısı, halsizlik, çarpıntı hissediyorum" gibi ifadeler kullanırken Hatta bazı ülkelerde bu duruma "bahar uyuşukluğu" denildiği yönünde açıklamada bulunan Haluk Yeşilbağdan, hastalarına temel önerilerde bulunarak, şu ifadelerde bulundu, “Bu durum sadece Türkiye’ye özgü bir durum değildir.
Yurt dışında da benzer belirtiler görülmekte ve bu konuyla ilgili bilimsel makaleler bulunmaktadır. Yani bu durum, bilimsel olarak da kabul gören bir geçiş dönemi sendromudur.
Biz her zaman hastalarımıza, ister bahar yorgunluğu ister başka bir rahatsızlık (nezle, grip vb.) olsun, şu temel önerilerde bulunuyoruz:
Düzenli ve dengeli beslenmek,
Yeterli ve kaliteli uyku uyumak,
Bol sıvı almak,
C vitamini ve D vitamini takviyesi yapmak,
Mevsime uygun sebze ve meyveleri tüketmek,
Magnezyum eksikliğine dikkat etmek.
Bu önlemler, bağışıklık sistemimizi güçlendirir ve mevsim geçişlerini daha rahat geçirmemizi sağlar.” diyerek konuşmasına son noktayı koydu.
Yorumlar
Kalan Karakter: