Eyyübiye ilçe merkezinde bulunan konukevlerinde iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı, canlı müzik ruhsatı başta olmak, üzere izinsiz alkol satışı ve hijyen konusunda denetimler gerçekleştirilirken, işletme sahipleri bu denetimlerin adil olmadığını ve evraklarının tam olmasıyla birlikte daha önce herhangi bir uyarı yapılmadığını öne sürdüler.
ŞANLIURFA’YA GELENLERİN UĞRAK ADRESLERİNDEN BİRİDİR
Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak adreslerinden biri olan konukevlerinde cezaların ardı arkası kesilmiyor.
EVRAKLARIMIZ KURUMLAR TARAFINDAN BEKLETİLİYOR
Denetleyen kurumlar kimi işyerinin canlı müzik ruhsatının olmadığına kimisinin de izinsiz alkol satışı yaptığına dikkat çekerken, işletme sahipleri ise; İşyerini açtıkları günden beri tüm işlemlerini tamamlatıp gerekli yerlere ilettiklerini fakat evraklarını verdikleri kurumlar tarafından sürekli bekletildiklerini iddia ettiler.
ŞANLIURFA ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ CEVAPLADI
Haber üzerine ulaştığımız Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da faaliyet gösteren konukevlerine denetimler sonucunda kesilen cezayla ilgili bilgiler aktardı.
VATANDAŞLARDAN ÇOK CİDDİ ŞİKÂYETLER VARDI
Vatandaşlar tarafından gelen yoğun şikâyetler üzerine Şanlıurfa Valiliği koordinesinde konukevlerine denetimler gerçekleştirildi. Pandemiden sonra konukevlerini özellikle ses ve evrak eksikliği konusunda defalarca kez uyardıklarını belirten müdürlük, bu cezanın uyarılar sonrasında kesildiği ileri sürüldü.
ÇOĞUNUN EVRAKLARI EKSİK VE CANLI MÜZİK İZİNLERİ YOK
“İşletmelerin evraklarımızı bekletiyorlar” söylemlerine karşı müdürlük, Toplamda 27 başvurunun yapıldığını, 14 işletmede evrak eksikliğinden dolayı kendilerine tekrar iletilip eksik evraklarını tamamlamasını istediklerini, şuanda değerlendirme aşamasında 3 işletmenin olduğunu ve 7 firmanın canlı müzik iznin olmadığını kaydetti.
CEZALARIN 30 GÜN İÇİNDE ÖDENMESİ GEREK
Yazılan cezaların 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiğine dikkat çeken müdürlük, cezanın erken ödenmesi halinde indirim kolaylığının yapılacağını da belirtti.
DERNEK BAŞKANI OLDUĞUM HALDE BİLGİLENDİRİLMEDİM
İşletme sahipleri adına açıklama yapan Konukevleri Dernek Başkanı Osman Karakaş "Yaklaşık bir haftadır Şanlıurfa turizmi kan alıyor. Deprem, sel, afet, pandemi süreci derken Urfa turizmi bir Mayıs'ta bir de Eylül- Ekim’de iş yapıyor. Eylül’ü zaten bitirdik. Büyükşehir Belediyesi olsun, kültür turizm il müdürlüğü olsun, çevre temizlik bölge müdürlüğü olsun, konukevlerine kafelere müzik yapan yerlere turist ağırlayan yerlere ceza kestiler. Zaten Urfa'nın damarı turizmdir. İnsanlar Urfa'ya üç amaçla geliyorlar türbe amaçlı, tarihi amaçlı ve eğlence amaçlı insanlar gündüzleri peygamberler diyarı, evliyalar diyarı Şanlıurfa’yı gezerken Göbeklitepe, Rumkale, Harran Kümbet Evlerini gezdikten sonra akşam da tabii ki yorgunluklarını atmak için canlı müzik yapan yerlere sıra gecelerine katılıyorlar. Şu anda konukevlerimizin bulunduğu yerde insanların yaşadığı evler yok çoğu konuk evi olarak hizmet veriyor. Geçtiğimiz gecelerde belli bir uyarı yapılmadan buraya gelip bizlere ceza kestiler. Ben bile dernek başkanı olarak bana herhangi bir yetkili tarafından bir bilgilendirme yapılmadı veya bir bilgi verilmedi. Biz yetkililerden destek bekliyoruz bu cezaların ya ertelenmesine ya da herhangi bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Bize desinler ki ruhsatınızı bir ay içerisinde çıkartın, müziğinizin yüksekliği çok fazla biraz kısın bunları yapmadığımız zaman gelip bize ceza kessinler en azından bizler de bizi uyarmışlardı uymadık diyebilelim. Bize biraz süre versinler bizlerde en azından elimizden geldiğince eksik gördükleri her şeyi tamamlayabilelim” şeklinde konuştu.
VALİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ
İşletmesine ceza kesilen İbrahim Aksaray Yetkililere seslenerek bu yanlışın düzeltilmesini istedi. Aksaray, "Geçen akşamlarda bize Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden denetime geldiler. ÇET ruhsatı yani müzik yayın ruhsatımız yok diye, tutanak tuttular. Bizler de gittiğimizde bize tutanak dedikleri belgede bizlere ceza kesmişlerdi. Benim cezam 232 bin lira, Şanlıurfa'nın turizmi için yaptığımız sıra gecesi organizasyonları içerisinde bir de bu cezanın verilmesi çok ağır oldu. Bizler bu misafirleri buraya getirebilmek için neler çekiyoruz. Esnaf olarak hepimiz biliyoruz bu durumu, biz buradan sayın valimize ve yetkililere sesleniyoruz bu konuda biz esnafa yardımcı olmasını arzu talep ediyoruz. Ayrıca biz esnaf olarak mahkeme sürecine başvuracağız. Durup dururken yaptığımız ciro belli iken bize kesilen 232 bin lira cezayı ben 2 sezon boyunca çalışsam bile çıkaramayacağım. Bu cezayı çıkaramayacağımı herkes biliyor. Sayın valimiz bu konuya lütfen el atsın esnafımızı gezerek birebir istişare ederek sorunu çözsün” ifadelerine yer verdi.
KURUMLAR TARAFINDAN BEKLETİLDİK
İşletme için tüm evraklarının hazır olduğunu fakat kurum tarafından bekletildiğini iddia eden Ahmet Güllü "Biz işletmemizi 3 ay önce açtığımızda bütün evraklara başvurumuzu yaptık harçlarımız yatırıldı. Bütün evraklarınız tamam hiçbir eksiğiniz yok dediler ve şu an bu dosyalar onay sürecinde dediler. Biz bu dosyalarımızı sorduğumuz zaman sürekli personel eksikliğinden veya personellerinin şehir dışında olduğundan dolayı biraz aksayacağını söylediler. Mademki personel eksikliği var gecenin bir yarısı denetlemeye çıkarken neden personel eksikliğiniz yok” dedi.
O GECE ÖZEL HAYAT İHLALİ VARDI! MÜŞTERİLERİMİZ ŞİKÂYETÇİ OLDULAR
Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren Güllü, "Öncelikle o gece ansızın bir operasyonla bizlere ceza kesildi. Memur arkadaşlar ellerindeki kamera ile direkt kayıt almaya başladılar, bu işletmemiz hakkında negatif bir durum ortaya koydu. Çünkü orada müşterilerimiz oturuyordu ve kalabalıktı. O gece ben müşterilerimden çokça şikâyet aldım. Ansızın bizim işletmemizi terk eden müşterilerimiz oldu. Özel hayat ihlali diye bir şey var o kayıtlar o videolar alındı insanlar rahatsız oldular. Biz eksiksiz dört dörtlük bir iş yapmak istiyoruz ve bunun için tüm başvurularımızı yaptık. Bu yaptıklarımıza rağmen bize hiçbir dönüş sağlanmadı. Biz bu cezayı neden yiyoruz. Hep Urfa turizm şehri diyoruz ama biz böyle dertler çekerek de bu şekilde ilerleyemeyiz. Bunun için yetkililerin bazı şeyleri düzenlemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
EVRAKLARIMIZ EKSİKSE KANUN VAR NİZAM VAR AFFETMESİNLER AMA ADİL OLSUNLAR
Evraklarımız eksik veya yanlış bir iş yapıyorsak bizi denetleyip gerekli cezayı versinler diyen Güllü, “İşletmelerimizde sıkıntımız varsa veya söylediğiniz şeylere uymuyorsak kanun var nizam var istediğinizi yapabilirsiniz. Ben başvurumu yapmışım bütün çalışmalarımı size teslim etmişim benim suçum günahım ne. Beni bekleten sizsiniz denetleyen de sizlersiniz ve cezayı kesen de aynı şekilde yine sizlersiniz. Bu işletmemin kaybı, salonu terk eden müşterilerimin kaybını ben nasıl önleyeceğim veya telafi edeceğim. Tabii ki denetimler yapılsın eğer yaptığımız bir yanlış varsa tabii ki ceza kesilsin ama bu şekilde kameralarla girip direkt müşterilerimizin yüzünü çekmek hoş bir şey değil” ifadelerini kullandı.
İŞLERİMİZ HIZLANDIRILMIYOR VEYA KEYFİ KARARLARLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ
Kurumlardan hizmet alamadığını belirten Cevher Kara "Ben bir işletmeciyim. Biz burada yerel yönetimler ne de bakanlıkların buradaki temsilciliklerinden yardım alamıyoruz. İşlerimiz hızlandırılmıyor veya keyfi kararlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bizler bu işi de kendimize iş edinmişiz ve biz bu işten ekmek kazanıyoruz. Ben cezamı yedim biliyorsunuz itiraz da çok mümkün değil, çünkü şöyle bir şey var istenirse yasal zemine oturtulabilir o ceza, en basit bir şeyleri dâhil edebiliyorlar. Orada bir ses hoparlörü varsa veya dikkat etmemişseniz hemen ses raporu alınarak ceza kesimi hakkı var. Bize herhangi bir uyarı almadan direkt polis eşliğinde ve zabıta eşliğinde gelip cezayı kesiyorlar. Bizlere herhangi bir uyarı yapılmıyor ya da sürelerimiz uzatılmıyor. Ses yine makul bir düzeyde tutulabilir, şöyle burası Balıklıgöl havzası mekân sayısı kadar neredeyse cami var. Buradaki insanların yaşayışına ki zaten bizlerde aynı inançtayız. Öyle olmasaydı dahi camilerde buranın bir güzelliği, ben kendi işletmemde ezan okunduğu gibi müziği ya kısıyorum ya kapatıyorum. Bu sadece bende değil birçok işletmede de öyle oluyor. Ben bunu geçerli olduğunu sanmıyorum. Başkanımızın dediği gibi burada zaten mesken olarak oturan pek kalmadı. Çoğu işletmeye döndü ya da boşaltıldı ya da kiraya verildi. En iyi bilgi alacakları kişiler muhtarlıklar gitsinler muhtarlıklara sorsunlar herhangi bir şikâyetiniz var mı bu işletmelerle ilgili desinler bizler de ona göre cezamız neyse çekelim” diyerek tepki gösterdi.
NEDEN CEZA VERİLİRKEN YASA UYGULANMIYOR DA CEZA KESİLİRKEN YASA UYGULANIYOR
İşletme sahibi Kara, “Tabii bu bir boyutu 2. boyutu ise şu şimdi Göbeklitepe'nin Urfa'da olması Urfa'ya gereken enerjiyi vermiyor, bunu herkes söylüyor. Bize gelen turlar sürekli Antep'e gidiyor veya biz alışveriş yapamıyoruz, çalışamıyoruz diye sürekli şikâyet alıyoruz. Bu yoktan var olan bir şey değil onların göstermiş olduğu emekten kaynaklanıyor. Orada sendikalar odalar var yerli siyasetçiler, Ankara hepsi birlikte çalıştığı için buradan turistlerin Antep'e gitmesi çok normal. Çok basit bir örnek vereyim. Rum kalesi Antep'e ait bir yer ama bizim Halfeti’nin hemen karşı kıyısı bir o karşı kıyıya gidin bakın bir de bizim eski Halfeti’ye gidip bakın. Hizmet konusunda dağlar kadar fark var. İstanbul Havalimanı’na indiğiniz zaman Sabiha Gökçen Havalimanı’na indiğiniz zaman belki 10/10 büyüklüğünde Antep'in reklamı sizi karşılıyor. Rum Kalesi reklamı karşılıyor. Adamlar bu kadar yatırım yapıyorlar ve bu insanlarda babalarının hayrına ya da Allah rızası için ve bir hayır kurumu oldukları için yapmıyorlar. Şehirlerine Türk lirası döviz getiriyorlar. Ama biz ise burada birbirimizden kazanmaya çalışıyoruz. Urfa'ya dışarıdan hiçbir para gelmiyor. Bu konularda bizim önümüzü açacak bize yardımcı olacak kurumları geçin köstek olmayacak kurumlara da biz hasretiz. Dediğimiz sadece şu yasanın uygulanması, nasıl o ceza bir yasaya binaen uygulanıyorsa o cezaya zemin oluşturan ses ruhsatı yasaya binaen veriliyor. Neden verilirken yasa uygulanmıyor da ceza kesilirken bu yasa uygulanıyor” şeklinde konuştu.
