Urfa Çalışma Grubu, Şanlıurfa'da yapımı süren Şehir Hastanesi’yle ilgili sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.
Grubun açıklamasında, hastane çevresindeki alanların Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kamulaştırıldığı ve belediyeye, imarda park ve rekreasyon alanı olarak kullanılması şartıyla devredildiği ancak bu alanların, kamulaştırma amacı dışında ticari işletmelere dönüştürülme çabalarının gündeme gelindiği öne sürüldü.
Kamulaştırma amacına aykırı kullanımların hukuki sorunlar doğurabileceğine aktaran Urfa Çalışma Grubu, DSİ tarafından yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak ayrılan bölgelerin, halkın ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Kamu alanlarının, amacı dışında kullanılmaya çalışılması akıllara “ranta mı açılıyor” soruları geldi.
RANTA MI ÇEVİRİLİYOR?
Urfa Çalışma Grubu’ndan yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde:
“Şanlıurfa'da yapımı süren Şehir Hastanesi'nin çevresindeki alanlar, Devlet Su İşleri (DSI) tarafından kamulaştırılmış ve belediyeye, imarda park ve rekreasyon alanı olarak kullanılmak koşuluyla devredilmiştir. Ancak bu alanların kamulaştırma amacının dışında, ticari işletmelere dönüştürülme çabaları gündeme gelmektedir. Bu alanın kamulaştırma amacına uygun kullanılmaması halinde hukuki sorunlar doğurabilecektir.
“KAMU YARARINA KULLANILMASINI ŞART KOŞMAKTADIR”
2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu ve 3194 sayılı İmar Kanunu, bu alanların kamu yararına kullanılmasını şart koşmaktadır. DSİ tarafından yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak ayrılan bu bölgelerin, halkın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda, alanların park ve ağaçlandırma amacıyla kullanılması, ayrıca araç parkını da karşılayacak şekilde planlanması önem arz etmektedir.
Şehir Hastanesi çevresinin yeşil alan ve sosyal donatı alanı olarak korunması ve ağaçlandırılması, Şanlıurfa'nın yaşam kalitesine katkı sunacak ve halk sağlığına hizmet edecektir. Tüm Şanlıurfa halkını ve yetkilileri, bu kamusal alanların kamulaştırma amacına uygun olarak kullanılmasını sağlayıp, korunmasına destek olmaya çağırıyoruz.”
Yorumlar
Kalan Karakter: