İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınması, belediyeye kayyum atanıp atanmayacağı tartışmalarını gündeme getirdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, İmamoğlu ve 99 kişi hakkında "suç örgütü yöneticiliği ve üyeliği", "irtikap", "rüşvet", "nitelikli dolandırıcılık", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek" ve "ihaleye fesat karıştırmak" gibi suçlamalar yöneltilerek gözaltı kararı verildi.
Başsavcılıktan yapılan açıklamada, CHP'deki “para sayma” görüntülerine ilişkin yürütülen soruşturmada ifade veren tanıkların, İBB Başkanı ve diğer şüphelilerin iş insanlarını para vermeye zorladıklarını, haksız kazanç elde ettiklerini ve yasa dışı para aklama faaliyetlerinde bulunduklarını öne sürdüğü belirtildi.
Bu gelişmelerin ardından, İBB’ye kayyum atanıp atanamayacağı yönündeki tartışmalar alevlendi. CHP’li yetkililer, böyle bir atamanın hukuken mümkün olmadığını savunsa da bazı uzmanlar, yürütülen soruşturmanın terörle bağlantılı suçları da içermesi durumunda, kayyum atanmasının gündeme gelebileceğini ifade ediyor.
Kayyum Atama Süreci Nasıl İşler?
Mevcut düzenlemelere göre, belediye başkanları ve yöneticileri, haklarında yürütülen soruşturma kapsamında İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir. 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’ye (KHK) göre, bu durumda belediyeye kayyum atanabilir. Atanan kişi belediye personeli ya da belediye meclis üyesi olmak zorunda değildir.
Belediye başkanının görevden alınması halinde, belediye meclisinin yetkileri de değişmekte, encümenin memur üyeleri belirli yönetim yetkilerini devralmaktadır.
Yorumlar
Kalan Karakter: