Artışlar geleneğimizin de estetiğini bozuyor!

Şanlıurfa’nın tarihi çarşısında adeta bir müze havası veren manifaturacılar sadece gelin çeyizi hazırladıklarını ve diğer vatandaşların ürün alamadıklarını, eski kıyafetleriyle idare ettiklerini söyledi.

15 Kasım 2022 - 16:32
TAKİP ETTAKİP ET
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok yerleşim yerinde asırlardır kullanılan ve ‘kıras fistan’ olarak bilinen yöresel kıyafetler, zamlanan fiyatlarından dolayı raflarda kaldı.

Uzun yıllardır kadınlar tarafından kullanılan ve zamlanan ‘kıras fistan' takımları Urfalı kadınların üstünde değil iş yeri raflarında toz tutmaya başladı. Bir zamanlar kadınlar tarafından sıkça kullanılan yöresel kıyafetler raflarda kalırken alan vatandaşlar ise mecburiyetten aldıklarını dile getirdi.

Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Tarihi Kapalı Çarşı’da kalabalıktan dolayı atacak adım bulunmazken çoğu vatandaş sadece ellerinde bir poşetle kimisi de bir şey almadan sadece kumaşlara bakıyor.

“URFALILAR GEÇMİŞE DÖNMÜŞ DİYEBİLİRİZ”

Yöresel kıyafetlere ilginin arttığını fakat vatandaşların alım güçlerinden dolayı alamadıklarını ifade eden yöresel kıyafet satıcısı İhsan Mencek şunları kaydetti:  “Şuan Urfalı vatandaşlar tekrardan geçmişe dönmüş diyebiliriz.  Eskiden bu kadar tercih edilmiyordu fakat şuan tercih ediliyor bu kez fiyatlar çok pahalı.” dedi.

ESKİDEN GELEN TÜM MİSAFİRELERE HEDİYELİK VERİLİRDİ, ŞUAN SADECE GELİNE ALINIR”

Geçmişte yapılan düğünlerde gelen tüm misafirlere hediyelikler verildiğini fakat artan fiyatlardan dolayı artık sadece geline alındığını aktaran Mencek: “Şanlıurfa’da gelinlerin çeyizinde olmazsa olmazlardan biri yöresel kumaşlardır. Eskiden bir düğün yapıldığında gelen tüm misafirlere hediyelik kumaş hediye edilirdi şuan fiyatlardan dolayı vatandaş sadece ihtiyaçları olduğunda alabiliyor. Gelen tüm misafirlere değil sadece geline alınabiliyor. Sadece bir gelinin çeyizinde en az 7-8 parça kumaş bulunuyor. Buda 12 ile 15 bin arasında bir rakama tekabül ediyor. Araplar Naz naz dediğimiz kumaşları tercih ediyor, Kürtler ise Kuşi dediğimiz kumaşları tercih ediyor.” şeklinde konuştu.

“SATIŞ YAPMADIKÇA BİZLERDE ZOR DURUMA GİRİYORUZ”

Sözlerine daha sonra şu şekilde devam Mencek: “Kumaşlarımız, İran, Pakistan, Çin, Kore gibi yerlerden geliyor. Fiyatların yükselmesini bizlerde istemeyiz ama fiyatlar yükseldikçe bizde mecburen karımızı çıkartıyoruz. Bu kadar uzak yerlerden gelen kumaş fiyatları haliyle pahalı oluyor bu kez müşteriler almadıkça biz zor durumda kalıyoruz. Fiyatlar bize dolar bazında geldikleri için pahalı oluyor. Kumaşlarımıza rağbet daha çok Arap ve Kürtlerden var. Kürtler sadece düğünlerde ve normal günlük hayatta kullandıkları için 3-4 kat alırken Araplar ise 7-8 takım alıyor. Araplar hayatın her alanında yöresel kumaşları kullandıkları için fazla alıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Kumaş fiyatlarının kalitesine göre değiştiğini söyleyen manifaturacılar Mehmet Aslan: “Fiyatlar 200 den başlayıp 2 bine kadar çıkıyor.” dedi. 

“MODELE GÖRE FİYATLAR ARTIYOR”

Fiyatlardan dolayı vatandaşların kumaş elbise alamadıklarını söyleyen Aslan: “Dikiş konusunda ise model farkından dolayı fiyatlar biraz daha artabilir. Fiyatlar bu sene oldukça pahalı ve vatandaşlar 2 takım yerine 1 taneyi zor alabiliyor.  Kumaşlar yöreye göre değişiyor.” dedi.

“MÜŞTERİ GELİN ÇEYİZİNİ TAMAMLAYAMIYOR”

 Aslan daha sonra şunları söyledi: “Gelin çeyizlerinde 10 bini gözden çıkarmak gerekiyor. Geçen sene 200 liraya olan klumaşlar bu sene 600 liraya çıktı bunlar haliyle böyle olunca müşterilerde artık gelinlere 10 takım alacaklarına 6 takıma düştü.” diyerek sitem etti.

“ARTAN FİYATLARDAN DOLAYI ŞİKAYETÇİYİM”

Kumaş elbise almaya geldiğini söyleyen Meryem Dağ artan fiyatlardan dolayı şikayetçiyim diyerek şunları kaydetti: “Mecburen kumaş elbise alıyoruz. Bizim yörede sadece bu kumaş elbiseler giyildiği için ister istemez bizlerde alıyoruz. Şuan ki parayla geçen sene 6 takım alabiliyordum. Eskiden bir düğün, nişan gibi davetlerde sürekli gidip kendimize yeni kumaşlar alıyorduk ama şuan sadece ihtiyacımız olanı alabiliyoruz. Fiyatların bu kadar pahalı olmasından dolayı artık şikayetçiyim.” şeklinde konuştu.