İNSANLAR KENDİLERİNE SOSYAL BİR ALAN BULAMADIKLARI İÇİN BURADA KALMIYOR
Sözlerini sürdüren Kara “Alkol meselesi buralarda çok büyük bir sorun olmaya başladı. İşte verilsin mi, verilmesin mi diye? Şuna karar vermemiz lazım Türkiye'de belli bir anayasa var ve bu anayasanın izdüşümleri var, yerel yönetimlerde var, ruhsatta var, sağlıkta var, özel hastane açarsanız onu bile bir yönetmeliği var. Alkolün de bir yasası var bunu uygularsınız veya uygulamasınız ama bu noktada şu var bu insanların yaşam hakkına saygı duymalıyız. Urfa'da o kadar hastane var hepsinde uzman eksikliği var, öğretmen eksikliği var niye çünkü insanlar burada kalmak istemiyor. Doğu görevini bitirip kaçmak istiyor. Burada insanların gezebileceği bir sosyal alan yok, insanların vakit geçirebileceği bir yer yok, ama o adam Hacettepe’de okurken 9 Eylül'de okurken bunlar işinden çıktığı zaman dışarıda kendince eğlenebileceği bir mekân bulabiliyor. Bizim burada müziği bile sıkıntı ediyorlar sizce insanlar burada dururlar mı? Lafa gelince Urfa sıra geceleri övgülere boğuluyor, İbo Showlarda hatta ulusal kanallarda gösteriliyor. 2019'da Şanlıurfa müzik şehri ilan edildi UNESCO tarafından ama bunun hiçbir karşılığı yok” dedi.
BİRBİRİMİZİN HAKKINA TECAVÜZ ETMEDİĞİMİZ SÜRECE İNSANLARA YASANIN VERİLDİĞİ HAKLAR VERİLMELİDİR
Yapılan denetimlerin adil olmadığını kaydeden Cevher, “Denetim yapılsın biz kimseye bir şey demiyoruz. Eğer bu şekilde devam ederlerse hem buradaki insanların rızkıyla oynamış olurlar hem de Urfa'nın itibarı zedelenir ve bir arada yaşama kültürü yok olur. Bakın şöyle bir karar alınabilir denebilir ki ya ezan sırasında müziği kapatın veya camiye yakın bir yerde belli desibel aralıklarıyla müzik çalınsın, bunlar çözüm üretilebilecek şeyler ama birbirimizin yaşam hakkına, eğlenme kültürüne zarar verdiğimiz sürece işlerimizi zorlaştırılırız. Kurum gelir temizlik denetimi yapar, gelir ses denetimi yapar, oradaki asayişi kontrol eder, çünkü insanlar bir tek Urfa'da içki içmiyor ki, müteveğin yerlerde de alkol alınıyor. Neden oralarda bu tür sorunlar yaşanmıyor da hep Şanlıurfa'da yaşanıyor. Balıklıgöl'de ezan okurken ben de sevmem eğlence sesiyle ezan sesi karışsın ama o da bir değer bu da bir değer ikisine de saygı duymak gerekiyor. Zaten hiçbir arkadaşımız bu konuda zorluk çıkaracağını düşünmüyorum çünkü ezan okunduğu zaman bütün konuk evlerinde müzik sesleri kısılır. Derdimiz alkol olsun veya olmasın değil müzik yüksek sesle çalınsın veya çalınmasın değil, bizler hepimiz mobil halde veya yaya halinde geziyoruz. Gezdiğimiz yerlerde bir bakıyoruz ki her tarafta tekel bayiler açılmış buna ruhsatı veren de aynı kurum buradan alışveriş yapan da yine biz ve hemşerilerimiz, birbirimizin hakkına tecavüz etmediğimiz sürece insanlara yasanın verildiği haklar verilmelidir. Vergisini ödüyorsa harcını yatırıyorsan bedelini ödüyorsa maddi ve manevi olarak hele hele ki bir katma değer yaratıyorsa buna tabii ki bir şey yapamaz. Bizi gelip şöyle denetlesinler; Senin İngilizce bilen personelin var mı, bu denetim olsun veya işte fatura kestin mi kesmedin mi, personelin sigortalı mı değil mi, bize bunları söylesinler. Kalkıp da keyfi cezalar kesmesinler” diye konuştu.
ŞANLIURFA’YA GELENLERİN UĞRAK ADRESLERİNDEN BİRİDİR
Şanlıurfa’ya gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak adreslerinden biri olan konukevlerinde cezaların ardı arkası kesilmiyor.
EVRAKLARIMIZ KURUMLAR TARAFINDAN BEKLETİLİYOR
Denetleyen kurumlar kimi işyerinin canlı müzik ruhsatının olmadığına kimisinin de izinsiz alkol satışı yaptığına dikkat çekerken, işletme sahipleri ise; İşyerini açtıkları günden beri tüm işlemlerini tamamlatıp gerekli yerlere ilettiklerini fakat evraklarını verdikleri kurumlar tarafından sürekli bekletildiklerini iddia ettiler.
ŞANLIURFA ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜ CEVAPLADI
Haber üzerine ulaştığımız Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, geçtiğimiz günlerde Şanlıurfa’da faaliyet gösteren konukevlerine denetimler sonucunda kesilen cezayla ilgili bilgiler aktardı.
VATANDAŞLARDAN ÇOK CİDDİ ŞİKÂYETLER VARDI
Vatandaşlar tarafından gelen yoğun şikâyetler üzerine Şanlıurfa Valiliği koordinesinde konukevlerine denetimler gerçekleştirildi. Pandemiden sonra konukevlerini özellikle ses ve evrak eksikliği konusunda defalarca kez uyardıklarını belirten müdürlük, bu cezanın uyarılar sonrasında kesildiği ileri sürüldü.
ÇOĞUNUN EVRAKLARI EKSİK VE CANLI MÜZİK İZİNLERİ YOK
“İşletmelerin evraklarımızı bekletiyorlar” söylemlerine karşı müdürlük, Toplamda 27 başvurunun yapıldığını, 14 işletmede evrak eksikliğinden dolayı kendilerine tekrar iletilip eksik evraklarını tamamlamasını istediklerini, şuanda değerlendirme aşamasında 3 işletmenin olduğunu ve 7 firmanın canlı müzik iznin olmadığını kaydetti.
CEZALARIN 30 GÜN İÇİNDE ÖDENMESİ GEREK
Yazılan cezaların 30 gün içerisinde ödenmesi gerektiğine dikkat çeken müdürlük, cezanın erken ödenmesi halinde indirim kolaylığının yapılacağını da belirtti.
DERNEK BAŞKANI OLDUĞUM HALDE BİLGİLENDİRİLMEDİM
İşletme sahipleri adına açıklama yapan Konukevleri Dernek Başkanı Osman Karakaş "Yaklaşık bir haftadır Şanlıurfa turizmi kan alıyor. Deprem, sel, afet, pandemi süreci derken Urfa turizmi bir Mayıs'ta bir de Eylül- Ekim’de iş yapıyor. Eylül’ü zaten bitirdik. Büyükşehir Belediyesi olsun, kültür turizm il müdürlüğü olsun, çevre temizlik bölge müdürlüğü olsun, konukevlerine kafelere müzik yapan yerlere turist ağırlayan yerlere ceza kestiler. Zaten Urfa'nın damarı turizmdir. İnsanlar Urfa'ya üç amaçla geliyorlar türbe amaçlı, tarihi amaçlı ve eğlence amaçlı insanlar gündüzleri peygamberler diyarı, evliyalar diyarı Şanlıurfa’yı gezerken Göbeklitepe, Rumkale, Harran Kümbet Evlerini gezdikten sonra akşam da tabii ki yorgunluklarını atmak için canlı müzik yapan yerlere sıra gecelerine katılıyorlar. Şu anda konukevlerimizin bulunduğu yerde insanların yaşadığı evler yok çoğu konuk evi olarak hizmet veriyor. Geçtiğimiz gecelerde belli bir uyarı yapılmadan buraya gelip bizlere ceza kestiler. Ben bile dernek başkanı olarak bana herhangi bir yetkili tarafından bir bilgilendirme yapılmadı veya bir bilgi verilmedi. Biz yetkililerden destek bekliyoruz bu cezaların ya ertelenmesine ya da herhangi bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Bize desinler ki ruhsatınızı bir ay içerisinde çıkartın, müziğinizin yüksekliği çok fazla biraz kısın bunları yapmadığımız zaman gelip bize ceza kessinler en azından bizler de bizi uyarmışlardı uymadık diyebilelim. Bize biraz süre versinler bizlerde en azından elimizden geldiğince eksik gördükleri her şeyi tamamlayabilelim” şeklinde konuştu.
VALİMİZDEN DESTEK BEKLİYORUZ
İşletmesine ceza kesilen İbrahim Aksaray Yetkililere seslenerek bu yanlışın düzeltilmesini istedi. Aksaray, "Geçen akşamlarda bize Şanlıurfa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden denetime geldiler. ÇET ruhsatı yani müzik yayın ruhsatımız yok diye, tutanak tuttular. Bizler de gittiğimizde bize tutanak dedikleri belgede bizlere ceza kesmişlerdi. Benim cezam 232 bin lira, Şanlıurfa'nın turizmi için yaptığımız sıra gecesi organizasyonları içerisinde bir de bu cezanın verilmesi çok ağır oldu. Bizler bu misafirleri buraya getirebilmek için neler çekiyoruz. Esnaf olarak hepimiz biliyoruz bu durumu, biz buradan sayın valimize ve yetkililere sesleniyoruz bu konuda biz esnafa yardımcı olmasını arzu talep ediyoruz. Ayrıca biz esnaf olarak mahkeme sürecine başvuracağız. Durup dururken yaptığımız ciro belli iken bize kesilen 232 bin lira cezayı ben 2 sezon boyunca çalışsam bile çıkaramayacağım. Bu cezayı çıkaramayacağımı herkes biliyor. Sayın valimiz bu konuya lütfen el atsın esnafımızı gezerek birebir istişare ederek sorunu çözsün” ifadelerine yer verdi.
KURUMLAR TARAFINDAN BEKLETİLDİK
İşletme için tüm evraklarının hazır olduğunu fakat kurum tarafından bekletildiğini iddia eden Ahmet Güllü "Biz işletmemizi 3 ay önce açtığımızda bütün evraklara başvurumuzu yaptık harçlarımız yatırıldı. Bütün evraklarınız tamam hiçbir eksiğiniz yok dediler ve şu an bu dosyalar onay sürecinde dediler. Biz bu dosyalarımızı sorduğumuz zaman sürekli personel eksikliğinden veya personellerinin şehir dışında olduğundan dolayı biraz aksayacağını söylediler. Mademki personel eksikliği var gecenin bir yarısı denetlemeye çıkarken neden personel eksikliğiniz yok” dedi.
O GECE ÖZEL HAYAT İHLALİ VARDI! MÜŞTERİLERİMİZ ŞİKÂYETÇİ OLDULAR
Daha sonra sözlerini şu şekilde sürdüren Güllü, "Öncelikle o gece ansızın bir operasyonla bizlere ceza kesildi. Memur arkadaşlar ellerindeki kamera ile direkt kayıt almaya başladılar, bu işletmemiz hakkında negatif bir durum ortaya koydu. Çünkü orada müşterilerimiz oturuyordu ve kalabalıktı. O gece ben müşterilerimden çokça şikâyet aldım. Ansızın bizim işletmemizi terk eden müşterilerimiz oldu. Özel hayat ihlali diye bir şey var o kayıtlar o videolar alındı insanlar rahatsız oldular. Biz eksiksiz dört dörtlük bir iş yapmak istiyoruz ve bunun için tüm başvurularımızı yaptık. Bu yaptıklarımıza rağmen bize hiçbir dönüş sağlanmadı. Biz bu cezayı neden yiyoruz. Hep Urfa turizm şehri diyoruz ama biz böyle dertler çekerek de bu şekilde ilerleyemeyiz. Bunun için yetkililerin bazı şeyleri düzenlemesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
EVRAKLARIMIZ EKSİKSE KANUN VAR NİZAM VAR AFFETMESİNLER AMA ADİL OLSUNLAR
Evraklarımız eksik veya yanlış bir iş yapıyorsak bizi denetleyip gerekli cezayı versinler diyen Güllü, “İşletmelerimizde sıkıntımız varsa veya söylediğiniz şeylere uymuyorsak kanun var nizam var istediğinizi yapabilirsiniz. Ben başvurumu yapmışım bütün çalışmalarımı size teslim etmişim benim suçum günahım ne. Beni bekleten sizsiniz denetleyen de sizlersiniz ve cezayı kesen de aynı şekilde yine sizlersiniz. Bu işletmemin kaybı, salonu terk eden müşterilerimin kaybını ben nasıl önleyeceğim veya telafi edeceğim. Tabii ki denetimler yapılsın eğer yaptığımız bir yanlış varsa tabii ki ceza kesilsin ama bu şekilde kameralarla girip direkt müşterilerimizin yüzünü çekmek hoş bir şey değil” ifadelerini kullandı.
İŞLERİMİZ HIZLANDIRILMIYOR VEYA KEYFİ KARARLARLA KARŞI KARŞIYA KALIYORUZ
Kurumlardan hizmet alamadığını belirten Cevher Kara "Ben bir işletmeciyim. Biz burada yerel yönetimler ne de bakanlıkların buradaki temsilciliklerinden yardım alamıyoruz. İşlerimiz hızlandırılmıyor veya keyfi kararlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bizler bu işi de kendimize iş edinmişiz ve biz bu işten ekmek kazanıyoruz. Ben cezamı yedim biliyorsunuz itiraz da çok mümkün değil, çünkü şöyle bir şey var istenirse yasal zemine oturtulabilir o ceza, en basit bir şeyleri dâhil edebiliyorlar. Orada bir ses hoparlörü varsa veya dikkat etmemişseniz hemen ses raporu alınarak ceza kesimi hakkı var. Bize herhangi bir uyarı almadan direkt polis eşliğinde ve zabıta eşliğinde gelip cezayı kesiyorlar. Bizlere herhangi bir uyarı yapılmıyor ya da sürelerimiz uzatılmıyor. Ses yine makul bir düzeyde tutulabilir, şöyle burası Balıklıgöl havzası mekân sayısı kadar neredeyse cami var. Buradaki insanların yaşayışına ki zaten bizlerde aynı inançtayız. Öyle olmasaydı dahi camilerde buranın bir güzelliği, ben kendi işletmemde ezan okunduğu gibi müziği ya kısıyorum ya kapatıyorum. Bu sadece bende değil birçok işletmede de öyle oluyor. Ben bunu geçerli olduğunu sanmıyorum. Başkanımızın dediği gibi burada zaten mesken olarak oturan pek kalmadı. Çoğu işletmeye döndü ya da boşaltıldı ya da kiraya verildi. En iyi bilgi alacakları kişiler muhtarlıklar gitsinler muhtarlıklara sorsunlar herhangi bir şikâyetiniz var mı bu işletmelerle ilgili desinler bizler de ona göre cezamız neyse çekelim” diyerek tepki gösterdi.
NEDEN CEZA VERİLİRKEN YASA UYGULANMIYOR DA CEZA KESİLİRKEN YASA UYGULANIYOR
İşletme sahibi Kara, “Tabii bu bir boyutu 2. boyutu ise şu şimdi Göbeklitepe'nin Urfa'da olması Urfa'ya gereken enerjiyi vermiyor, bunu herkes söylüyor. Bize gelen turlar sürekli Antep'e gidiyor veya biz alışveriş yapamıyoruz, çalışamıyoruz diye sürekli şikâyet alıyoruz. Bu yoktan var olan bir şey değil onların göstermiş olduğu emekten kaynaklanıyor. Orada sendikalar odalar var yerli siyasetçiler, Ankara hepsi birlikte çalıştığı için buradan turistlerin Antep'e gitmesi çok normal. Çok basit bir örnek vereyim. Rum kalesi Antep'e ait bir yer ama bizim Halfeti’nin hemen karşı kıyısı bir o karşı kıyıya gidin bakın bir de bizim eski Halfeti’ye gidip bakın. Hizmet konusunda dağlar kadar fark var. İstanbul Havalimanı’na indiğiniz zaman Sabiha Gökçen Havalimanı’na indiğiniz zaman belki 10/10 büyüklüğünde Antep'in reklamı sizi karşılıyor. Rum Kalesi reklamı karşılıyor. Adamlar bu kadar yatırım yapıyorlar ve bu insanlarda babalarının hayrına ya da Allah rızası için ve bir hayır kurumu oldukları için yapmıyorlar. Şehirlerine Türk lirası döviz getiriyorlar. Ama biz ise burada birbirimizden kazanmaya çalışıyoruz. Urfa'ya dışarıdan hiçbir para gelmiyor. Bu konularda bizim önümüzü açacak bize yardımcı olacak kurumları geçin köstek olmayacak kurumlara da biz hasretiz. Dediğimiz sadece şu yasanın uygulanması, nasıl o ceza bir yasaya binaen uygulanıyorsa o cezaya zemin oluşturan ses ruhsatı yasaya binaen veriliyor. Neden verilirken yasa uygulanmıyor da ceza kesilirken bu yasa uygulanıyor” şeklinde konuştu.
