2023 acısıyla tatlısıyla Şanlıurfa'da nasıl geçti?

TAKİP ET

2023 yılı Şanlıurfa için sevindiren gelişmelerden ziyade acılı olaylarla akıllarda kaldı. Özellikle şubat ayında meydana gelen iki büyük deprem ve mart ayında meydana gelen sel felaketi akıllara kazandı.

Geride bıraktığımız 2023 yıl içerisinde Şanlıurfa’da hafızalara kazınan olaylar yaşandı. 2023 Yılında İslam Dünyası Turizm Başkenti seçilen Şanlıurfa'da en çok akıllarda ve gönüllerde kalan konu deprem ve sel oldu.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve Şanlıurfa dâhil 11 ilde büyük bir yıkıma sebep olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde 2 ayrı deprem oldu. Bu depremler vatandaşlar aylarca evine girme korkusu yaşadı.

Depremde 351 Şanlıurfalı hayatını kaybetti. Bin civarında Urfalı yaralandı. Kentte 8 bin 231 bina ağır hasar aldı. Orta hasarlı bina sayısı ise 2 bin 809 olarak açıklandı

İşte Şanlıurfa’da deprem dışında meydana gelen belli başlı olaylar şu şekilde:

SEL FELAKETİNDE 17 KİŞİ ÖLDÜ 62 KİŞİ YARALANIRKEN GÜNLERCE İÇME SUYU SORUNU YAŞANDI.

15 Mart 2023 tarihinde kent merkezinde dere yataklarının tıkanması ile birlikte Şanlıurfa’da etkili olan sel felaketinde 17 kişi yaşamını yitirdi. Yine aynı günde Sel sularına kapılan tırın şoförü Emin Ergün’ün cansız bedenine 10 sonra ulaşıldı.

15 Mart akşam saatlerinde Şanlıurfa’da başlayan sağanak sele neden oldu. Yaşanan selde 17 kişi öldü. Sel sularına kapılan tırın şoförü Emin Ergün’ün cansız bedenine 10 sonra ulaşıldı.62 kişi yaralandı. 14 mahallede 1978 ev, 234 iş yeri, 19 okul, 8 cami 3 alt geçit selde zarar gördü. Çeşmelerde çamurlu su akmasıyla kente günlerce içme suyu verilmedi.

YAŞLI AMCA SEL SULARINA KAPILDI!

Eyyübiye’de sağanak nedeniyle derenin taşmasıyla sel sularına kapılarak sürüklenen ve o anda cep telefonuyla görüntü çeken bir vatandaşın yardım etmek yerine çekime devam etmesiyle gündem olan 62 yaşındaki Reşat Ayva, 2 kilometre sürüklendikten sonra kurtarıldı. Yaşanan olay günlerce hafızalardan silinmedi.

ABİDE KAVŞAĞI TÜNELİ MEZAR OLDU

Suyla dolan Abide Kavşağı tünelinde mahsur kalan vatandaşlar için mezar oldu. Özellikle kepçe ile su tahliyesi yapılması günlerce konuşulan konular arasında yer aldı.

HASTANENİN ÇOCUK SERVİSİNİ SU BASTI

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil servisi de sular altında kaldı. Bunun üzerine acil serviste bulunan hastalar üst katlara taşındı. Hastane personeli acil servisteki suyun boşaltılması için çalışma başlattı.   Etkili olan sağanak nedeniyle okullar uzun bir süre tatil edildi.

BALIKLIGÖL HAFTALARCA ÇAMUR RENGİNDE KALDI

Tarihi Balıklıgöe selden nasibini aldı. Balıklıgöl çamurlu suyla doldu. Haftalar sonra gölün suyu normal rengine döndü. Balıkların çamurlu yüzünden öldüğünü düşünen vatandaşların korkusu gerçekleşmedi.

KAHREDEN KAZA! ANNE VE ÇOCUKLARI ÖLDÜ

Haliliye’de, 2023 yılı nisan ayında iddiaya göre akraba ziyaretinden dönerken stabilize yolda sürücüsünün kontrolünden çıkarak sulama kanalına düşen otomobilde anne ve 4 çocuğun cansız bedenine ulaşılmıştı. Olay sonrası gözaltına alınıp serbest bırakılan ve eşinin ailesinin 'cinayet' iddiaları üzerine tekrar gözaltına alınıp adliyeye sevk edilen sürücü Hasan Çetin adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Ayrıca Çetin'in eşi ve 4 çocuğunun ölümünden 5 ay sonra yeniden evlendiği ve kaza yaptığı otomobilini gelin arabası olarak kullandığı ortaya çıkması kahreden konular arasına girdi.

MİLLETVEKİLİ VE CUMHURBAŞKANI SEÇİMLERİ YAPILDI

14 Mayıs Genel ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandık başında oy kullanma esnasındaki kavgalar Türkiye gündemine oturdu. Çok sayıda sandık görevlisi ve müşahidi dayak yemesi gündeme düştü.

2023’TE ASAYİŞ TEDBİRLERİ ARTTI

2023 yılında jandarma ve polis uyuşturucu ile mücadelenin yanı sıra terör, aranan şahısların yakalanmasında başarılı bir yıl geçirdi. Operasyonlarda kilolarca uyuşturucu yakalanırken yüzlerce aranan kişi yakalandı.

ŞANLIURFA, İSLAM ÜLKELERİ TURİZM BAŞKENTİ OLDU

Şanlıurfa’nın, İslam İşbirliği Teşkilatının 11. Turizm Bakanları Konferansı'nda "2023 turizm kenti" seçilmesiyle her kesimden vatandaş büyük sevinç yaşadı. Ancak turizmde beklenen patlama meydana gelmedi.

UNESCO'NUN MÜZİK ŞEHRİ

Şanlıurfa, müziğiyle UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na girdi. 2017 yılında Şanlıurfa'nın geleneksel sıra gecesini 'kültür mirası' listesine alan UNESCO bu kez şehrin müzik kültürünü bütün olarak Yaratıcı Şehirler Ağı'na yerleştirdi. Dünyada bu ağa giren 55 şehir var. Şanlıurfa ağda yer alan tek Türk şehri olmayı başardı.

ŞANLIURFASPOR 1.LİG’E YÜKSELDİ

TFF 2. Lig play-off final maçında Bucaspor 1928 ile Şanlıurfaspor karşı karşıya geldi. Konya Büyükşehir Belediye Stadı'nda oynanan ve Zorbay Küçük'ün düdük çaldığı final maçını 3-0 kazanan Şanlıurfaspor, Spor Toto 1. Lig'e yükseldi. Final maçında Şanlıurfaspor'a galibiyeti getiren golleri 36. dakikada Behlül, 53 ve 56. dakikalarda Mert Çapar kaydetti. Ancak bu sezon sarı yeşilli ekip ilk yarıda gösterdiği performans ile hayal kırıklığına neden oldu.

ŞANLIURFA’DA SİNEMA VE BASIN MÜZESİ AÇILDI

Karaköprü Belediyesi’nin Şanlıurfa’da bir ilke imza atarak kazandırdığı Sinema ve Basın Müzesi düzenlenen törenle açıldı.

URFA’NIN KURTULUŞ MÜCADELESİ!

Şanlıurfa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 103. yıldönümü, kentte düzenlenen ve etkinliklerle kutlandı. Urfa'nın Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 103. yılı etkinlikleri kapsamında resim sergisi ve kurtuluş müzik etkinliği düzenlendi.

ŞANLIURFA, TÜRKİYE KÜLTÜR YOLU FESTİVALİNE DAHİL EDİLDİ

Türkiye'nin önemli turizm ve kültür etkinliklerinden biri olan Türkiye Kültür Yolu Festivalleri'nin 2024 yılı takvimi açıklandı. 2024 yılı takvimine göre, festivale Şanlıurfa da dahil edildi. Şanlıurfa, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ön plana çıkan bir şehir olması sebebiyle festivalin bir parçası haline geldi. Festival, 25 Mayıs ile 2 Haziran 2024 tarihleri arasında Şanlıurfa'da gerçekleştirilecek.

sel felaketi deprem Şanlıurfa Şanlıurfa haberleri