Renkleri ve nakışları ile kendine hayran bıraktıran tülbentler farklı kültürleri bir arada yaşattırıyor.
Ancak mevsimlik tarım işçilerinin göç etmesi, tülbentlere olan talebi de olumsuz yönde etkiliyor.
Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Balıklıgöl Platosunda yer alan kapalı çarşıda Esnaflık yapan Mehmet Can Akkuş, Urfa Değişim mikrofonlarına yaptığı açıklamada, Tülbentlerinin dolar bazında geldiğini ve şuanda mevsimlik tarım işçilerinin çalışmaya gittiğini söyleyerek Ekim - Kasım gibi aylarda satışlarının iyi olduğunu vurguladı. Tülbent fiyatlarının ise 150 TL’den başlayıp 450 TL’ye
“BU ÇARŞIDA DÖNEN BÜTÜN TİCARET DOLAR ÜZERİNDEN YAPILIYOR”
Yaklaşık 35 senedir bu pazarda esnaflık yaptığı yönünde mikrofonlarımıza açıklamalarda bulunan esnaf Mehmet Can Akkuş konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi, “Ekonomi ve hayat pahalılığı her sektörü olumsuz etkilediği gibi bizleri de olumsuz yönde etkiliyor.
Biz dolar üzerinde çalışıyoruz bu da ister istemez fiyatların artmasına sebep oluyor. Biz de tülbentlerin renkleri kültürlerine göre etkili oluyor.
Koyu renkli tülbentleri daha çok Arap kesim tercih ederken daha açık ve mavi renkli tülbentleri ise Kürtler daha çok tercih ediyor. Bizim bu çarşıda daha çok Araplara yönelik satışlar yapılıyor.
Çünkü Kürtler çok fazla tülbentleri tercih etmiyor ama Araplar ise her yerde kullanıyorlar. Bu çarşıda dönen bütün ticaret dolar üzerinden yapılıyor.
Dolar yükseldi mi ister istemez bizim fiyatlara da yansıyor. Zaten ülkemizde yükselmeyen hiçbir şey kalmadı.” dedi.
“MEVSİMLİK İŞÇİLER TATİLE ÇIKMIŞLAR NE ZAMAN TATİLDEN DÖNÜŞ YAPARLARSA İŞLERİMİZDE DE BİR TIK KIPIRDAMA BAŞLAR”
“Biz bu çarşıda bir sattığımızı bir daha yerine koyamıyoruz.” cümlesine vurgu yapan esnaf Akkuş konuşmasının devamında şu açıklamalarda bulundu, “Bizim bu dönemde işlerimiz düşüyor çünkü mevsimlik tarım işçileri tatile çıkmışlar onlar ne zaman tatilden dönüş yaparlarsa işlerimizde de bir tık kıpırdama başlar.
Bizim siyasetçilerimiz mevsimlik tarım işçilerinin tatile çıktığını söylüyordu onlar ne zaman dönerlerse işlerimizde biraz iyi olur.
Benim bildiğim eskiden insanlar tatile gittiğinde para harcarlardı ama şimdiki tatilciler para kazanmaya gidiyor. Çalışma ya da tatil yapma koşulları değişmiş herhâlde.
Tülbentlerimizin fiyatı 150 TL’den başlayıp 450 TL’ye kadar kalitesine, işlemesine ve boncuğun işlemesine göre fiyat değişkenliği ne gidiliyor.” ifadelerine yer verdi.
“GEÇEN SENELERDE BİR BAYAN 10-15 ARASI TÜLBENT ALIRKEN BU SENE MAKSİMUM 5 TÜLBENT ALMAYA ÇALIŞIYOR”
Esnaf Mehmet Can Akkuş, konuşmasının devamında yaptığı açıklamada , “Fiyatların artması tülbent alımlarını da olumsuz yönde etkiliyor.
Geçen senelerde bir bayan 10-15 arası tülbent alırken bu sene maksimum 5 tülbent almaya çalışıyor. Hal böyle olunca işlerimizde düşmeye başlıyor.
Bu mevsimde işlerimiz belli etmiyor gün geliyor satışlarımız iyi oluyor, artıyor ama gün geliyor 3-4 gün üst üste hiç satış yapmadığımız oluyor.
Tabi bu mevsimde böyle olması çok normal çünkü tülbent takan hiç kimse yok. Burada herkes tarım işine gitmiş bizim işlerimiz Ekim - Kasım gibi aylarda daha çok açılıyor.
Tabi yine de Allah herkesin işini gücünü rast getirsin. Herkese bol kazançlar nasip etsin. Allah ülkemize zeval vermesin.
Başkada diyecek bir şey yok.” diyerek konuşmasına son noktayı koydu.
Yorumlar
Kalan Karakter: