Ülke genelinde artan enflasyon ve düşen alım gücü, hediyelik eşya satışında da büyük sıkıntılara yol açtı. Ayrıca birçok küçük esnaf, ekonomik dalgalanmalar nedeniyle satışlarının düştüğünü ve müşteri taleplerinin azaldığını belirtiyor.
Özellikle enflasyon ve alım gücündeki düşüş, insanların hediyelik eşya harcamalarını kısıtlamasına neden oluyor.
Peygamberler diyarı Şanlıurfa’nın tarihi ve turistik mekanlarından biri olan Balıklıgöl Platosu her sene binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaretçi akınına uğrarken esnaflar ise Kepenk kapatma noktasına geldiklerini dile getirdiler.
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Balıklıgöl platosunda bulunan hediyelik eşya satışı yapan esnaf Mahmut Şeker Urfa Değişim mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulunarak artık her semtte bir çarşı olduğu için Balıklıgöl platosundaki çarşının önemini kaybettiğini ve artık sadece turistlerin azda olsa gelip alışveriş yaptığını bildirdi.
“BİZ esnaf OLARAK ŞU ANDA ÇOK GÜÇ DURUMDAYIZ”
Balıklıgöl‘de yoğun bir kalabalık olduğunu ama bunu alışverişle kıyaslamamak gerektiğine vurgu yapan esnaf Mahmut Şeker Urfa Değişim mikrofonlarına şu açıklamalarda bulundu, “Çünkü gelen vatandaş artık eskisi gibi alışveriş yapmıyor.
Bunun en büyük sebebi ise ekonomik nedenler. Esnafın şuanda bu durumda olması her şeyin pahalı olmasına ve yakıtın yüksek olmasına bağlıyorum.
Eskiden civar illerden çok sayıda vatandaş gelirken şu anda yakıt fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklı artık çok fazla gelemiyorlar gelenlerde alışveriş yapmıyorlar. Biz esnaf olarak şu anda çok güç durumdayız.
İnşallah bu durumumuz bir an önce düzelir diye temenni ediyorum. Biz bu seneyi aslında geçen sene ile kıyaslayamayız çünkü arada çok bir fark yok.” dedi.
“ÜRÜNLERİMİZİ YÜZDE 10-15 ORANLIK BİR KARLA SATMAYA ÇALIŞIYORUZ AMA ONU DA YAPAMIYORUZ”
“Bizim işlerimiz Covid-19 bittikten sonra 1-2 sene çok iyi olmaya başladı ondan sonra yine kitlendi.” İfadelerine vurgu yapan esnaf Şeker konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Şu anda gelen vatandaş elinden geldiğince hiçbir şey almamaya çalışıyorlar.
Bazen çocuklar ağlayıp işte bir şeyler istediğinde o şekilde almaya çalışıyorlar. Hatta zaruri hiçbir şey almıyorlar. Çünkü bütçeleri çoğu zaman yetmeyebiliyor. Biz ürünlerimizde yüzde 10, yüzde 15 oranlık bir karla satmaya çalışıyoruz ama artık onu da yapamıyoruz.
Biz ürünü aldığımız yerden pahalı alıyoruz. Onun için de buraya getirdiğimizde biz de kendi karımızı koyunca satamıyoruz. Biz eskiden yerli halka daha çok çalışıyorduk ama şu anda her semtte bir çarşı olduğu için artık burası yabancılara kalmış.” sözlerinde bulundu.
“BENİM YETKİLİLERE ÇAĞRIM YERLİ HALKI BİRAZ DAHA GÖRMELERİ, ONLARI ANLAMALARI”
Esnaf Mahmut Şeker son olarak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Şu anda yerli turistler daha ağırlıkta. Yani burada esnaf bitik bir durumda. Yabancı turistler en çok bizim insanlarımızdan biraz şikayetçi oluyorlar.
Gelen turistlere biraz kaba davranıyorlar. Biri kaba davrandı mı herkesi aynı kefeye koyuyorlar. Ben esnaf arkadaşlardan rica ediyorum gelen turistlere biraz daha ılımlı davranmaları iyi olur gibi geliyor bana.
Hatalar insanlar içindir. Benim esnaflardan ricam biraz daha esnek davranmaları. Benim yetkililere Çağrım biraz daha yerli halkı görmeleri, onları anlamaları. Çünkü yerli ve milli olmak daha iyidir.
Bazı iller var isimleri de vermek istemiyorum. Şanlıurfa’ya geldiklerinde yemeklerine kadar kendileri getiriyorlar.” diyerek konuşmasına son noktayı koydu.
URFA DEĞİŞİM GAZETESİ
Ekonomi
Yayınlanma: 01 Ekim 2024 - 14:15
Şanlıurfa'da esnaf dertli: "Kepenk kapatma noktasına geldik"
Şanlıurfa’nın Balıklıgöl platosunda bulunan hediyelik eşya satışı yapan esnaflar ekonomik dalgalanmalar nedeniyle kepenk indirme noktasına gelirken esnaf Mahmut Şeker ise eskiden yerli halk daha çok alışveriş yaparken şu anda turistlere daha ağırlıkta hizmet verdiklerini aktardı.
Ekonomi
01 Ekim 2024 - 14:15
İlginizi Çekebilir