Ramazan denildiğinde akla ilk gelen tatlı güllaç oluyor. Ramazan ayının baş tacı güllaç, iftar sofralarını süslemeye devam ediyor.
Ramazan ayında hafif bir tatlı arayanların tercihi güllaçtan yana olurken özellikle güllaç sütlü tatlıları sevenlerin favorileri arasında yer alıyor.
Güllaç, içerisinde gül suyu, fıstık, ceviz, süt ve şeker gibi kaliteli malzemelerle hazırlanıyor. Her biri özenle seçilen malzemelerle yapılan bu tatlı, hem görselliği hem de tadı ile yoğun bir talep topluyor.
Şanlıurfa’da 18 yıldır bu sektörde faaliyet gösteren İbrahim Halil Çevik, ramazan ayından tercih edilen geleneksel güllaç tatlısına ilişkin mikrofonlarımıza özel açıklamalarda bulundu.
“GÜLLAÇ, HEM HAFİF OLMASI HEM DE DAMAK TADINA HİTAP ETMESİ AÇISINDAN GÜZEL BİR TATLI”
Yaklaşık 18 yıldır bu sektörde faaliyet gösteren İbrahim Halil Çevik, isimli esnaf mikrofonlarımıza yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Güllaç, Ramazan ayında Şanlıurfa'mıza özgü bir tatlıdır. Damağa güzel gelen, vatandaşların yoğun şekilde talep ettiği ve özellikle yazın sıcak havalarda daha çok tercih edilen güllaç, hem hafif olması açısından hem de damak tadına hitap etmesi açısından güzel bir tatlıdır. Vatandaşlar Ramazan ayında güllaç'a yoğun talep gösteriyor. Biz de bu konuda elimizden geldiği kadar en iyisini yapmaya çalışıyoruz.
“GÜLLAÇIN KİLOSU 200 TL'DEN SATILMAKTADIR”
Şu anda güllaç, Şanlıurfa'da genellikle her yerde 200 TL'den satılmaktadır. Güllacın içerisinde gül suyu, fıstık, ceviz, süt, şeker gibi ürünler kullanılır. Güllaç, hem görsel açısından hem de tat açısından çok tercih edilen bir tatlıdır. Biz de vatandaşların isteğine yönelik en iyi şekilde hizmet etmeye çalışıyoruz.” dedi.
GÜLLAÇ NASIL YAPILIR?
Çevik, güllaçın nasıl yapıldığına dair ipuçları vererek dikkat edilmesi gereken noktalara da şu ifadelerle değindi, “Güllaç yaprakları bir tepsiye 3 kat serilir. Ardından ılık süt ile güllaç yapraklarını ıslatıyoruz. Orta kısmına ceviz veya fıstık koyuyoruz ve üzerine süt döküyoruz. Sonra aynı şekilde 3 kat güllaç yaprağını dizip, sütün içerisinde ıslatıyoruz ve tekrar üzerine süt döküyoruz. Hafifçe etrafına gül suyu ekliyoruz. Gül suyu ekledikten sonra üzerine fıstık ve süslemesini yapıyoruz.
“EKONOMİK SIKINTILAR NEDENİYLE BU SENE GÜLLAÇ GEÇEN SENEYE GÖRE DAHA AZ RAĞBET GÖRÜYOR”
Güllaç yaparken kullanılan malzemeler arasında süt, sıvı şanti, fıstık, ceviz ve güllaç yaprağı bulunur. Geçen seneye oranla bu sene alım gücü biraz daha düşük olduğu için ekonomik sıkıntılar yaşanıyor ve bu nedenle bu sene geçen seneye göre biraz daha az rağbet görülüyor. Tabii bunu sadece güllaçla sınırlamamak gerekiyor.
“GÜLLAÇIN YANINDA TRİLEÇE TATLISI, SÜTLAÇ, BAKLAVA ÇEŞİTLERİ GİBİ TATLILAR DA TERCİH EDİLİYOR”
“Bütün ürünlerde alım gücü düşük olduğu için güllaçta da talep biraz daha azalmış durumda.” İfadelerine vurgu yapan esnaf İbrahim Halil Çevik, son olarak konuşmasında şu ifadelere dikkat çekti, “Şanlıurfa'da vatandaşlar güllaç tatlısının yanında trileçe tatlısı, sütlaç, baklava çeşitleri gibi tatlar da tercih ediyor. Biz elimizden geldiğince tatlılarımızı en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Vatandaşları mağdur etmemek adına rayiç fiyatı 10 TL olan ekmeği bile 7 TL'den satıyoruz. Amacımız çok kazanmak değil, herkesim vatandaşa hizmet etmektir.
“GÜLLAÇ SÜTÜN YOĞUN OLDUĞU BİR TATLIDIR”
Evde güllaç yapmak isteyen kişilere tavsiyem, güllaç yaparken aldığınız malzemenin ve sütün son kullanma tarihine dikkat edilmesidir. Çünkü güllaç, hafif bir tatlı olduğu kadar, kullanılan malzemeler doğru şekilde seçilmezse, insanları hızlıca rahatsız edebilecek ve zehirleyebilecek bir tatlı haline de gelebilir. Sütün yoğun olduğu bir tatlıdır, bu nedenle hem güllaç yapraklarına hem de süte dikkat edilmesi gerekir.” diyerek konuşmasına son noktayı koydu.
Yorumlar
Kalan Karakter: