Bayram tatilinde Şanlıurfa, adeta yerli ve yabancı turistlerin akınına uğradı. Bayram tatilinde Şanlıurfa’ya ziyarete gelen arkeolog, sanat tarihçi, akademisyen ve gezginlerden oluşan misafirler, Taştepeler projesi kapsamında Şanlıurfa’yı ziyaret etti. Germuş Kilisesi’ne giden ziyaretçiler büyük bir hüsranla karşı karşıya kaldı.
TAŞTEPELER GEZİSİ
ŞURO Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası yönetim kurulu üyesi Müslüm Çoban eşliğinde ziyaretçiler, Şanlıurfa’da Taştepeler Gezisi çerçevesinde Göbeklitepe, Karahantepe, Çakmaktepe, Sayburç, Soğmatar, Senem Mağarası ve Germuş Kilisesi'ni gezdi.
Ziyaretçiler, Senem Mağarası'nın bakımsız ve kendi haline terk edilmesi, özellikle de Germuş Kilisesi'ndeki yıkılmak üzere olan yapıyı gördüklerinde büyük bir hayal kırıklığına uğradılar.
ZİYARETÇİLERDEN ÇAĞRI
Germuş Kilisesi’nin kubbesi yıkılmış, yer yer defineciler tarafından kazılan çukurlar nedeniyle kilise, müdahale edilmediği takdirde tamamen çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bildirildi. Ziyaretçilerden Şebnem Kutluca, Şanlıurfa’nın önemli kültür varlıklarından birisi olan Germuş Kilisesi’nin yıkılmaması ve müdahale edilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.
GERMUŞ KİLİSESİ’NİN TARİHİ NEDİR?
Kent merkezinin 10 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Germuş Dağı'nın eteğindeki Dağeteği Mahallesi'nde bulunuyor. Kitabesi olmadığı için yapım tarihi kesin olarak bilinmeyen, ancak 19. yüzyılın başlarında yaptırıldığı tahmin edilen kilisenin girişinde, yapı boyunca yükselen üç sivri kemerli cephe bulunuyor. Tarihi kilise, "tarihin başlangıç noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe'ye de 5 kilometre mesafede bulunuyor. Bu köy, Atatürk tarafından Uceymi Sümer Paşa adında Irak kökenli Hamidiye Paşası bir şeyhe hibe edilmiştir. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti’nin Suriye cephesinde önemli yardımları görülen bu paşa, savaştan sonra Türkiye’ye gelmiş ve buraya yerleşmiştir. Asıl ismi Üceymi Sadun Paşa'dır. 1934’te yürürlüğe giren Soyadı Kanunu ile ''Sümer'' soyadını almıştır.
Yorumlar
Kalan Karakter: