Yaz mevsiminin son günlerine doğru Konserve ve turşu hazırlıkları yapılmaya başlanıyor. Evde konserve hazırlığı yapmak hem lezzetli hem de ekonomik bir çözüm olabilir.
Konserve yapımı, yazın bol bulunan meyve ve sebzelerin yıl boyunca tüketilmesini sağlar. Ancak, sağlıklı ve güvenli bir konserve yapımı için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Konuya ilişkin Uzman Diyetisyen Semira Avcı, Urfa Değişim mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulunarak evde konserve yapmanın püf noktaları hakkında bilgilendirmede bulundu.
Ayrıca Avcı, sebzelerin çürüksüz ve taze bir şekilde alınması gerektiğini vurgulayarak konservelerin hava almayacak şekilde muhafaza edilmesi gerektiğini aksi takdirde çok ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini vurguladı.
“SEBZELERİN ÇÜRÜKSÜZ VE TAZE BİR ŞEKİLDE ALINMASI GEREKİYOR”
Sonbahar ülkemiz için kış hazırlıkları ve konserve hazırlıkları anlamına geldiği yönünde mikrofonlarımıza açıklamalarda bulunan Uzman Diyetisyen Semira Avcı şu açıklamalara yer verdi, “Burada sebzelerin alımından tutun konserve aşamasına kadar dikkat edilmesi gereken çok fazla nokta var.
Çünkü kavanozların saklanması kapakların doğru bir şekilde kapatılmaması ciddi gıda zehirlenmelerine yol açabilmektedir. İlk olarak Sebzeler nasıl seçilmesi gerekiyor? Alımından tutun tüketimine kadar kesinlikle hijyene çok dikkat edilmesi gerekiyor.
Bunun dışında sebzelerin çürüksüz ve taze bir şekilde alınması gerekiyor ve en önemlisi ise az bile olsa kesinlikle küflü olmaması lazım. Kavanozlarda mikroorganizmaları engellemek için kaynama süreleri çok önemli ve buna çok dikkat etmemiz gerekiyor.
Kaynama şu şekilde olacak, özellikle basınçlı alanlarda kapakların ayarlanması gerekiyor. Ortalama 10 ila 20 dakika arasında kaynaması gerekiyor. Normal bir tencerede ateşin ne kadar açarsanız açın 100° bulamayacaktır 100°’yi bulmayan bir ateşte ise bakteri yok olmayacaktır.
O yüzden basınçlı Kaplar burada çok önemli. Asidik derecesi düşük ürünlerin bakteri üretmesi çok daha hızlı oluyor.” dedi.
“KONSERVELER DİREK IŞIK GÖRMEYEN VE KARANLIK BİR YERDE MUHAFAZA EDİLMESİ GEREKİR”
Uzman Semira Avcı konuşmasının devamında şu uyarılarda bulundu, “Evde ürünlere limon veya sirke suyu ekleyerek asidik derecesini kendimiz ayarlayabiliriz.
Cam kavanozlar nasıl olmalı nasıl muhafaza edilmeli? Cam kavanozlara öncelikle akan suda tertemiz yıkanmalı daha sonra o kavanozları 15 ila 20 dakika arasında kaynatılması gerekiyor.
Geçen yıldan kalma kavanoz veya kavanoz kapaklarının kullanılmaması gerekiyor. Yoksa herhangi bir şeyde kavanoz veya kapakların hava alması sonucunda ürünlerin bozulması meydana gelecektir.
Konserveler direk ışık görmeyen ve karanlık bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. Konserve tüketiminden önce kapakların kontrol edilmesi gerekir. Kavanoza herhangi bir hava alma veya bombeleşme varsa konservenin bozulduğu anlamına gelir. Buda gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor.
Konserveler açıldıktan 2-3 gün sonra tüketilmesi gerekiyor. Eğer bu bir kaç gün içinde tüketecek durumda değilseniz kavanozları küçük şekilde tercih etmeniz gerekiyor. Bunun dışında açılmamış kavanozlar ise altı ay boyunca muhafaza edilebilir.” ifadelerine yer verdi.
“ÜRÜNLERE HERHANGİ BİR HAVA GİRMESİ SONUCU BAKTERİ ÜRETİMİ OLACAKTIR”
“Dondurma işlemini ve kaynama işlemini karşılaştırmak gerekirse her ikisi de kavanozların raf ömrünü uzattığı için beslenmemize olumlu yönde katkı sağlayan işlemler oluyor. “ifadelerine vurgu yapan Avcı son olarak konuşmasına şu açıklamaları ekledi, “Dondurma işlemi ürünün uzun süreli kullanma anlamında çok daha iyi bir işlem oluyor.
Sadece dondurma işleminden önceki ön işlemlerde çok fazla işlem gördüğü için bazı besin kayıplarına neden olabiliyor. Haşlama işleminde ise besinler de C vitamini kaybı olabiliyor. Konserve işleminde ise şöyle bir etki olabiliyor, çok fazla ısıya maruz kaldığı için birçok besin kaybı yaşanabiliyor.
Burada da dikkat bilmesi gereken bu bahsettiğimiz saklama koşulları ve yapım aşamalarındaki noktalar oluyor. Bunlara dikkat edildiğinde çok da büyük problemler yaşanmıyor. Geçen seneden kalan kavanoz kapakları kaynatıp tekrar kullanılabilir ama sağlık riske atılmayacak bir durum.
Ürünlere herhangi bir hava girmesi sonucu bakteri üretimi olacaktır. Buda sağlığı olumsuz yönde etkileyecektir. O yüzden her sene farklı kavanoz ve kapak kullanılması daha sağlıklı olacaktır. ”diyerek konuşmasını sonlandırdı.
URFA DEĞİŞİM GAZETESİKış kapıya dayandı! Konserve yapacaklar dikkathttps://t.co/kGvKvToRu6#sağlık #kışahazırlık #konserve #bilgilendirme #uyarı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan #deprem #Gaziantep pic.twitter.com/yF0253SjRx
— Urfa Değişim Gazetesi (@urfadegisim63) September 7, 2024