Çikolata kisti, kadınlarda genellikle adet dönemi ile ilişkili şiddetli ağrılarla kendini gösterir. Kasık ve bel ağrılarının yanı sıra, adet sırasında ağrılar daha da şiddetlenebilir.
Ayrıca, çikolata kisti, kısırlık riski oluşturabilen bir hastalık olarak da dikkat çekmektedir. Özellikle genç kadınlar ve yeni evlenmiş çiftlerde yaygın olarak görülme oranı çok daha yüksektir.
Özel bir hastanede Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yapan Zeki Mil, Çikolata kistinin tedavisinin iki ana yöntemle yapılabildiğini ve bunların medikal tedavi ile cerrahi müdahale olduğunu vurguladı.
Mil, ayrıca çikolata kistinin doğumdan önce fark edilirse, sezaryenle doğum sırasında rahim içerisindeki kistlerin alınmasının da mümkün olabileceğini vurguladı.
“ÇİKOLATA KİSTİ, ÖZELLİKLE GENÇLERDE VE YENİ EVLİLERDE DAHA FAZLA GÖRÜLÜR”
Çikolata kisti denmesinin sebebinin, kistin içinin çikolata kıvamında, kahverengi olmasından kaynaklandığına vurgu yapan Kadın Doğum Uzmanı Zeki Mil, Konuya ilişkin mikrofonlarımıza şu açıklamalarda bulundu, “Tıpta buna "çikolata kisti" veya "endometriozis" denir. Çikolata kisti, özellikle bel ve kasık ağrılarına sebep olabilir. Adet sırasında şiddetli kasık ağrısı da görülebilir.
Çikolata kisti, özellikle gençlerde ve yeni evlilerde daha fazla görülür, ancak ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilir. Yeni evlenmiş bayanlarda daha sık görülmektedir ve kısırlık sorunu oluşturabilir.
Bu kistlerin yaygınlığı, kısırlık riskini artıran bir faktör olabilir. Eğer çikolata kisti, her iki yumurtalıkta da yaygın hale gelirse, bu durum kısırlığa yol açabilir.” ifadelerine yer verdi.
“MEDİKAL TEDAVİ İLE GEÇMEYEN ÇİKOLATA KİSTİ, CERRAHİ TEDAVİYE BAŞVURULABİLİR”
“Çikolata kisti tedavisinde iki yöntem bulunmaktadır: medikal tedavi ve cerrahi tedavi yöntemi.” Olduğuna vurgu yapan Uzman Mil, konuşmasının devamında şu açıklamalara yer verdi, “Medikal tedavi kapsamında doğum kontrol hapları gibi ilaçlar kullanılabilir.
Bu ilaçlar, çikolata kistlerinin küçülmesini sağlar. Ancak medikal tedavi ile geçmeyen çikolata kisti durumunda cerrahi tedaviye başvurulabilir.
Cerrahi tedavi, genellikle lazer tedavisiyle yapılır. Bu tedavi sırasında göbekten girilerek, yumurtalıklar üzerindeki kistler çıkartılır.” açıklamalarında bulundu.
İHA