İNSANLAR KENDİLERİNE SOSYAL BİR ALAN BULAMADIKLARI İÇİN BURADA KALMIYOR
Sözlerini sürdüren Kara “Alkol meselesi buralarda çok büyük bir sorun olmaya başladı. İşte verilsin mi, verilmesin mi diye? Şuna karar vermemiz lazım Türkiye'de belli bir anayasa var ve bu anayasanın izdüşümleri var, yerel yönetimlerde var, ruhsatta var, sağlıkta var, özel hastane açarsanız onu bile bir yönetmeliği var. Alkolün de bir yasası var bunu uygularsınız veya uygulamasınız ama bu noktada şu var bu insanların yaşam hakkına saygı duymalıyız. Urfa'da o kadar hastane var hepsinde uzman eksikliği var, öğretmen eksikliği var niye çünkü insanlar burada kalmak istemiyor. Doğu görevini bitirip kaçmak istiyor. Burada insanların gezebileceği bir sosyal alan yok, insanların vakit geçirebileceği bir yer yok, ama o adam Hacettepe’de okurken 9 Eylül'de okurken bunlar işinden çıktığı zaman dışarıda kendince eğlenebileceği bir mekân bulabiliyor. Bizim burada müziği bile sıkıntı ediyorlar sizce insanlar burada dururlar mı? Lafa gelince Urfa sıra geceleri övgülere boğuluyor, İbo Showlarda hatta ulusal kanallarda gösteriliyor. 2019'da Şanlıurfa müzik şehri ilan edildi UNESCO tarafından ama bunun hiçbir karşılığı yok” dedi.
BİRBİRİMİZİN HAKKINA TECAVÜZ ETMEDİĞİMİZ SÜRECE İNSANLARA YASANIN VERİLDİĞİ HAKLAR VERİLMELİDİR
Yapılan denetimlerin adil olmadığını kaydeden Cevher, “Denetim yapılsın biz kimseye bir şey demiyoruz. Eğer bu şekilde devam ederlerse hem buradaki insanların rızkıyla oynamış olurlar hem de Urfa'nın itibarı zedelenir ve bir arada yaşama kültürü yok olur. Bakın şöyle bir karar alınabilir denebilir ki ya ezan sırasında müziği kapatın veya camiye yakın bir yerde belli desibel aralıklarıyla müzik çalınsın, bunlar çözüm üretilebilecek şeyler ama birbirimizin yaşam hakkına, eğlenme kültürüne zarar verdiğimiz sürece işlerimizi zorlaştırılırız. Kurum gelir temizlik denetimi yapar, gelir ses denetimi yapar, oradaki asayişi kontrol eder, çünkü insanlar bir tek Urfa'da içki içmiyor ki, müteveğin yerlerde de alkol alınıyor. Neden oralarda bu tür sorunlar yaşanmıyor da hep Şanlıurfa'da yaşanıyor. Balıklıgöl'de ezan okurken ben de sevmem eğlence sesiyle ezan sesi karışsın ama o da bir değer bu da bir değer ikisine de saygı duymak gerekiyor. Zaten hiçbir arkadaşımız bu konuda zorluk çıkaracağını düşünmüyorum çünkü ezan okunduğu zaman bütün konuk evlerinde müzik sesleri kısılır. Derdimiz alkol olsun veya olmasın değil müzik yüksek sesle çalınsın veya çalınmasın değil, bizler hepimiz mobil halde veya yaya halinde geziyoruz. Gezdiğimiz yerlerde bir bakıyoruz ki her tarafta tekel bayiler açılmış buna ruhsatı veren de aynı kurum buradan alışveriş yapan da yine biz ve hemşerilerimiz, birbirimizin hakkına tecavüz etmediğimiz sürece insanlara yasanın verildiği haklar verilmelidir. Vergisini ödüyorsa harcını yatırıyorsan bedelini ödüyorsa maddi ve manevi olarak hele hele ki bir katma değer yaratıyorsa buna tabii ki bir şey yapamaz. Bizi gelip şöyle denetlesinler; Senin İngilizce bilen personelin var mı, bu denetim olsun veya işte fatura kestin mi kesmedin mi, personelin sigortalı mı değil mi, bize bunları söylesinler. Kalkıp da keyfi cezalar kesmesinler” diye konuştu.
URFA DEĞİŞİM GAZETESİŞanlıurfa'daki konukevlerine yüklü ceza! "Ceza keserken adil olsunlar"
— Urfa Değişim Gazetesi (@urfadegisim63) October 4, 2024
#bist100 #adıyaman #alıç #hasad #ormanmeyvesi #sağlıkproblemi #şifakaynağı Açıklandı #kpssortaöğretim Cem Garipoğlu #SONDAKİKA #bişeyleroluyor #konukevleri #sanliurfa #ceza @UrfaValiligi @SanliurfaEmnMd pic.twitter.com/Vr0bOOAGLV